1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı
İslami uygulamalara dayalı turizm ve otelcilik standartlarının tanıtıldığı 1.Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da sona erdi.
İslami uygulamalara dayalı turizm ve otelcilik standartlarının tanıtıldığı 1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da sona erdi.
Putra Dünya Ticaret Merkezi'nde 2 gün süren konferansta, İslami uygulamalara dayalı turizm ve otelcilik standardının belirlenmesine yönelik oturumlar düzenlendi. Evrensel İslami Turizm Standartları Merkezi ve Asya'nın en büyük üniversitesi olan MARA Teknoloji Üniversitesi Otel ve Turizm Fakültesi tarafından ortak düzenlenen konferansta, İslami turizm ve otel işletmeciliğine yönelik standartlar konusunda uzman kişiler bilgi ve deneyimlerini paylaştı. 1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı'nın ikinci gününde yapılan ödül töreninde ise Caprice Group yatırımlarından olan Caprice Thermal Palace Didim'e ilk hilal sertifikası verildi. Daha önce Caprice Group otellerini ziyaret ederek incelemelerde bulunan Evrensel İslami Turizm Standartları Merkezi, Caprice Thermal Palace Didim'e 5 Hilal, Caprice Gold Bayrampaşa Oteli'ne de 7 hilal verdi. Ödüller konferansın ikinci gününde eski Malezya Başbakanı ve Konferans Onursal Başkanı Dr. Mahathir Mohamed tarafından Caprice Group Yönetim Kurulu Başkanı M. Fadıl Akgündüz'e verildi. Böylece dünyada İslami standartları uygulayan ilk otel olan Caprice Termal Palas Didim ve Caprice Gold Bayrampaşa Oteli, dünyada hilal sertifikası alan ilk oteller oldu.
CAPRİCE GOLD SARAYI'NA KUBBETÜS SAHRA TAÇ OLACAK
Konferansın ikinci gününde ayrıca Türkiye'den Caprice Group ile Filistin'den EME Group arasında özel bir satın alma anlaşması imzalandı. Anlaşma Mescid-i Aksa'nın yanında bulunan Kubbetüs Sahra kayasının değiştirilen metal kısmının bir parçasının Caprice Group tarafından satın alınmasını kapsıyor.
Müslümanların en kutsal ibadet yerlerinden biri kabul edilen tarihi Kubbetüs Sahra'nın üzerindeki metal, 1995 yılında değiştirilmişti. Sökülen metal parça Malezya'ya getirilmiş ve bu metalin 3 bin 400 metrekaresi Filistinli EME Group tarafından satın alınmıştı. 1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı'nda imzalanan anlaşmayla metalin bin metrekaresi Caprice Group tarafından satın alındı.
Caprice Group Yönetim Kurulu Başkanı M. Fadıl Akgündüz, anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, kutsal metalin Caprice Gold Bayrampaşa Oteli'nin en üst katına taç olarak giydirileceğini söyledi. Akgündüz, "Oteldeki Caprice Gold logosu da bu kutsal metalden yapılacak. Böylece İslam dininin birinci kıblesini simgeleyen kutsal metal parça, Caprice Gold Bayrampaşa Oteli'nde korunacak. Kutsal metal parçanın otele yerleştirilmesinden sonra en üst katta oluşturulacak odada 24 saat canlı Kur'an-ı Kerim okunacak. Böylece Caprice Gold Bayrampaşa, Kur'an-ı Kerim'in dünyada canlı ve kesintisiz okunduğu ikinci yer olacak" dedi.
İslam'ın ikinci simgesi olan ve Mekke'den gelen kutsal emanetler, Topkapı Sarayı'nda korunuyor ve burada 24 saat canlı Kur'an-ı Kerim okunuyor.
"MUHTEŞEM REZALET"
Konferansın ikinci gününde Hollanda Roterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Akgündüz ve 22. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş birer konuşma yaptı. Akgündüz ve Yalçıntaş, konuşmalarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği "Muhteşem Yüzyıl" tartışmasına değindi. Konuşmasında helal standartların neler olduğuna değinen Ahmed Akgündüz, İslam dininde bazı müzik türlerinin helal, bazılarının da haram olduğunu söyledi. Nefse değil ruha hitap eden seslerin İslam'da kabul edilebilir olduğunu ifade eden Akgündüz, son günlerde tartışma konusu olan "Muhteşem Yüzyıl" dizisini de Osmanlı dönemini yanlış aktardığı için eleştirdi. Akgündüz, "Muhteşem Yüzyıl, muhteşem rezalet, muhteşem hayal kırıklığı. Dizide mahremiyet sınırlarını aşan olaylar aktarılıyor. Dizide gösterilen sazendeler, Osmanlı zamanında sadece aile toplantılarında müzik icra etmişlerdir. Osmanlı zamanında dini, manevi müzik yapılmıştır. Haremde yaşayanlar da Türk geleneklerine uygun yaşamışlardır" diye konuştu.
Konuşmasını Türkçe yapan 22. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da, Müslüman olmanın gerekliliklerini dile getirdi. İktisat, ibadet, ahlak ile ticari ve uluslar arası ilişkilerde Müslümanların uyması gereken kurallar olduğunu kaydeden Yalçıntaş, İslami turizmin ekonomik bir sektör olduğunu, bu nedenle hem ekonomi kurallarına hem de İslami kurallara uygun olması gerektiğini belirtti.
"Muhteşem Yüzyıl" tartışmalarına da değinen Yalçıntaş, "Osmanlı hayatı ve haremi, dizide gösterildiği gibi vur patlasın çal oynasın değildir. Haremdeki herkesin gerekli olan bir işi vardır" dedi.
1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı, eski Malezya Başbakanı ve Konferans Onursal Başkanı Dr. Mahathir Mohamed'in yaptığı konuşmayla sona erdi. Mohamed, "Yüzyıllar boyunca Avrupa dünyanın merkeziymiş gibi davrandı ve bizim düşüncemize bu şekilde kazındı. Eski kültürlerimizi atmaya çalıştılar. Ancak biz kendi yağımızda kavrularak zarar görmemeye çalıştık. İslam bir yaşam biçimi. İslam beşikten mezara kadar bize yetecek kuralları içeriyor. İslam'ın Batılı sistemler tarafından işgali söz konusu olamaz. Bugün hükümetlere baktığımızda ekonomilerini Avrupa merkezli oluşturmaya çalışıyorlar. Biz kendi sistemimizi oluşturarak Avrupa sistemlerinin üzerini örtmemiz, emperyalist ilerlemenin önüne geçmemiz gerekiyor. Yaşamımızı düzenlerken İslam'a vakfetmenin zamanı geldi. Gayrimüslim ve Müslüman ülkelerde helal gıdaya yönelik yaptırım yok. Onlar için hazırlanan yemeğin balık dahi olsa ne tür yağda pişirildiği önemli. Otellerde namaz kılınabilecek ve oruç tutulacak imkanlar sağlanmalı. Müslümanlar kendi otellerini inşa ettikçe bu mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.
Otelcilik sektöründe yıldız olarak belirlenen standart sistemi İslami turizmde 5 Hilal Sertifikası ile tanımlanıyor. - LUMPUR