Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (Tdub), Kamu Kurumu Niteliğinde Bir Meslek Kuruluşudur
Lisanslı değerleme uzmanlarının bağlı olduğu TDUB'un üyeleri sermaye piyasası mevzuatına göre "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" lisansına sahip değerleme uzmanlarından ve kurucu ortakları arasında gayrimenkul değerleme uzmanı bulunması zorunlu olan Lisanslı Değerleme Kuruluşlarından oluşmaktadır.
Lisanslı değerleme uzmanlarının bağlı olduğu TDUB'un üyeleri sermaye piyasası mevzuatına göre "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" lisansına sahip değerleme uzmanlarından ve kurucu ortakları arasında gayrimenkul değerleme uzmanı bulunması zorunlu olan Lisanslı Değerleme Kuruluşlarından oluşmaktadır. Değerleme sektörünü oluşturan gayrimenkul değerleme uzmanları ile bu uzmanları kadrosunda barındıran değerleme kuruluşları, konut kredisi talepleri için ekspertiz yapılmasından gayrimenkullerin en iyi şekilde kullanımına, makine ekspertizlerinden fizibilite çalışmaları ile gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ve halka açık şirketlerin varlık değerlemelerine dek çok geniş bir yelpazede değerleme işi yapmaktadırlar.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü; 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 40/C ve 40/D maddelerine dayanılarak hazırlanmış ve 17/12/2009 tarihli ve 27435 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. TDUB görev, amaç ve yetkileri özetle; Gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesini, Birlik üyelerinin dayanışma ve değerleme faaliyetlerinin gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarını, üyelerin mesleki menfaatlerinin korunmasını, haksız rekabetin önlenmesini, mesleki konularda üyelerin aydınlatılmasını ve eğitilmesini sağlamak üzere Kanun ve bu Statü ile verilen görevleri yerine getirmektir.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Bekir Yener Yıldırım, aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı'dır. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Genel Sekreteri Yaşar Kaya 'dır.
Yıllık ortalama 700 binin üzerinde değerleme raporu yapıldığı ifade edilen Değerleme Sektöründe; Ülkemizde artan konut ihtiyacı nedeniyle konut kredilerinin sürekli gündemde olması sonucu, bu rakamın daha da artacağı öngörülüyor. Bu duruma, 2B ve kentsel dönüşüm gibi değer tespiti gerektiren her yeni düzenleme ile değerleme sektörüne verilen yeni görev ve yetkiler eklendiğinde, sektörün ciddi bir potansiyele sahip olduğu ortaya çıkıyor. Sadece teminata yönelik değerlemelerde değil, halka açık olan şirketlerin varlıklarının değerlemelerinde de değerleme uzmanlarının rol aldığı düşünülürse, önümüzdeki yıllarda değerleme mesleğinin önemi daha da artacağı beklenmektedir.