Haberler

Toplumsal Tarih Dergisi Aralık 2013 Sayısı Çıktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ömer Gezer, 19. yüzyılın ilk yıllarında Korfulu bir tüccar ve o dönemde Osmanlı'ya ait Cezair-i Seb'a (Yedi Adalar) kançıları olan Danderino'nun merkezinde olduğu bir diplomasi krizini ele alıyor.

Ömer Gezer, 19. yüzyılın ilk yıllarında Korfulu bir tüccar ve o dönemde Osmanlı'ya ait Cezair-i Seb'a (Yedi Adalar) kançıları olan Danderino'nun merkezinde olduğu bir diplomasi krizini ele alıyor. Bu krizde İngiltere ve Fransa karşı karşıya gelirler, İstanbul'daki sefirleri karşılıklı olarak sert hamleler yaparlar. Osmanlı yönetimi ise bu krizi mümkün olduğunca hasarsız atlatma çabasındadır.

Oya Pancaroğlu, Tarsus'ta bulunan Makam Camisi'ndeki kazı sonrası ortaya çıkan tarih, caminin altında Danyal Peygamber'in mezarı olduğuna inanılan yapı ve bölgeyi gezen seyyahların yazdıklarını göz önünde tutarak, bu kült merkezine atfedilen kutsallığın tarihine bakıyor.

İlhan Tekeli, "Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu" sırasında gerçekleştirdiği konuşmasıyla Türkiye'de kent yönetimi ve kent planlaması üzerinde öneri geliştirebilmek için öncelikle demokrasi kriziyle yüzleşmenin önemini vurguluyor.

Turhan Kaçar, MS 2. yüzyılda yaşamış, aslen Laodikeialı olan, fakat İzmir'e yerleştiği için Smyrnalı Polemon olarak bilinen bir taşra liderinin Roma yönetimiyle ilişkisine ve güçlü bir taşra yöneticisinin o dönemde kendisi ve temsil ettiği kent için ne tür avantajlar elde edebileceğine bakıyor.

Z. Sencan Altınoluk, tarihi olarak Lydia bölgesinde, günümüzde Ödemiş ilçesine bağlı Günlüce Köyü'nde bulunan, Aphrodite'in hediyesi olağanüstü güzel kadınlarıyla mitolojik öykülere de konu olan Hypaipa kentinde yapılan arkeoloji çalışmalarının tarihini ele alıyor.

Arif Yacı, Atinalılar, Spartalılar ve Persler arasında el değiştiren, MÖ 4. yüzyılda Odrys Krallığı'nın istilasına uğrayan Gelibolu Yarımadası'nın iktidar mücadeleleriyle dolu tarihine damga vuran olayları anlatıyor.

Paulina Dominik, 20 yüzyıl başında Osmanlı başkentinde gazeteci, diplomat ve asker olarak faaliyetleriyle dikkat çeken, Seyfeddin Bey olarak da bilinen ve bu yazıyla Türkçe tarihyazımına ilk kez giren Polonyalı Tadeusz Gasztowtt'un siyasi ve entelektüel mirasına dikkat çekiyor.

Beno Kuryel, özgül matematiksel kavramların nasıl geliştiğini ve tarihsel olarak ne şekilde evrildiğini inceliyor.

Ali Volkan Erdemir, Japon itaat kültürünü, kahramanlığın doruğu olarak kabul edilen seppuku eylemi ve II. Dünya Savaşı'nda kamikaze pilotlarının durumunu tartışarak değerlendiriyor.

Muazzez Pervan, Türkiye'de emek hareketi tarihinin yazımında arşivlerin önemini üzerine geçtiğimiz ay gerçekleşen "Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Tarihinin Kaynakları Konferansı"nda yaptığı sunumu okuyucuyla paylaşıyor.

Falma Fshazi ve Tanıl Bora, Nathalie Clayer'ın Arnavut Milliyetçiliğinin Kökenleri - Avrupa'da Çoğunluğu Müslüman Bir Ulusun Doğuşu kitabını değerlendiriyorlar.

Mehmet Fatih Uslu, Kevork B. Bardakjian'ın, Fatma Ünal ve Maral Aktokmakyan çevirisiyle Aras Yayıncılık tarafından yayınlanan Modern Ermeni Edebiyatı kitabını tanıtıyor.

Zerrin İren Boynudelik, "Avrupa Resminde Mitolojik Konulu Resimler" başlıklı yazı dizisinin, bu sayıdaki yazısında Z. Sencan Altınoluk tarafından da hatırlatılan Hypaipa'lı Arakhne'nin hikayesini Velázquez'in çizimiyle sunuyor.

Her ay olduğu gibi Toplumsal Tarih'in 240. Aralık sayısında Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler"i yer alıyor. Ayrıca, Toplumsal Tarih'in son sayısında Ümit Kurt'un "Müslümanlaş(tırıl)mış Ermeniler" sempozyumu ile Berat Seçkin Demirok'un, Orient-Institut'ta Irena Fliter'in yaptığı "Berlin'de Osmanlı Diplomatları (1790- 1805)" başlıklı sunumunun özetlerine, Tarih Vakfı'ndan Haberler'e ve diğer güncel haberlere ulaşabilirsiniz.

Kaynak: KurumsalHaber.com / Basın Bültenleri
title
Close