Yağlı Pehlivan Güreşleri Yıllar Sonra Yine Çatalca'da
BASIN BÜLTENİDİR.
BASIN BÜLTENİDİR.
Çatalca Belediyesi 11. Erguvan Festivali içerisinde yer alan çeşitli etkinlikleriyle göz doldurmaya devam ediyor. Erguvan Festivali’nde şiir, tiyatro, kısa film, söyleşi ve panel gibi sanatsal etkinliklerden sonra ata sporumuz olan Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri düzenlendi. Katılımın oldukça fazla olduğu güreşleri, vatandaşlar büyük ilgiyle izlediler. Birçok güreş ağasının da misafir olarak katıldığı güreşlere, ağaların ağası Kırkpınar güreş ağası Seyfettin Selim’de katıldı.
Çatalca Belediyesi 11. Erguvan Festivali kapsamında tiyatro, söyleşi, panel gibi sanatsal etkinliklerden ziyade, her türlü kültürel etkinliğe yer veriliyor. Bu etkinliklerden biride, ata sporumuz olan ve tarihi kültürümüzün simgesi olan Büyük Yağlı Güreşleriydi. Çatalca’da uzun yıllardan sonra Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın girişimleri neticesinde yağlı pehlivan güreşleri Çatalca’da tekrar canlandı. Belediye Başkanı Cem Kara yaptığı konuşmada Yağlı pehlivan güreşlerinin ilçedeki tarihinin çok geniş olduğuna dikkat çekerek uzun yıllardan beri yapılmayan Pehlivan güreşlerinin artık Çatalca’da yapılacağını hatırlattı.
Çatalca Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün hummalı çalışmaları sonrasında düzenlenen ve neredeyse sıfırdan yaratılan güreş alanını çok heyecanlı bir kalabalık doldurdu. Güreş alanına Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve Çatalca güreş ağası Nadir Erol deve üzerinde beraber geldiler.
Çatalca Belediyesi Büyük Yağlı Pehlivan Güreşlerinin açılış konuşmasını yapan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara “uzun bir aradan sonra yağlı güreşleri Çatalca’da düzenlemek bize nasip oldu. Büyük bir kalabalık ile burada bulunmaktan ve bu önemli organizasyona öncülük etmekte kıvanç duyuyorum.” dedi. Belediye Başkanı Cem Kara konuşmasına şöyle devam etti.
“Ata sporumuz olan yağlı pehlivan güreşlerine, atalarının kültürüne, ata mirasına sahip çıkan Çatalca’mızın, bölgemizin, ülkemizin aydınlık fikirli, güler yüzlü insanları hoş geldiniz.
Ata sporumuza gönül vermiş, ata sporumuz yağlı pehlivan güreşlerinin yapılması için maddi manevi bütün gücünü seferber eden başta er meydanı Kırkpınar’ın güreş ağası Seyfettin Selim olmak üzere tüm yağlı pehlivan güreş ağalarımız hoş geldiniz…
Kahraman, yiğit, doğru, mert, 'eline, beline ve diline sahip' olan yağlı güreş pehlivanlarımız,
Hepiniz güzel şirin ilçemiz Çatalca’mıza hoş geldiniz. Yerel ve ulusal basınımızın değerli temsilcileri, yakından ve uzaktan gelen tüm dostlarımız, güreş sever insanlarımız, çok kıymetli hanımefendi ve beyefendiler hoş geldiniz hoş geldiniz. bizleri katkılarınızla onurlandırdınız, gururlandırdınız sağ olun var olun..
Uzun bir aradan sonra yağlı güreşleri Çatalca’da düzenlemek bize nasip oldu. Büyük bir kalabalık ile burada bulunmaktan ve bu önemli organizasyona öncülük etmekten kıvanç duyuyorum.
Birçoğunuzun da bildiği gibi ilçemizde şu an bulunduğumuz alanın az ilerisinde yakın zamana kadar panayır kuruluyordu. Yağlı güreşlerimizde yıllarca bu panayırda oldu.
Panayır artık kurulmuyor. Böyle olunca da güreşlerimiz uzun yıllar yapılmadı. Bizlerde Çatalca Belediyesi olarak yağlı güreşlerimize gönül veren dostlarımızla irtibata geçerek, ata sporumuzu ilçemizde tekrar yapmaya karar verdik ve bulunduğumuz alanı hızlı bir şekilde güreşlerimizin yapılabileceği duruma getirdik. Bundan böyle yağlı güreşlerimizi her yıl yapacağız. Sizleri ata sporumuzu izlemenin keyfine bırakacağız…
Bu güreşlerin yapılmasında bize büyük moral veren, teşvik eden, bizi cesaretlendiren Kırkpınar ağası Seyfettin Selim, Kırkpınar baş ağası Şükrü Kayabaş, eski yağlı güreş pehlivanlarımızdan Süleyman Kaplan’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Sevgili misafirler bu gün burada Çatalca insanına verdiğimiz sözlerimizi tutmanın da ayrı bir sevincini ve gururunu yaşıyorum.
Çatalca’nın kültür kenti olması yolunda çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Şiir, tiyatro, söyleşinin yanı sıra ata sporumuz olan ve kültürel hayatımızda önemli bir yer alan yağlı güreşleri de festivalimiz kapsamında Çatalca’da düzenliyoruz.
Atalarımız “Türk gibi kuvvetli” sözünü tüm dünyaya ezberletmişlerdir. Bugün burada bizi birleştiren, bizi burada bir araya getiren ata sporumuz güreştir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, tarihimiz boyunca ata sporumuz güreşe en büyük desteği veren devlet adamımızdır.
Henüz 12 yaşlarında iken güreşe büyük bir ilgi duymaya başlayan Atatürk, cuma günleri Selanik’te yapılan güreşleri zevkle izlermiş.
Büyük güreş sevgisi ile büyüyen Atatürk, güreşi her mekânda desteklemiş ve sevmiştir.
Eşsiz bir devlet adamı olan Atatürk güreş için "benim en sevdiğim spor güreştir" diyerek ona olan müthiş desteğini belirtmiştir.
İnsanlık tarihi kadar eski olan ata sporumuza büyük destek veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anarken, onun göstermiş olduğu muasır medeniyet seviyesini yakalamak azmi ile birlikte, söylemiş olduğu "ben sporcunun zeki çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim" veciz sözüne uygun olarak, güzel ahlaklı ve başarılı bir nesil yetiştirmek için spor çalışmalarımızda her zaman büyük gayretler göstermeliyiz.
Zengin kültürümüzün değişmez parçalarından olan yağlı güreşler her zaman desteklenmeli ve gençlerimize de bu hususta bilinci aşılamalıyız.
Bu gün Japonya’nın ata sporu olan ve her daim korunan, müsabakaları büyük bir ciddiyetle düzenlenen sumo güreşlerinin tüm dünya tarafından bilindiğini ve Japonya’nın tanıtımında ne kadar büyük rol oynadığını düşündüğümüzde,
Yağlı güreşlerimizi desteklememiz ve bu organizasyonlara sahip çıkmamız, başta ülke içi turizmin gelişmesi adına ve ülke içi turizmin bir ileri kademesi olan uluslar arası turizminde gelişmesine katkı sunacaktır.
Bugün itibariyle Yunanistan’dan kardeş belediyemiz, Neapoli’den Çatalca’mıza Yunan dostlarımız gelecekler. Onlar da bu er meydanını ziyaret ederek, yağlı güreşleri izleyecekler.
Bu ufak detay bile yağlı güreşlerimizin uluslar arası olarak tanıtımı için güzel bir örnek olmaktadır. Çünkü kendi kültürüne sahip çıkamayan medeniyetler zaman içerisinde kaybolup gitmektedirler.
Ülkemizin gerek doğal kaynakları, gerekse de çok kültürlülüğü sebebiyle elimizde olan bu unsurlara sahip çıkmamız, ülkemizin gelişmesinde ve dünya arenasında tanınabilirliğini arttıracağı şüphesizdir.
Uzun bir aradan sonra bu yıl düzenlediğimiz yağlı güreşlere katılım ve bizlere vereceğiniz destek, bizim başımızın dik olmasını ve ata sporumuz olan yağlı güreşlere gösterdiğimiz ehemmiyetin daha da artmasını sağlayacaktır.
Çatalca belediye başkanı olarak ben bu tablodan büyük bir gurur duyuyorum sizlerden alacağımız cesaret ile önümüzdeki senelerde daha da iyi organizasyonlar düzenlemek için elimizden geleni yapacağız ve ata sporumuz güreşi Çatalca’mız da yaşatmak için çaba sarf edeceğiz.
Tüm bu duygu ve düşüncelerim ile sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Hepiniz sağ olun var olun,
yolumuz ve yolunuz açık olsun.” dedi.
Çatalca Belediyesi büyük yağlı pehlivan güreşlerine
Kırkpınar güreş ağası, Seyfettin Selim, CHP Çatalca İlçe Başkanı Süleyman Kolcuoğlu, Çatalca eski güreş ağası Hasan Koç, Çatalcaspor Başkanı Hasan Gökçe, Çatalca Hakimi Fevzi Keleş’in yanı sıra, Gebze güreş ağası Mustafa Ölmez, Tekirdağ güreş ağası Halil Sayı, Çorlu güreş ağası Kani Tezcan, Edirne Lalapaşa güreş ağası Yüksel Çakıroğlu, Çerkezköy Güreş Ağası Mesut İşlek, Kağıthane güreş ağası Yusuf Yoldaş, Kırkpınar’ın dört kez ağalığını yapan Osman Şahin, Silivri güreş ağası Gürcan Albayrak, Eski MHK başkanı Kadir Birlik, Haraççı Eski Belediye Başkanı Metin Karan, Baş Hekimli güreş ağası Nezir Büyükdere, Babaeski Büyükmandıra güreş ağası, İskender Duriç, İpsala Aliço güreş ağası Nemci Sezer ve eski güreş ağası İbrahim Girgin katıldı.
Yapılan güreş ağalığı ihalesini ise Çatalca güreş ağası Nadir Erol kazandı. Güreş ağalığının seçilmesinden sonra Nadir Erol ihaleye katılan tüm ağa adayları, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve tüm güreş ağaları ile birlikte er meydanında tur attılar.
Güreşlerde Baş Kategorisinde birinci, Şaban Yılmaz, ikinci Gökhan Arıcı, üçüncü Ahmet Taşçı, dördüncü ise Reşat Turgut oldu. Küçükorta Küçükboy kategorisinde güreşen Çatalcalı Gökhan Akçen birinci olurken, güreşler sonucunda diğer kategorilerde sıralamalar şöyle oluştu;
Başaltı
Muhammet Taşçı
Mesut Özgür
Basri Diken
Arif Akın
Büyük Orta
Erkan Mete
Haşim Sancak
Olcay Karaçavuş
Muhammet Günaydın
Küçükorta Büyükboy
Mustafa Ölmez
Ercan Genç Doğan
Necmi Dedeoğlu
Küçükorta Küçükboyda
Gökhan Akçen
Ziya Kurk
Gökhan Sancak
Ümit Özgür
Deste Büyükboy
Enes Kester
Yavuz Kocaer
Ramazan Gargi
M. Akif Türkmen
Deste Küçükboy
Sertaç Soyaltın
Serhat Yılmaz
Ferhat Fidan
Tozkoparan
Tuncay Toker
Ümit Cin
Yakup Oğuz
Muhammet İldokuz
Minik 3
Mücahit Cin
Ozan Çelebi
Mücahit Dağcı
Mücahit Desti
Minik 2
Uğur Lafçı
Berk Dinler
Furkan Çele
Yusufcan Koran
Minik 1
Hakan Demirci
Yusuf Öztürk
Adnan Balkan