Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 13 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 13 özel hastaneye kayyum atandı

Babacan, BM Genel Kurulu'na Hitap Etti

Babacan, BM Genel Kurulu'na Hitap Etti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bazı gelişmiş ekonomilerde, gençlerin işsizlik oranları yüzde 50'yi aştı" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bazı gelişmiş ekonomilerde, gençlerin işsizlik oranları yüzde 50'yi aştı" dedi.

Bir dizi resmi temaslar çerçevesinde New York'ta bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen "2012 Yılında Dünya Ekonomisi ve Maliyesinin Durumu" konulu toplantıda konuştu.

BM'nin sürdürülebilir kalkınmayı sağlamada, yoksulluğu ve açlık ile baş etmede liderlik rolünün olduğunu belirten Babacan, evrenselliği nedeniyle BM'nin uluslararası ekonomik konuların tartışılmasında önemli ve kilit rol oynayan bir platform olduğunu dile getirdi.

Birçok çok ülkede görülen bütçe fazlası harcamaların ve aşırı borçlanmanın gelecek için önemli riskler yarattığını belirten Babacan, "Küresel ekonomik ve mali kriz pek çok ülkede kalkınmayı etkiledi" dedi.

"BAZI GELİŞMİŞ EKONOMİLERDE, GENÇLERİN İŞSİZLİK ORANLARI YÜZDE 50'Yİ AŞTI"

Bazı ülkelerin krizden kurtulabilmek için batık bankalara maddi destek verdiğine değinen Babacan, ABD ve AB'ye atıfta bulunarak, "Bu yöntem ile ekonomik darboğazdan kurtulma hedeflendi ancak yapılan mali yardımlara rağmen piyasalar hala kırılgan" dedi.

Krizi aşmak için bazı düzenlemeler sonunda iyileşmelerin kaydedildiğini ancak hala 'kısa vadede gelir kaybı riski' olduğunu belirten Babacan, "Gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde istihdam ve gelir artışları daraldı ve işsizlik arttı. Sadece küresel kriz öncesindeki istihdam oranlarına dönebilmek için 2015 yılına kadar, dünyada her yıl 21 milyon yeni iş yaratılması gerektiği tahmin edilmektedir. Bazı gelişmiş ekonomilerde, gençlerin işsizlik oranları yüzde 50'yi aştı" dedi.

"MALİ SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRMEK ANAHTAR AMAÇ OLMALIDIR"

Krizden kurtulabilmenin kısa, orta ve uzun dönemli tedbirlerin alınması ile olacağını vurgulayan Babacan, "Küresel ekonomik krizden çıkışta ileriye dönük, uzun dönemli politikalar üretilmesi ve buna uygun adımların atılmasını gerektirmektedir. Piyasalara, borç sürdürülebilirliğine yol açacak orta ve uzun dönemli mali konsolidasyon için güçlü mesaj gönderilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ülkelerdeki Merkez Bankaları, piyasalarda gerekli mali disiplini sağlama ve yapısal reformları almada yeterli olmayacaktır. Hükümetlerin en iyi yöntem olarak bankalarına likidite operasyonları yapabilecekleri fırsat pencereleri oluşturmasıdır. Ayrıca mali sektörü güçlendirmek de bir başka anahtar amaç olmalıdır. Korumacı politikalar sadece ticarette değil, yatırımları, üretimi ve istihdamı artırmak için, mali piyasalarda da önlenmelidir. Sosyal eşitliği güçlendirmek ve yoksulluğu ortadan kaldırmak uluslararası toplumun ana amaçları olmalıdır" dedi.

"EURO BÖLGESİNDE DAHA GÜÇLÜ BİR DAYANIŞMA GÖRMEK İSTİYORUZ"

Birçok uzmanın ekonomik krizin merkezi olarak Euro bölgesini gösterdiğini belirten Babacan, "Birçok Avrupa ülkesinde acilen mali konsolidasyona ihtiyaç var. Güçlendirici tedbirler ve özellikle rekabeti arttırmada yapısal reform kararlarının alınması çok önemli. Euro bölgesinde daha güçlü bir dayanışma görmek istiyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN KÜRESEL KRİZDEKİ BAŞARISININ BEL KEMİĞİ, MAKROEKONOMİK DÜZEYDE İZLENİLEN POLİTİKA"

Türkiye'nin küresel krizdeki başarısının bel kemiğinin makroekonomik düzeyde izlenilen politika olduğunu belirten Babacan, bazı alanlarda köklü yapısal transformasyonların gerçekleştirildiğini ifade etti. Ekonomi politikasındaki temel yaklaşımlarının insan merkezli olduğunu belirten Babacan, bankacılık, sağlık, sosyal güvence ile halka açık menkul kıymetler piyasasında köklü değişimlerin sağlandığını aktardı.

Tüm dünya ile Türkiye'nin de krizi yaşadığı dönemde Türkiye'nin büyüme başarısı değinen ve son üç yılda 4 milyona yakın istihdam sağlandığının altını çizen Babacan, "Türkiye'de artık günlük 1 dolar kazanç elde eden nüfus yok. Yine 2 dolar ve altında gelir elde eden insanımızda neredeyse sıfır düzeyinde. 2002 yılında günlük kazancı 3-4 dolar arasında olan nüfus oranı yüzde 30 düzeyinde iken bugün bu rakam yüzde 3.7'ye gerilemiş durumda. Bu veriler ışığında Türkiye, 2015 Millennium Kalkınma Planına şimdiden ulaşmış durumda" dedi. Ayrıca sağlık, eğitim ve kadın haklarının iyileştirilmesi gibi birçok alanda yaptıkları reformlara da değinen Babacan orta ve küçük ölçekli işletmelerin istihdamın yüzde 80'ini sağladığına ifade etti.

Öte yandan; Babacan'a, BM Genel Kurulu'nda Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan eşlik etti.

17.05.2012 22: 57: 26

TSI

NNNN - NEWYORK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
title