Maden Tasarısı ABD'nin Gündeminde

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD medyası, Soma'nın ardından Meclis'e gelen yasa tasarısını irdeledi. Muhalefetin tasarıyla taşeron sistemini kurumsallaştıracağına inandığını yazdı

Amerika'nın Sesi, Manisa'nın Soma ilçesinde kömür madeninde 301 cana mal olan facia ardından TBMM gündemindeki yasa tasarısının, maden işçileri ve diğer iş kollarındaki emekçiler ile ilgili taşeron sistemine ilişkin hükümleriyle tartışma yarattığına dikkat çekerken, "Soma'ya Rağmen 'Maden' Karanlığı mı?" sorusunu soruyor.

MADENLER MECLİS GÜNDEMİNDE

Amerika'nın Sesi Ankara mahreçli haberinde "maden" tartışmalarını irdeliyor. Söz konusu haber şöyle: AK Parti Hükümeti'nce hazırlanan "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı", Soma faciası sonrasında madenlerdeki taşeron sistemi kaynaklı işçi hakları ve iş güvenliğindeki aksaklıkları gidermek iddiasıyla TBMM gündemine alındı.

MUHALEFET TEPKİLİ

Ancak CHP, MHP ve HDP'ye göre, tasarı ile Türkiye'de işçiler aleyhine iş güvencesinden yoksunluk gibi sakıncalar içeren taşeron sistemini kurumsallaştıracak. Muhalefet vekillerince "bir parmak bal karşılığında bir avuç baldıran zehiri" diye eleştirilen tasarı, eğer taşeron sistemiyle ilgili kanuni sınırlar dışında kullanıldığı tespit edilirse ancak o zaman taşeron şirket bünyesindeki işçiye de asıl işveren bünyesindeki işçiyle aynı ücret ve haklar sağlanacak. Tasarıdaki en olumlu unsur ise, yardımcı hizmetler dışında kamu kurumlarından taşeron sistemini kaldırmaya yönelik hüküm görüldü.

TASARIDAKİ HÜKÜMLER

Tasarıdaki dikkat çeken hükümler şöyle:

-Soma'da meydana gelen maden kazasında ölen işçiler sivil şehitlik haklarından yararlanabilecek.

-Yeraltında çalışan işçilere zorunlu nedenler haricinde, zorunlu çalışma yaptırılamayacak.

-Tasarıyla; 30 veya daha fazla işçinin çalıştığı işyerinde, yeraltında çalışan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçinin kıdem süresine bakılmaksızın işverence ancak geçerli bir sebebe dayandıralarak feshedilebilecek.

-Madenlerde yeraltında çalışanlar için çalışma süresi, haftalık 36 saatten fazla olamayacak.

-Madenlerde yer altında çalışan işçilerin izin süreleri 4 gün artırılacak.

-Yeraltında çalışan ve 5 yıldan daha az kıdeme sahip olan işçinin iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesiyle daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

SOMA ARAŞTIRMASI BAŞLIYOR

Bu arada ‘Manisa'nın Soma İlçesinde Meydana Gelen Kaza Başta Olmak Üzere Maden Kazalarının Araştırılarak Bu Sektörde Alınması Gereken İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’ ilk toplantısını yaptı. AKP’den 11 üye ile iktidar çoğunluğundaki komisyon başkanlığına AKP Aksaray Milletvekili Alaboyun, başkan yardımcılığına AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, sözcülüğe AKP Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, katip üyeliğe AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan seçildi.

Komisyondaki yönetim seçimi öncesinde "muhalefetten divan üyesi bulunması" konusunda tartışma yaşandı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, araştırılacak konunun siyasi bir mesele olmadığını belirterek, "Divanda muhalefetten bir milletvekilinin bulunması gerekirdi. Siyasi nezaket ve durumun özelliği bunu gerektirirdi" dedi. MHP ve HDP de benzer görüşleri ifade etti ancak AKP’nin muhalefet vekillerine görev verilmesi yönünde girişimi olmadı.

Kaynak: ANKA / Dünya
title