AB'den Belarus'a Oyuncak Ayı Gerginliği Tepkisi
Bugün toplanan Avrupa Birliği Siyaset ve Güvenlik Komitesi, Belarus ile İsveç arasındaki diplomatik gerginliğini ele aldı.
Bugün toplanan Avrupa Birliği Siyaset ve Güvenlik Komitesi, Belarus ile İsveç arasındaki diplomatik gerginliğini ele aldı.
Temmuz ayında bir İsveç halkla ilişkiler firmasının Belarus'ta ifade özgürlüğü mesajı taşıyan oyuncak ayıları uçakla ülkenin başkenti Minsk'teki yerleşim birimlerine atmasının ardından, İsveç'in Minsk Büyükelçisi'nin de aralarında bulunduğu İsveçli diplomatlar, Belarus muhalefetiyle ilişki kurdukları gerekçesiyle ülkeden kovulmuşlardı. İsveç de Belaruslu diplomatlara kendi topraklarında çalışma izni vermeyerek misillemede bulunmuştu.
Bugün konu hakkında olağanüstü toplantı düzenleyen AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi, İsveç'e güçlü şekilde destek verdiklerini belirtti fakat Belarus'un otoriter olmakla eleştirilen devlet başkanı Alexander Lukaşenko hakkında şimdilik somut bir karar çıkmadı. AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi Başkanı Oloof Skoog, bugünkü toplantıdan sonra yaptığı basın açıklamasında yakın gelecekte Belarus hakkında yeni yaptırım kararları alınabileceğini kaydederek AB'nin Minsk'teki diplomatik temsiliyetinin seviyesinin gözden geçirileceğini ifade etti.
AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi Başkanı Skoog, "Önümüzdeki günlerde Belaruslu diplomatlara Avrupa çapında açık bir İsveçle dayanışma mesajı verilecek. Bu durum İsveç'le Belarus arasında değil; Belarus'un kararları AB'nin Belarus ile ilişkisini etkiliyor. Belarus'ta demokrasi ve sivil toplum temsilcilerine daha fazla destek vermemiz gerektiği konusunda güçlü bir irade var" şeklinde konuştu.
Önümüzdeki aylarda Belarus'a uygulanan yaptırımları gözden geçireceklerini belirten Skoog, "Bildiğiniz gibi siyasi mahkumlar, sivil topluma baskı ve ülkede demokrasinin yetersizliği gibi konular Belarus'a uygulanan tedbirleri belirliyor. İsveç Büyükelçiliği'ne yapılanlar da Belarus ile ilişkilerimizi tabii ki etkileyecektir" dedi.
AB, halihazırda Belarus'tan 32 şirkete ve Lukaşenko'nun da aralarında bulunduğu 243 kişiye insan hakları ihlalleri sebebiyle seyahat yasağı ve mal varlığı dondurma gibi yaptırımlar uyguluyor. Şubat ayında AB, Belarus'un diplomatlara yönelik kötü davranışlarından ötürü temsilcilerini iki ay süreyle ülkeden çekmiş; Haziran ayında da Belarus'a insan hakları, demokrasi ve hukukun egemenliğinin ihlal edilmesinden dolayı silah ambargosu kararı alınmıştı. - BRÜKSEL