Haberler

Alstom, Hızlı Tren İhalesine Girecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de önümüzdeki aylarda açılması beklenen 90 araçlık yüksek hızlı tren ihalesine katılmayı planlayan Alstom Transport'un Türkiye Genel Müdürü Arda İnanç, bu yıl 25'inci yılına giren 'Pendolino' modelini ön plana çıkararak, "250 kilometre"...

Türkiye'de önümüzdeki aylarda açılması beklenen 90 araçlık yüksek hızlı tren ihalesine katılmayı planlayan Alstom Transport'un Türkiye Genel Müdürü Arda İnanç, bu yıl 25'inci yılına giren 'Pendolino' modelini ön plana çıkararak, "250 kilometre hıza çıkıyor ve yatar gövde teknolojisiyle demiryolu virajında hız kaybı olmamasından dolayı ulaşım süresi yaklaşık olarak yüzde 20 oranında kısalıyor" dedi.

Türkiye ekonomisinin 5 yıllık yol haritasının çizildiği 10'uncu Kalkınma Planı'nda, geçen yıl sonu itibarıyla 888 kilometre olan hızlı tren hat uzunluğunun, 2018 yılında 2 bin 496 kilometreye çıkarılması hedeflendi. TCDD, yüksek hızlı tren demiryolu ağını genişletip, yoğunlaştırma hazırlıklarını sürdürüyor.

Enerji, hem de taşımacılık alanında yaklaşık 60 yıla yakından bu yana faaliyette bulunduğu Türkiye'de, İstanbul başta olmak üzere metro ihaleleri ile demiryollarında öne çıkan Fransız Alstom, TCDD'nin ihalelerini yakından takip ediyor. 90 araçlık ihaleye hazırlanan Alstom Transport Türkiye Genel Müdürü Arda İnanç, DHA'nın sorularını yanatlarken, 13 ülkede toplam 492 trenle hizmet veren 'Pendolino' yüksek hızlı tren modelini, Türkiye demiryollarına kazandırmak için olanca güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Arda İnanç, Almanya, İtalya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Polonya, Rusya gibi demiryolu taşımacılığının son derece gelişmiş olduğu dünyanın 13 ülke raylarında dolaşan Pendolino'nun, şu an pazarda kendini en fazla kanıtlamış model olduğunu dile getirdi.

YOLCULAR SARSILMIYOR

İtalya'nın Savigliano kentindeki fabrikada halihazırda Pendolino'nun son gelişmiş şekli 'ETR600', Polonya ve İsviçre demiryolları için üretimini sürdürüyor. Arda İnanç, yatar gövde teknolojisiyle Pendolino'nun sunduğu ayrıcalıkları şöyle anlattı:

"Pendolino saatte 250 kilometrelik hıza çıkabiliyor. Hızlı olmasının yanı sıra bu treni özel kılan bir başka özelliği ise, yatar gövde teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde trenler kurplara (demiryolu virajı) daha hızlı girebiliyor. Kurplarda hız kaybı olmadığı için de ulaşım süresi yaklaşık olarak yüzde 20 oranında kısalıyor. Ayrıca kurplara girildiğinde yolcu konforu da düşünülmüş. Yolcuların fazla bir sarsıntı yaşamaması için kullandığımız bir teknoloji de var. Sarsıntı olmadığı için de yolcuları, yol fazla tutmuyor."

MALİYETTE TASARRUF

'Pendolino' yüksek hızlı trenlerinin, şu anda Türkiye'de mevcut olan konvansiyonel hatlarda işletilebilir olma özelliğine sahip olduğunun da altını çizen İnanç, "Altyapılarda yapılacak iyileştirmeler bu trenlerin çalışması için yeterli bir koşul. Yani çok yüksek hızlı trenlerde (ÇYHT) olduğu gibi ayrıca bir demiryolu döşemek gerekmediğinden maliyette kendiliğinden ciddi bir tasarruf sağlanıyor" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ ALTYAPI İÇİN UYGUN BİR ÇÖZÜM"

Pendolino trenlerinin, Türkiye'nin inişli-çıkışlı ve dönemeçli coğrafyasında yer alan ray hatları için de uygun bir çözüm olarak göründüğünü vurgulayan İnanç, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin altyapı yatırımları, Avrupa ile 'birlikte işletmecilik (interoperability)' prensibi doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu prensibin hızlı trenlerdeki uygulaması olan TSI standardına haiz Pendolino trenleri, Türkiye'ye uygun araç üstü sinyalizasyon donanımın da eklenmesiyle, buradaki altyapı için uyumlu bir çözümdür."

İnanç, trenlerin iç dizaynının da müşterilerin isteğine ve beklentilerine göre tasarlandığını ekledi.

DÜNYADA KULLANILAN TRENLERİN 3'TE 1'İ ALSTOM

Alstom'un demiryolu pazarındaki yerini vurgulayan Arda İnanç, şunları ekledi:

"Alstom Transport yüksek hızlı ve çok yüksek hızlı trenlerinde dünyanın tartışmasız liderlerinden birisi. Dünyada kullanılan trenlerin üçte biri Alstom tarafından üretilmiştir. Biz dünyada kabul görmüş böyle bir markanın, 25 seneden beri faaliyette olan bir ürününden söz ediyoruz. Dolayısıyla böyle bir treni Türkiye'de görmeyi sadece Alstom'da yönetici olarak değil, aynı zamanda bu hızlı trenleri kullanacak olan bir yolcu olarak da isterim." - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close