Asker, 'Ermeniler Dostumuz' Derdi
Ermenistan Parlamentosu, İlk Kez Türk Gazetecileri Misafir Etti.
Ermenistan Parlamentosu, ilk kez Türk gazetecileri misafir etti.
Türk gazetecilere parlamento koridorlarında rastlayan Meclis Başkan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Samvel Nikoyan, "Buraya gelmeniz çok güzel. Keşke parlamentolar arasında da olsa" dedikten sonra, Türkiye anısını da şöyle anlattı: "11 yıl önce otobüsle İstanbul’a gittim. Kürt sorunu ateşli olduğu için arama yapılıyordu. ’Kimsiniz?’ diye sorduklarında, ’Ermeni’ diyordum. Askerler, ’Ermeniler Türkler dosttur, geçin’ diyorlardı."
EKİM 1999’da sekiz kişinin öldüğü kanlı baskınla hatırlanan başkent Erivan’daki Ermenistan Parlamentosu, bağımsızlığını ilan ettiği günden beri ilk kez kapılarını Türk gazetecilere açtı. Uluslararası Hrant Dink Vakfı ve Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin düzenlediği "Türkiye-Ermenistan Gazeteci Diyalog Projesi" için Türkiye’den gelen 10 gazeteci Ermenistan Parlamentosu’nu ziyaret etti.
’Yol haritası’ firesi
1947’de açılan parlamentoda, 131 milletvekili bulunuyor. Milletvekillerinden 90’ı seçim, kalanı atamayla göreve geliyor. Meclis’te yüzde 5 sınırını aşan, biri muhalefette olmak üzere beş parti vardı. Türkiye-Ermenistan arasındaki "yol haritası"nın 22 Nisan’da duyurulmasının ardından dörtlü koalisyonda 16 sandalyeye sahip milliyetçi Taşnak Partisi çekildi. Ülke artık üçlü koalisyonla yönetiliyor, Meclis’te iki muhalefet partisi var.
Otobüsle İstanbul’a
Parlamento koridorunda rastladığı Türk gazetecilere, "Buraya gelmeniz çok güzel. Keşke parlamentolar arasında da olsa" diyen Meclis Başkan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Samvel Nikoyan, şunları söyledi:
"11 yıl önce otobüsle İstanbul’a gittim. O dönemler İstanbul’a giderken Kürt sorunu oldukça ateşliydi ve otobüslerde arama yapıyorlardı. ’Kimsiniz?’ diye sorduklarında, ben de ’Ermeni’ diyordum. Askerler de bana, ’Ermeniler Türkler dosttur, geçin’ diyorlardı. Aklımda Türkiye ile ilgili kalan tek hatıra bu."
Mecliste 20 yıldır görev yapan Basın Enformasyon Sekreteri Marov Asatyan da, ilk kez Türk gazeteci ağırladıklarını belirterek, "Şimdiye kadar böyle bir talep gelmedi. Görüşmeler hep dışarıda yapılıyordu. Umarım sizin burayı ziyaret edişiniz, Türkiye Ermenistan arasında olumlu etki yapar" diye konuştu. Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için iki ülkenin mutabık kaldığı "yol haritası" gibi kritik konulardaki oturumlara Devlet Başkani Serj Sarkisyan’ın da katıldığını anlatan Asatyan, "Tabii ki her yerde olduğu gibi bu konuda da karşıt ve yanlı tavırdakiler burada tartıştılar" dedi.