Arjantin Diktatörü Darbeyi Savundu
Darbenin 36'ncı yılında diktatör Jorge Rafael Videla'nın yaptığı açıklamalar, Arjantinliler'i öfkelendirdi.
Darbenin 36'ncı yılında diktatör Jorge Rafael Videla'nın yaptığı açıklamalar Arjantinliler'i öfkelendirdi.
İspanyol Cambio 16 Dergisi'ne açıklamalarını sürdüren eski diktatörün son seçimlerde muhalefetinin birleşmeyi başaramamasını eleştirirken, ülkeyi düze çıkarmanın tek yolunun 'Belalı' Kirchner hükümetini alaşığı etmek olarak gösterdi, bunun darbeyle değil demokratik yollardan sağlanması gerektiğini eklemeyi unutmadı. Diktatör Videla röportajın ikinci kısmında bir kez daha yönetime el koymadan önce ülkenin savaş halinde olduğunu söylerek "Kuş avlamaya değil terörizmle ve yıkıcılıkla mücadeleye çıkmıştık. Resmi bir düşman olmadan amansız bir düşmana karşı bir savaş vardı. Askerler olarak ölmeye ve öldürmeye hazırdık" darbeyi savundu.
DİKTATÖRÜN SÖZLERİ DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZUN TERSTEN KANITI
Arjantinli diktatörün Kirhcner hükümetlerini totaliter olarak nitelendirmesine muhalefet veya iktidardan pirim veren çıkmadı. Videla'nın açıklamalarından sonra, bazı hükümet yetkileri uzun zamandır Kirchner hükümetini totaliter olmakla suçlayan sağ muhalefeti diktatörle aynı politik çizgide olmakla itham etti. Cristina Kirchner 'Antarktika Günü' törenlerinde yaptığı konuşmada, eski diktatörü 'insanlık düşmanı' addederek, "Eğer Arjantin başka bir yol tutturmuş olsaydı biz içerde olmazdık" sözlerini hükümetlerinin doğru yolda olduğunun tersinden kanıtı olarak gösterdi.
Eski diktatör Videla röportajın iki hafta önce yayınlanan ilk kısmında, şürekası generaller ve döneminin yöneticileri için en kötü kararların Kirhcner hükümetleri zamanında alındığını söylemiş ve amaçlarının adalet değil kendilerinden intikam almak olduğunu iddia etmişti. Diktatör Videla'nın açıklamalarının, La Plata ve çevresinde polis şefi Ramon Camps yönetimindeki "Circuito Camps" adı verilen çeşitli toplama kamplarında katledilen 280 kurbanın katillerinin yargılanacağı mahkemede zorunlu tanık olarak dinlenmesinden bir gün önceye denk gelmesi de tartışma yarattı. Arjantinli insan hakları örgütleri İspanyol gazeteyi bilinçli olarak diktatörün açıklamalarını böyle bir günde yayınlamakla ve Franco döneminin yargılanacağı mahkemeleri etkilemeye çalışmakla suçladı.