Haberler

Avrupalı Uzmanlar: Esad'ın Düşmesini, Türkiye İstiyor, Amerikalılar İstemiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cenevre Konferansı öncesi Suriye'deki iç savaşta her iki tarafın da kazanacak gibi görünmediği değerlendirmeleri yapılırken Avrupalı uzmanlar, "Rejimin düşürülmesini kimse istemiyor."

Cenevre Konferansı öncesi Suriye'deki iç savaşta her iki tarafın da kazanacak gibi görünmediği değerlendirmeleri yapılırken Avrupalı uzmanlar, "Rejimin düşürülmesini kimse istemiyor. Evet Türkler ve Suudiler istiyor ama Amerikalılar, Ruslar, hele hele İranlılar bunu istemiyor. Prensipte Suudi Arabistan ve Türkiye'yi bir kenara bırakırsak herkes biliyor ki rejimin yok olması halinde bu bölünmüş ülkede önemli bir bileşen, bir nevi bir istikrar faktörü kaybolmuş olacak" gibi düşünceleri dile getiriyorlar.

Suriye konulu kritik Cenevre Konferansı öncesi Deutsche Welle, " Suriye'deki iç savaşta her iki taraf da kazanacak gibi görünmüyor" deyip "Cenevre öncesi Suriye'de durum ne?" sorusuna yanıt aradı.

DWelleTürkçe'nin görüşlerine başvurduğu Avrupalı uzmanlardan, güvenlik alanında çalışmalar yapan İngiliz düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (Royal United Services Institute) Joshi Shashank, "Her iki tarafın da ülkenin farklı yerinde pozisyonlarını sağlamlaştırdığı bir pat durumu yaşanıyor. İki tarafın da kayda değer toprak kazanımları yok. Buna karşılık her iki taraf da birçok yerde sahip oldukları müstahkem mevkileri sağlamlaştırmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

Joshi Shashank, rejimin kendisini karşı tarafa göre daha güçlü hissettiğine dikkat çekerken DWelle de "Suriye rejiminin savaş alanından farklı olarak diplomasi yoluyla da başarı elde etmesi mümkün. Şam, kimyasal silahlarının imha edilmesine izin vererek önemli bir adım attı. Kimyasal silah denetçilerinin Suriye'deki çalışmaları sürdüğü müddetçe bir askerî müdahale ihtimalinden endişe duymayacak. Ayrıca bu adımla birlikte Esad rejimi uluslararası toplum açısından da bir müzakere tarafı haline geldi" değerlendirmesini yapıyor.

-"ESAD TAVİZ VERMEK ZORUNDA HİSSETMİYOR"-

Joshi Shashank, konferans öncesinde Suriye rejiminin pozisyonuna ilişkin "Rejimin kendisini taviz vermek zorunda hissettiğini sanmıyorum. Rejim bence gelişmeleri şöyle değerlendiriyor: Her ne kadar birçok bölgeyi kontrol altında tutsa da eninde sonunda dağılacak olan bir muhalefet var. Bu muhalefet Batı'nın desteğini kaybediyor. ABD ve müttefikler kendilerine şüpheyle yaklaşıyor. Cihatçılar ılımlı güçleri bastırıyor ki bu da rejimin pozisyonunu güçlendiriyor" şeklinde konuşuyor.

-"REJİM YOK OLURSA BİR İSTİKRAR FAKTÖRÜ KAYBOLMUŞ OLACAK"-

Zürih Üniversitesi stratejik araştırmalar profesörü Albert Stahel ise, Cenevre'deki konferansla ilgili "Mevcut durumu değiştirmeden Esad'ın görevden ayrılmasının nasıl sağlanacağına dair bir çekişme yaşanacağını tahmin ediyorum" dedikten sonra şunları da söyledi:

"Rejimin düşürülmesini kimse istemiyor. Evet Türkler ve Suudiler istiyor ama Amerikalılar, Ruslar, hele hele İranlılar bunu istemiyor. Prensipte Suudi Arabistan ve Türkiye'yi bir kenara bırakırsak herkes biliyor ki rejimin yok olması halinde bu bölünmüş ülkede önemli bir bileşen, bir nevi bir istikrar faktörü kaybolmuş olacak. O yüzden konu, rejim içerisinden biri sayesinde Esad'ın görevden çekilmesinin sağlanması ki böylece ne Amerikalılar ne Ruslar ne de İranlılar kaybetmiş konumuna düşsün."

Kaynak: ANKA / Dünya
title
Close