Avrupa Mucit Ödülleri Lizbon'da Dağıtıldı
Avrupa Patent Ofisi ve Avrupa Komisyonu ortak projesinde araştırma ve yenilikçilik konularında en önemli buluşlara imza atan bilim insanlarını ödüllendiriliyor.
Avrupa Patent Ofisi ve Avrupa Komisyonu ortak projesinde araştırma ve yenilikçilik konularında en önemli buluşlara imza atan bilim insanlarını ödüllendiriliyor.
Chris Cummins, Euronews: Portekizli büyük kaşif Vasco de Gama'nın son durağı Lizbon'du. Modern zamanın öncüleri de yaratıcılık ruhunu kutlamak için Avrupa Mucit Ödülleri'nin verildiği bu şehirde bir araya geldi.
Otomotiv mühendisi Anton van Zanten yaşam boyu başarı ödülünün sahibi oldu: "Bu sistemin sürücüler için oldukça değerli hale gelmesinden dolayı çok mutluyum. Bu, ciddi kazaların önüne geçebiliyor. İşte bu yüzden dolayı ben de çok memnunum."
Onun altına imza attığı proje elektronik stabilite kontrol sistemi. Bu sistem kaza anında sürücünün aracını dengede tutmasını sağlıyor.
Bernhard Gleich ve Jurgen Weizenecker de sanayi ödülünün sahibi oldu.
İkili yumuşak doku kanseri ve damar hastalığını teşhise yardımcı olmak için geliştirdikleri tanı cihazıyla bu ödüle layık görüldü: "İnsanlar bunun tam olarak ne olduğunu soracak. Bu, çok sayıda yaratıcı insanın ilgisini çekecek ve bu metot daha da geliştirilebilecek. Şimdiden bunun üzerinde çalışılmaya başlandı.
Fransız beyin cerrahı ve fizikçi Alim-Louis Benabid Araştırma Ödülü'nü kazandı.
Onun yüksek frekanslı derin beyin stimülasyonu Parkinson hastalarının tedavisinde önemli bir adım olarak görülüyor: "Bu ödülü almakla yaptığımız çalışmaların ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Bizler yaptıklarımızın iyi olmamasından dolayı korkarız. Ancak böyle bir ödül yaptıklarımızın karşılık bulduğunu gösteriyor."
Tue Johannessen ve Ulrich Quaad Küçük ve Orta Boy İşletmeler ödülünü aldı.
İkili amonyakla dizel motorların çevreyi kirletme oranlarını düşürecek bir teknik geliştirdi: "Bu, dizel motorlardaki azot oksit oranını azaltmak için harika molekül. Bunun aracınızda en iyi performansı elde etmesi için onun güvende tutmalısınız. Bizim de yaptığımız bu. Daha önce araçlarda güvenlik nedeniyle sakıncalı olan bu maddeyi kullanmanın önü açıldı."
Cambridge Üniversitesi'nden Helen Lee, dünyanın en fakir bölgelerinde kullanılabilecek kan teşhis aleti geliştirdi. Bununla bulaşıcı hastalıklar kolayca anlaşılabiliyor.
Chris Cummins, Euronews:
"Burada yol güvenliğinden tıbbi teşhirlere kadar çok sayıda alanda farklı konularda ortaya konan projeler ödüllendirildi. Bu projeler milyonlarca insanın günlük hayatına ekonomik ve sosyal olarak büyük etkilerde bulunabilir."
Yazar:
Etiketler: Gönderildi: 15 Haziran 2016