ABD'de Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayları Yarışında Rick Santorum, Muhafazakar Seçmenin Yoğunlukta...
Mehmet Toroğlu - ABD'de Cumhuriyetçi Parti başkan adayları arasındaki ön seçim yarışında bugün, muhafazakar seçmenin yoğunlukta olduğu iki güney eyaleti Alabama ve Mississippi'de yapılan seçimleri eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum kazandı.
Mehmet Toroğlu - ABD'de Cumhuriyetçi Parti başkan adayları arasındaki ön seçim yarışında bugün, muhafazakar seçmenin yoğunlukta olduğu iki güney eyaleti Alabama ve Mississippi'de yapılan seçimleri eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum kazandı.
Üç aday arasında çekişmeye sahne olan her iki eyalette de oyların tamamına yakını sayılırken, Santorum, Alabama'da yüzde 35, Mississippi'de de yüzde 33 oy oranıyla rakiplerini geride bıraktı.
Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich, Alabama'da yüzde 29, Mississippi'de de yüzde 31 oy oranıyla ikinci gelirken, ön seçim yarışını halihazırda önde götüren isim olan eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, Alabama'da yüzde 29, Mississippi'de de yüzde 30'la ancak üçüncü gelebildi. İki eyalette de kampanya yürütmeyen Teksas milletvekili Ron Paul ise açık farkla sonuncu oldu.
Sosyal muhafazakar duruşuyla bilinen Santorum, oldukça yoğun bir muhafazakar nüfusa sahip olan ve ön seçimde oy kullananların yüzde 80'inden fazlasının kendilerini evanjelik Hristiyan olarak nitelendirdiği Alabama ve Mississippi'yi kazanarak, partinin muhafazakar kanadının lideri olma iddiasını pekiştirdi.
Santorum, geçen hafta sonunda Kansas'ta elde ettiği zaferin ardından, bu iki eyalette de galip gelerek, Mitt Romney'ye "yarışta ben de varım" mesajını gönderdi.
-Gingrich'e "çekil" baskıları artabilir-
Bu sonuç, yarışta kalabilmek için güney eyaletlerinde kazanacağı galibiyetlere bel bağlayan Newt Gingrich açısından ise önemli bir darbe oldu. Gingrich, her ne kadar ön seçim sürecinde önlerinde daha çok yol olduğunu ve iddiasının sürdüğünü belirtse de şu ana kadar sadece memleketi Georgia ve South Carolina'da galip geldiği ve delege yarışında çok gerilere düştüğü gözönüne alındığında, yarışı galip bitirmesinin artık mucizelere kaldığı yorumları yapılıyor.
Hatta Amerikan medyasında yer alan yorumlarda, Alabama ve Mississippi yenilgilerinin ardından artık Gingrich'e, muhafazakarların oylarının bölünmemesi ve Santorum'da toplanabilmesini sağlamak için yarıştan çekilmesi yönünde baskıların artabileceği dile getiriliyor.
-Romney, muhafazakarların desteğini hala çekebilmiş değil-
Gecenin bir diğer mağlubu Romney ise partinin muhafazakar tabanının oylarını çekememe sıkıntısını hala aşabilmiş değil. Parti içinde daha çok "ılımlı" olarak nitelendirilen kesimlerden destek gören Romney, Alabama ve Mississippi eyaletlerinin en azından birinde galip gelerek muhafazakarların da gönlünü almaya başladığını göstermek istiyordu, ancak bu isteği en azından şimdilik gerçekleşmedi.
İki eyalette de üçüncü gelmeyi, ön seçim yarışını şu anda önde götüren Romney açısından başarı saymak mümkün değil, ancak bu sonucun Romney cephesi için sürpriz olmadığını söylemek de mümkün. Nitekim Romney, Alabama ve Mississippi seçimleri öncesindeki bir açıklamasında, bu iki eyaleti kazanmasının uzak bir ihtimal olduğunu kabul ederek, beklentileri düşük tutmuştu.
Ancak Romney cephesinin vurguladığı önemli bir nokta, bu iki yenilgiye rağmen, delegelerin adaylar arasında orantılı dağıtılacak olması nedeniyle Romney'nin bu gece yine de hanesine yeni delegeler yazdıracağı ve zaten açık ara önde olduğu delege yarışında ciddi bir kayba uğramayacağı yönünde. Diğer adaylara göre çok daha organize ve masraflı bir kampanya yürüten, delege yarışında da en yakın rakibi Santorum'un üzerinde yer alan Romney, rakipleriyle arasının artık bu vakitten sonra kapanmasının çok zor olduğunu düşünüyor.
-"Romney ile Santorum arasındaki farkın kapanması zor"-
Nitekim Amerikan televizyonlarında da Romney ile Santorum arasındaki farkın kapanmasının zorluğuna işaret eden yorumlar yapılmaya başlandığı gözleniyor. Bu nedenle, şu ana kadar 10 eyalette galip gelen Santorum'un, 16 eyaletin galibi Romney'yi yakalayıp geçebilmesi için, büyük eyaletleri kazanmanın yanında, kazandığı eyaletlerde de Romney'ye fark atması gerektiğine dikkat çekiliyor. Santorum cephesinin, her ne kadar resmi olarak dillendirmese de muhafazakar oyları böldüğü düşünülen Gingrich'in yarıştan çekilmesi halinde bundan fayda göreceği kesin.
CNN televizyonunun hesaplamasına göre, şu anda Romney'nin 480, Santorum'un 234, Gingrich'in 139 ve Ron Paul'un 66 delegesi bulunuyor. Ön seçimlerde yarışan adayların, Cumhuriyetçi Parti'nin 2012 başkanlık seçimlerindeki adayı olabilmek için, Ağustos ayında yapılacak parti kurultayında toplam 1144 delegenin desteğini toplamaları gerekiyor.
Alabama ve Mississippi zaferlerinden sonra kendine güvenli bir edayla kameraların karşısına çıkan Santorum, "Yine başardık. Bu seçimde zafer yolunda ilerliyoruz. Kampanyamızı her yere taşıyacağız ve her yerde rekabet edeceğiz. Zaman, muhafazakarların bir araya gelme zamanı. Eğer bir muhafazakar aday olursa,
(ABD Başkanı Barack) Obama'yı yenilgiye uğratabiliriz" diye konuştu.
Gingrich ise açıklamasında, çok umutlar bağladığı iki eyalette de Santorum'u geçememesi ve yarıştan çekilmesi yönünde baskıların bundan sonra artacağı şeklindeki yorumlara rağmen, "yarışa devam" mesajı vererek, "pes etmeye niyetli olmadığının" işaretini verdi.
Açıklamasında, Santorum'u kutlamasına karşın, Romney'ye yüklendiği gözlenen Gingrich, "Eğer yarışı önde götürüyor ve üçüncü geliyorsanız, pek de önde sayılmazsınız" ifadesini kullandı.
Romney ise, daha önceki ön seçim duraklarının aksine bu sefer seçimlerin ardından kameraların karşısına çıkmadı.
Cumhuriyetçi Parti'nin bugün Hawaii ve Amerikan Samoası'nda da ön seçimleri olacak.
- WASHINGTON