Afetzedeleri Tahliye Edecek Güvenli Bölge Bulmak Sıkıntı"
İtalya'daki deprem felaketi ile ilgili son gelişmeleri Roma'daki muhabirimiz Gardenia Trezzini aktarıyor.
İtalya'daki deprem felaketi ile ilgili son gelişmeleri Roma'daki muhabirimiz Gardenia Trezzini aktarıyor.
euronews:
"Gardenia, İtalya'nın orta kesimleri, L'Aquila'daki depremden yedi yıl sonra yeni, şiddetli bir felaketle sarsıldı. Arama kurtarma çalışmaları nasıl yürütülüyor? 'Daha önceki deneyimler bu depremde daha hızlı davranılmasını sağladı' diyebilir miyiz?"
Gardenia Trezzini:
"Depremin ilk anlarından itibaren etkili bir felaket olacağı ortadaydı ve bu nedenle arama-kurtarma çalışmaları vakit kaybedilmeden başlatıldı. Depremin vurduğu bazı bölgelere ekiplerin zorlukla ulaşmasından dolayı gecikmeler yaşandı. Çoğu köy dağlık kesimlerde olduğundan ve yolların ağır hasar aldığından dolayı ulaşımda zorluk yaşandı. Afet bölgesinin büyük bir kısmı karanlıkta kaldı. Bu da çalışmaları zorlaştırdı. Örneğin, ekipler en fazla hasar alan kasabalardan Accumuli'ye iki saat sonra ulaşabildi."
euronews:
"Bu deprem özellikle küçük yerleşim birimlerinde yıkıcı oldu. Bu bölgelerde arama-kurtarma çalışmaları güçlükle yürütülüyor. Bu konu hakkında bize bilgi verebilir misin?"
Gardenia Trezzini:
"Öncelikle şu belirtmek gerekiyor; binaların en fazla hasar aldığı bölgeler tarihi şehir merkezleri. Burada çok hassas, taş yapılardan bahsediyoruz ki haliyle bu binalar depreme dayanıklı değil. Bazı yapılar anında yerle bir oldu. Enkaz yığınları altında halen çok sayıda insan var. Deprem bölgesindeki başka bir sorun ise tahliye edilenleri yerleştirecek güvenli bölgelerin bulunmaması. Arama-kurtarma çalışmalarını organize etmek, afetzedeler için uygun bir yer bulmak bayağı güç. Rieti yakınlarındaki Matricia'da örneğin, 2 bin 500 kişi tahliye edildi ve bu kişilerin barınacağı yer aranıyor."
euronews:
"Bu tür felaket durumlarında dayanışma ön plana çıkıyor. Vatandaşlar, gönüllüler hemen harekete geçti, kan bağışları yapıldı. Oradaki atmosfer nasıl?"
Gardenia Trezzini:
"Depremin vurduğu bölgelerde herkes enkaz altında birilerini arıyor, ellerindeki imkanlarla çalışmalara katılıyor. Sivil Koruma yetkilileri sivillerden arama kurtarma çalışmalarına müdahale etmemeleri çağrısını yapıyor. Coğrafi bölgenin koşulları nedeniyle çok fazla sayıda gönüllünün olması çalışmaların yavaşlaması riskini yükseltiyor, ekiplerin bölgeye ulaşmasını engelleyebiliyor. Yerel makamlar halktan, ekiplerin iletişimi daha iyi sağlayabilmesi için kablosuz internet ağını kullanmamalarını talep etti. Özellikle Rieti'deki hastanelerde kan bağışına ihtiyaç var ve halk kan vermek için hastanelere koşuyor."
Yazar:
Etiketler:Gönderildi: 25 Ağustos 2016