Bakan Avcı'ya Ürdünlü Öğrencilerden Büyük İlgi
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ürdün’deki temasları kapsamında Amman şehrinde bulunan Prenses Rahma Okulu’nu ziyaret etti.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ürdün'deki temasları kapsamında Amman şehrinde bulunan Prenses Rahma Okulu'nu ziyaret etti.
Bakan Avcı, Salt Türk Şehitliği'ni ziyaretinin ardından Amman'a geçerek, Prenses Rahma Okulu'nda öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Avcı, öğrencilerle sohbet edip kalem hediye etti. Öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Avcı, sınıfları dolaştı ve kendisi için özel hazırlanan etkinlikleri izledi.
BAKAN AVCI, FİLİSTİNLİ ŞAİR MAHMUT DERVİŞ'İ UNUTMADI
Bakan Avcı, bir sınıfta öğrencilerle sohbet ederken öğretmenin adının Mahmut Derviş olduğunu öğrenmesi üzerine, öğrencilere "Peki Mahmut Derviş ayrıca kimin adı" diye sordu. Bir öğrencinin Derviş'in Filistinli bir şair olduğunu söylemesi üzerine Bakan Avcı, öğrencilere ezberlerinde Derviş'in bir şiiri olup olmadığını sordu.
Bakan Avcı bir öğrencinin tabletini eline alarak, "Şimdi bu makinalar da o şiirler yok. Bunlar işimizi kolaylaştırıyor, bir çok şeyi hızlı yapmamızı sağlıyor. Bunlar gerekli ama asıl olan sizin kendi hafızanız, kendi çalışmalarınız, birikiminiz. İnşallah bir daha ki görüşmemizde Mahmut Derviş'ten şiirler okuyabiliriz karşılıklı" diye konuştu.
Başarı dileklerini ileten Bakan Avcı, öğrencilere "Mahmut Derviş'ten şiirler okuyacak mıyız, söz mü" diye sordu. Öğrenciler de Bakan Avcı'ya inşallah diyerek karşılık verdi.
Bakan Avcı'ya okul ziyaretinde Ürdün Milli Eğitim Bakanı Mohammed Thneibat da eşlik etti.
MAHMUT DERVİŞ KİMDİR?
Son dönem Filistin şiirinin önemli şairlerinden. 1948 yılında henüz çocukken, doğduğu köy İsrail tarafından işgal edilerek yıkılınca, ailesiyle Lübnan'a göç etmek zorunda kaldı.
Şiir yazmaya, iki kilometre uzaklıktaki okuluna yürüyerek gittiği ilköğretim sırasında başladı. İlk şiirlerinin yayımlanma sürecinde, "El-arz" (Toprak) cephesinde etkinlik gösterdi. El İttihad gazetesi ile El Cedid dergisinin yazı işleri müdürlüklerini yaptı.
Şiirleri 20'den fazla dile çevrildi. Filistinli şair, 2003 yılında uluslararası Nazım Hikmet şiir ödülüne layık görüldü. 1982 yılı Eylül ayında Sabra ve Şatilla'da yaşanan katliamın ardından yazdığı Beyrut Kasidesi ile 1984'te de Sovyetler Birliği'nde Lenin ödülünü aldı. Şiirleri ve yazıları nedeniyle birçok kez tutuklanarak cezaevinde yattı. Filistin halkının yaşadığı zorlukları dizeleriyle anlatmasıyla tanındı. Adı, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nün önde gelen adayları arasında geçti. Lirik örnekler gösteren şiirinde, geniş bir insanlık tarihi ve coğrafyasını konu edindi. 1970 yılında İsrail'den sürgün edilen sanatçı, iki yıl birçok Arap ülkesinde dolaşmak zorunda kaldı. 2008 yılı Mayıs ayında 2. Beyoğlu Şiir Festivali kapsamında Türkiye'ye geldi.
Türkçe'ye çevrilen 20 civarında kitabı bulunan Derviş, geçirdiği bir açık kalp ameliyatı sonucu yaşamını yitirdi. - ANKARA