Haberler
BBC

Margarita Simonyan'a ABD'den Yaptırım: Kremlin'in Propagandacısı

Margarita Simonyan'a ABD'den Yaptırım: Kremlin'in Propagandacısı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus televizyon ağı RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, ABD'nin yaklaşan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle yaptırım uyguladığı on Rus medya yöneticisinden biri oldu. Simonyan, Kremlin'in önemli bir propagandacısı olarak tanımlanıyor ve Batı ile ilişkilerdeki gerginliğin arttığı bir dönemde, suçlamaları yanıtlayarak RT'nin eleştirilerini reddetti.

Rus televizyon ağı RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, ABD'nin 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale ettiği suçlamasıyla yaptırım uyguladığı on Rus medya yöneticisinden biri.

44 yaşındaki isim, Kremlin'in en önemli propagandacısı ve ideoloğu olarak tanımlanıyor ve Vladimir Putin'den daha Putinci olduğu belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet, Dışişleri ve Hazine bakanlıkları Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, iddia edilen müdahalelerle "agresif bir şekilde mücadele etmek" için koordineli olarak harekete geçileceğini duyurdular.

Simonyan, yaptırımlar listesinde adının yer almasına X hesabından, "Ah, uyandılar" diyerek tepki gösterdi.

Listedeki diğer RT çalışanlarına hitaben, "Aferin, ekip" mesajını iletti.

RT neyle suçlanıyor?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, suçlamayı detaylandırarak şunları söyledi: “RT artık Kremlin'in sadece bir propaganda kolu değil. Rusya'nın gizli nüfuz eylemlerini ilerletmek için kullanılıyor."

RT, BBC'ye yaptığı açıklamada "2016 yılı aradı ve klişelerini geri istiyor" diyerek suçlamaları reddetti.

Devlet yayıncısı, "Hayatta üç şey kesindir: Vergiler, ölüm ve RT'nin ABD seçimlerine müdahalesi" diye ekledi.

Simonyan kimdir, nasıl yükseldi?

Simonyan, Rusya'nın Krasnodar bölgesinde Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Akademik başarıları, ABD'deki prestijli bir değişim programında yer almasına yardımcı oldu ve 1995 yılında New Hampshire'a gitti.

Daha sonra Rusya'ya döndü ve televizyon muhabiri oldu.

2004 yılında Çeçen militanların Beslan'daki okul kuşatmasını haber yapmasıyla öne çıktı. Olay üç gün sonra 186'sı çocuk yüzlerce kişinin ölümüne yol açan kanlı devlet müdahalesiyle sona erdi.

Simonyan için bu, kariyerinde hızlı bir yükselişle sonuçlandı.

Kısa bir süre sonra, 25 yaşındayken uluslararası televizyon ağı Russia Today'i kurmak ve yönetmek üzere seçildi, daha sonra kanalın adı RT olarak değiştirildi.

Baş ideolog

Bundan itibaren yirmi yılı aşkın bir süre boyunca Batı'nın açıkça eleştirmeni, Putin'in de sadık destekçisi haline geldi. İlk günlerinden itibaren ABD'nin " Kremlin'in uluslararası propagandasının başlıca kanalı" olarak tanımladığı ağa başkanlık etti.

Ağın başkanlık seçimini bozmaya yönelik girişimlerde bulunduğu iddia edildi.

Yıllar geçtikçe hem Simonyan'ın hem de kanalın söylemleri sertleşti.

Rusya ve Batı arasında bozulan ilişkiler

2000'lerin sonlarında ve 2010'ların başlarında Rusya'nın Batı ile ilişkilerinin bozulmaya başladığı dönemlerde ağa, Kremlin yanlısı propaganda ve taraflı habercilik yapmak suçlamaları yöneltilmeye başlandı.

2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusunun bazı bölgeleri işgal etmesinden sonra RT'nin söylemi hem Ukrayna'ya hem de Batı'ya karşı açıkça düşmanca bir hal aldı.

Batılı ülkeleri Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) yanlısı Onur Devrimi'ni kışkırtmakla ve Rusya'yı zayıflatmaya, hatta yok etmeye çalışmakla suçladı.

Ancak Simonyan Rusya'nın sadece ülke dışına yönelik propagandasını yönetmiyor; aynı zamanda dahili iletişimiyle de yoğun bir şekilde ilgileniyor. Devletin propaganda makinesinin ayrılmaz bir parçası olarak, düzenli bir şekilde TV'de siyasi söyleşi programlarında yer alıyor.

Ukrayna'daki savaş ve sertleşen söylem

Tüm bunlardan sonra 2022'de Ukrayna'nın topyekûn işgali gerçekleşti.

İngiltere RT'yi yıllarca süren tehditlerden sonra nihayet yasakladı. Rusya'da birçok üst düzey gazeteci ve editör istifa etti. Savaşla ilgili fikir ayrılıkları nedeniyle kitlesel bir göç yaşanıyor gibi görünüyordu.

Simonyan eski meslektaşlarını ve savaşa karşı çıkan herkesi "gerçekte Rus olmamakla" suçladı.

Ukrayna savaşının en önemli casusluk hikayelerinin birinin yayınlanmasına kilit rol oynadı. Haberde Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya verilebilecek uzun menzilli silahları ve bunların nasıl kullanılabileceğini tartıştığı bir kayıt sızdırılmıştı.

Kremlin'in, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna bölgelerinde referandum yapılması ve "insanların kiminle kalmak istiyorlarsa onunla kalmalarına izin verilmesi ve bunun adil olduğu" yönündeki söylemini pekiştirdi.

Rus muhalefet üyelerinin "asılarak" icabına bakılması çağrısında bulundu ve "birliklerin Avrupa'nın içlerine gönderilmesini" önerdi.

Batı'ya karşı tutumu: 'Sizi sevmiyoruz'

Margarita Simonyan'ın Batı'ya yönelik görüşlerini, Vladimir Putin'in büyük oranda rakipsiz girdiği bir seçimle beşinci dönemine hazırlandığı Mart ayında BBC'ye verdiği son röportajdaki yorumları oldukça iyi özetliyordu.

Putin'in ciddi bir rakibinin olup olmadığı sorulduğunda, "Ciddi bir rakibe ihtiyaç var mı? Neden? Çünkü biz sizin gibi değiliz" yanıtını verdi ve ekledi:

"Ve sizi gerçekten pek sevmiyoruz."

BBC
title
Close