Alman Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Polenz: Türkiye'yi Demokrasi Krizinden Çıkarmak İçin AB...
Almanya'da iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) ağır toplarından Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz "Türkiye'yi yaşadığı demokrasi krizinden çıkarmanın en iyi yolunun onu AB perspektifinde tutmak olduğunu" söyledi.
Almanya'da iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) ağır toplarından Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz " Türkiye'yi yaşadığı demokrasi krizinden çıkarmanın en iyi yolunun onu AB perspektifinde tutmak olduğunu" söyledi.
Berlin'de bulunan Hertie School of Governance ve Deutsche Welle (DW) tarafından düzenlenen " Türkiye'yi Anlamak: Kriz, Dönüşüm ve Yeni Başlangıçlar?" başlıklı panelde Türkiye'deki gelişmeler masaya yatırıldı.
Ruprecht Polenz, Avrupa'nın söylenenden çok olanlara yoğunlaştığını kaydederek Türkiye'nin alarm sinyali veren ekonomisinin dahi bir şeylerin ters gittiğini ortaya koyduğunu söyledi. Polenz, "Bunu ekonomide yaşanan güvensizlikte, yabancı yatırımcının tereddütlerinde açıkça görmek mümkün. Dolayısıyla yabancı yatırımcının geriye çekilmeye başladığını ve Türk Lirası'nın da bundan etkilendiğini biliyoruz" dedi.
Türk siyasetinin kuru kontrol edebilmek için yeniden gereken güven ortamını sağlaması gerektiğini belirten Polenz, "Bu da pek tabii, siyasetin AB'ye yönelik yapacağı reformlarla mümkündür. Ekonomi doğru okunursa, izlenen yanlış politikaları düzeltmeye yönelik baskıda belirginleşecektir" şeklinde konuştu.
Ruprecht Polenz ayrıca, "hukuku ve medyayı kendine bağlamaya ve demokrasinin erklerini tek bir elde toplamaya çalışan" hükümete karşı Gezi protestolarında demokrasi için mücadele eden sivil toplumun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi ve Türkiye'yi yaşadığı demokrasi krizinden çıkarmanın en iyi yolunun onu AB perspektifinde tutmak olduğunu kaydetti.
"Dışarıdan yapılabilecek en iyi yardım, AB'nin müzakere sürecinde yeni motivasyonlar sunabilmesidir. Mesela adalet, insan hakları ve güvenlik konularını kapsayan 23 ve 24'üncü fasılların açılması çok isabetli olacaktır. Zira bu konular, şu anda Türkiye'nin en tartışmalı konularıdır" diyen Polenz, "Güncel internet yasası Türkiye'nin hukuk reformu konusunda doğru yolda olmadığını gösteriyor ve söz konusu yanlış, ancak AB müzakerelerinin kaldıraç görevini üstlenmesiyle düzeltilebilir" sözlerine ekledi.