Alman ilaç şirketi rekor tazminat cezasına mahkum edildi

Alman ilaç şirketi rekor tazminat cezasına mahkum edildi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meşhur Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer'in, ABD'de görülen tartışmalı ot öldürücü glifosat davasından karar çıktı. Amerikan mahkemesi Alman şirketin glifosat nedeniyle bir davacıya 2,1 milyar dolar ödemesine hükmedildi.

Bayer, ABD'de Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğunu iddia edenlerin açtığı davaları kaybetmeye devam ediyor. ABD'nin Georgia eyaletindeki mahkemede jüri, cuma günü Bayer'in Roundup adlı yabani ot öldürücü ürününün kanser dahil zararlara neden olduğunu iddia eden bir davacıya Alman şirketin 65 milyon telafi edici tazminat olmak üzere 2,1 milyar dolar ödemesine hükmetti.

BENZER DAVALARDAKİ EN YÜKSEK TAZMİNATLARDAN BİRİ

Jüri, Bayer'in Roundup kullanımının potansiyel riskleri konusunda yeterince açıklama yapmadığına ve ilacın tehlikeleri konusunda davacıları uyarmamaktan sorumlu olduğuna da karar verdi. 2,1 milyar dolarlık miktar, ABD'de Roundup isimli glifosat içeren zirai ilaç nedeniyle açılan davalarda verilen en yüksek tazminatlardan biri olarak kayıtlara geçti. Bayer, yaptığı açıklamada, glifosat hakkındaki iddiaları reddederek, bilimsel kanıtların ezici ağırlığı ve düzenleyici kurumların fikir birliği ve dünya çapındaki bilimsel değerlendirmeleriyle çeliştiği için jürinin kararına katılmadığı belirtildi. Şirket, diğer tüm davalarda olduğu gibi Georgia eyaletindeki son kararı da temyize götürecek. Alman şirket, nihai kararlara ulaşan davalardaki tazminatların, orijinal jüri kararlarına kıyasla genel olarak yüzde 90 azaltıldığını da belirtti. Söz konusu kararın ardından, Bayer'in hisseleri, bugün borsada yüzde 6'dan fazla değer kaybetti.

MİLYARLARCA DOALRLIK TAZMİNATA MAHKUM EDİLMİŞTİ

Bayer, 2018'de, ABD'li tarım şirketi Monsanto'yu 63 milyar dolara satın almasının ardından bu şirketin geliştirdiği Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğunu iddia edenlerin açtığı davalarda, milyarlarca dolar para cezası ve tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Bayer, glifosat hakkındaki iddiaları reddederken, 2015'te Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) glifosatı kanserojen olarak sınıflandırmıştı. Bayer, 2020'de ABD'de hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gittiğini ve davacılara 10,9 milyar dolar ödeneceğini duyurmuştu. Anlaşmaya rağmen şirket, Roundup ile ilgili yaklaşık 60 binin üzerinde davayla karşı karşıya bulunuyor. Alman şirket, söz konusu davalar için yasal karşılık olarak 5,9 milyar dolar ayırdı.

500

Yorumlar (7)

Haber YorumlarıKenan Tepretoğlu:

Bu tarım ilacı bizde de satılıyor yıllardır, bakanlık ruhsat vermişti buna, bizim çiftçiler de dava açsın

Yorum Beğen36
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıKenan Haydan:

"İlaç satman için önce hasta olmalarını sağlayacaksın." Çok meşhur alman sözlerinden. Türkiye'ye yazık, insanına yazık, çoluk çuçuğuna yazık. Nemalarına yazıklar olsun.

Yorum Beğen29
Yorum Beğenme4
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarımustafa.tukat:

bunun Türk,ye ile ne alakası var şimdi?

yanıt8
yanıt6
Haber YorumlarıArif İnanç:

Bizde de ilaç firmasının birisi 50 adetlik ambalajının üretimimi yani kutusunu kaldırıp 100 adetlik kutu yapıyor. Sonra bakanlığa sunduk ama henüz cevap alamadık diyorlar. Ben de dedim ki 50 lik kutudan çok mu zarar ediyorsunuz? Muadili yok diye devlet kabul etsin geri ödemeli ilaç olarakbsiuin devleti diye yazdım. Tabiki bakanlıktan da cevap gelmedi. Böyle firmaların denetlemesi öyle olmalı ki? Tek toz hanesine en büyük cezayı yazmalısınız. Aç gözlüler doymaz. 50 tane ilacın üretimine sahipler.

Yorum Beğen13
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıGerçekacıdır:

İlaç şirketleri doktorlara rüşvet veriyomudur?

Yorum Beğen1
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAydin Ayaydin:

Bayer in butun uruerinin fiyati artar dunyada...

Yorum Beğen0
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıHamit Gündoğdu:

Üretilmiş ilaç varsa gönderin bize biz kullanırız. Zira dünyada kullanımı yasak ilaç cennetidir!!?? Türkiye..isim vermeyeceğim grip ilaçlarına bir bakın..

Yorum Beğen0
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title