Almanya'dan Berlusconi'ye Uyarı
Berlusconi ile kendisini İtalya'daki finansal krizin derinleşmesini sağlamakla suçladığı Almanya arasında ipler şimdiden gerildi.
İtalya'da 5'inci kez başbakanlığa aday olduğunu açıklayan Silvio Berlusconi ile kendisini geçen yıl istifa sürecine taşımak ve İtalya'daki finansal krizin derinleşmesini sağlamakla suçladığı Almanya arasında ipler şimdiden gerildi. Şansölye Angela Merkel, 1 yıldan bu yana ülkesindeki krize çözüm arayan Başbakan Monti'ye açık desteğini vurgularken, Berlusconi'ye, Almanya'yı bir seçim objesi gibi kullanamayacağı konusunda uyarı geldi. Geçen yılın Kasım ayında koltuğunu Ekonomi alanında uzman Prof. Mario Monti'ye devretmek zorunda kalan Silvio Berlusconi'nin yeniden adaylığını açıklaması ve partisi PDL'nin desteğini çekerek, Monti'nin istifa kararı almasına yol açması, başta Avrupa Komisyonu olmak üzere AB çevrelerinde şimdiden kaygıya yol açtı.
Yaptığı ekonomik reformlarla halkı çok fazla kemer sıkmaya zorlasa da, İtalya'yı şimdilik bir Yunanistan olmaktan kurtaran Monti'nin izlediği ekonomi politikasını destekleyen Almanya, Berlusconi'ye karşı en net tavır koyanlardan biri oldu.
ALMANYA'YA VE MONTİ'YE ÇATTI
Berluconi, iktidarda olduğu süre içerisinde gereken ekonomik reformları yapmadığı ve Euro Bölgesi'ni riske attığı gerekçesiyle arası açılan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile teknokrat Monti hükümetini topa tuttu. Hükümet 'Alman merkezli' politika izlemekle suçlayan, özellikle başbakanlığının son dönemlerinde, devlet tahvilleri spread'i (alım-satım farkı) sürekli 500'lerin üzerinde seyreden Berlusconi, "Spread, bir dalaveredir ve bizi zerre kadar ilgilendirmiyor. Hükümetim döneminde Merkel'e hep 'Hayır' demeyi bildim. Oysa Monti hükümeti, bir Alman himayesini kabul ederek, Almanlaşmış bir politika izlemeyi tercih etti" diyerek içindekileri döktü.
MERKEL: İTALYANLAR NE YAPACAĞINI BİLİR
İtalyan basınına yansıyan haberlere göre; eski kıtayı etkisi altına alan krizin yönetiminde önemli bir görev edinmiş olan Almanya'dan yanıt gecikmedi. Başbakan Merkel, görevde olduğu sürece uyum içinde çalıştığı Monti'ye olan desteğini sürdürürken, istifa kararının üzerine Avrupa düzeyindeki endişeleri de dile getirdi. Merkel, şöyle dedi:
"İnanıyorum ki İtalyan seçmenler, İtalya'nın doğru yolda kalmasını sağlayacak şekilde oy kullanacaklardır. İtalya'da yatırımcıların tekrar güvenini kazanan reformlara imza atan Mario Monti'yi destekliyorum."
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin tepkisi ise sert oldu. Berlusconi henüz resmen seçim kampanyalarına başlamamasına rağmen Alman bakan ülkesinin seçim objesi olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Westerwelle, "Ne Avrupa ne de Almanya, İtalya'yı kuşatan mevcut zorlukların sebebidir" dedi.
İSTİFA 18 ARALIK'TA GELEBİLİR
Silvio Berlusconi'nin yol açtığı siyasi krizin gidişatı netlik kazandı. Başbakan Monti'nin, yeni bütçe yasasının parlamentoda kabulünün ardından görevi bırakacağını açıklaması üzerine, bu yasanın, 17 ve 18 Aralık'ta oylanması gündeme geldi. Monti, başbakanlığa aday olmayacağını söylese de, iş çevreleri ve kabinesi tarafından bu konuda kendisine baskı geldiği belirtiliyor. La Nazione gazetesinin yaptırdığı son ankette ise, halkın yüzde 81'inin Berlusconi'nin yeniden dönüşünü istemediği ortaya çıktı. Anketler, aynı zamanda merkez solun ilk sırada olduğunu gösteriyor.