ABD, Temiz Sayfa Açmak İçin 'Kötü Varlık Bankası' Kuruyor
Finansal Krizle Baş Etmek Konusunda Zorlanan ABD Yönetimi, Çözümü Aşırı Riskli Varlıkları Satın Alarak Finans Kurumlarının Deftelerini Temize Çekecek Bir 'Kötü Varlık Bankası' Kurmakta Buldu.
Finansal krizle baş etmek konusunda zorlanan ABD yönetimi, çözümü aşırı riskli varlıkları satın alarak finans kurumlarının deftelerini temize çekecek bir ’Kötü Varlık Bankası’ kurmakta buldu.
Bankaların batıklarına güvence vererek de likidite sağlamak konusunda tam başarı sağlayamayan ABD hükümeti finans kurumlarının sorunlu yatırım ve borçlarını kendi üzerine alacak. Bu yolla temizlenen finans kurumlarına yeniden güven sağlayacak.
Ek kaynak istenebilir
İngiltere’nin de geçmeyi düşündüğü bu yeni sistem son krizi çözmek konusunda atılan en olumlu adım değerlendirmeleri alıyor. Ancak, planı hazırlayan kurumlar arasında "Kötü Varlık Bankası kurmak yerine batık garantisini genişletelim" yönünde görüş belirtenler de bulunuyor.
ABD Hazine Bakanlığı, Merkez Bankası (FED) ve ABD’nin TMSF’si FDIC’nin görevi devralmaya hazırlanan yeni ABD Başkanı Barack Obama kabinesi ile birlikte planladığı ’Kötü Varlık Bankası’ projesi 700 milyar dolarlık TARP Fonu’ndan kalan 350 milyar dolarlık fonu kullanacak. Ancak bu bedelin yetersiz kalması durumunda Kongre’den ek kaynak istenmesi de gündeme gelebilecek.
Özel sermayeyi çekecek
ABD Hazine Bakanı Henry Paulson da daha önce buna yakın bir sistem önererek TARP Fonu’nun kullanılması konusunda yol haritası değişikliği önermişti. Ancak, bu öneri Kongre tarafından "Yolun yarısında harita değiştirilmez" eleşritileriyle büyük tepki almıştı.
Bankaların içlerinde barındırdığı geleceğe yönelik risklerin kurtarma planları önünde ne kadar büyük bir engel olduğunu ortaya koyan bu uygulama sayesinde sadece mortgage’a dayalı kayıplarından değil, gelecekte daha büyük bir soruna dönüşme potansiyeli bulunan otomotiv kredileri, kredi kartı batıkları ve tüketici borçlarının yaratabileceği olumsuz etkiden de korunmaları planlanıyor. FDIC Başkanı Sheila Bair’a göre özel sermayeyi bankacılık sistemine çekecek olan bu uygulama ekonomide kredilerin ve likiditenin önünü açacak. FED Başkanı Ben Bernanke de tam destek verdiği plan için, "Bu varlıkların sürmesi, belirsizlik sorununun ortadan kaldırabilir" dedi.
ABD’de iki bankaya daha el konuldu
FİNANSAL kriz 2009 yılında da devletleştirilen banlar açısından ABD’de ilk kurbanlarını verdi. 2009’da ABD’nin TMSF’si FDIC’nin el koyduğu ilk bankalar National Bank of Commerce ile Washington eyaletindeki Bank of Clark County oldu. Merkezi Berkeley’deki National Bank of Commerce’ın 7 Ocak itibariyle varlıkları toplamı 430 milyon dolara ulaşıyor. Vancouver merkezli Bank of Clark County’nin de 13 Ocak itibariyle 446.5 milyon dolarlık varlığı 366.5 milyon dolar mevduatı bulunuyor.