Ahmet İnsel: Fransa'daki Ders Kitaplarında "Ermeni Soykırımı' Daha Geniş Yer Aldı
Galatasaray ve Sorbonne üniversiteleri öğretim üyesi Prof.Dr...
Galatasaray ve Sorbonne üniversiteleri öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet İnsel Fransa'da orta okul müfredatına giren 'Ermeni soykırımı' iddialarından daha önce kısaca söz edildiği halde bu yıldan itibaren tarih kitaplarında daha fazla yer ayrıldığını söyledi.
Daha önce "Ermeniler'den özür diliyorum" imza kampanyasını başlatan isimlerden biri olan Prof.Dr. Ahmet İnsel, 1915 Ermeni Soykırımı'nın tarih kitaplarında yer almasının kaçınılmaz bir olgu olduğunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Prof.Dr. İnsel, DHA muhabirine şöyle dedi:
"Bildiğiniz gibi 2001 senesinde Fransız parlamentosu 'Ermeni soykırımını' tanıyan bir deklarasyonda bulundu. Bu deklarasyonun en doğal sonucu, parlamentonun belirlediği ve kabul ettiği temaları tarihçilerin tarih kitaplarına yansıtmasıdır. Burada sorun, böyle bir tartışmalı konunun, anladığım kadarı ile, tartışmalı belgelere yer vererek, örneğin Talat Paşa'nın var olduğu henüz kesinlik kazanmamış, tartışmalı ünlü telgrafını bir belge olarak tarih kitabında yer vererek konunun o tartışma boyutunu kaldıran bir sunuş yapılmasıdır. Burada Türkiye kökenlilerin mücadele etmeleri gereken olgu, konunun tarih kitaplarından kaldırılması, yasaklanması, yok addedilmesi değil, fakat konunun öğrencilere çeşitli cepheleri ile öğretilmesi ve 1915'in de çok ağır bir insanlık suçu olduğunun da kabul edilmesidir."
Türk asıllı öğrencilerin "Ermeni soykırımı"nı reddetmeleri durumunda ne olacağıyla ilgili olarak ise Prof.Dr. İnsel şunları söyledi:
"Türk asıllı öğrenciler tarih dersinde 'Ermeni soykırımı' olmamıştır derse sıfır mı alacak konusu, hocaların pedagojik kapasiteleri ile ilgili bir sorundur. Öğrencinin elbette sıfır almaması gerekir. Benzer bir durumu Türkiye'de düşünelim, Atatürk ilke ve inkılapları tarihi dersinde bir öğrenci kalkıp 'Atatürk demokrat değildi, diktatördü' derse sıfır not mu alacak, almayacak mı? Bu biraz da doğmatik olup- olmamakla alakalı bir şey, öğrencilere sosyal konularda, doğa bilimlerinden farklı olarak 'Mutlak doğrular' olmadığını öğretmemiz gerekir. Ancak böyle yaparsak burada da 'göreli doğrular' olduğunu talep etme hakkımız olacaktır."