Teog Tercih Heyecanı İçin Son Gün
Bir milyondan fazla ortaöğretim öğrencisi yarın son bulacak TEOG tercihleri için artık dakikaları sayıyor.
Bir milyondan fazla ortaöğretim öğrencisi yarın son bulacak TEOG tercihleri için artık dakikaları sayıyor. Yaşları ortalama 13 civarında olan çocukların ve ebeveynlerinin üzerindeki stres ise tercih zamanı bitimine yaklaştıkça artıyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yaklaşık 1 milyon 200 bin sekizinci sınıf öğrencisi için tercih heyecanı devam ediyor. 31 Temmuz tarihinde başlayan ve 8 Ağustos 2014 tarihinde son bulacak tercih dönemi kapsamında öğrenciler internet üzerinden okul seçimlerini sürdürüyor.
Yerleştirme sonuçları ise 22 Ağustos 2014'te belli olacak. Ancak bu süreç, yaşı görece epeyce küçük olan bir milyondan fazla öğrenci için yeni bir başlangıç olduğu kadar ciddi bir stres anlamına da geliyor. Çocukların kendi başarılarının sınanacağı bu duygu dozu yüksek günlerde yine en büyük görev ailelerine düşüyor.
Hedefledikleri okullara girmek için tüm sene boyunca pek çok aktiviteyi erteleyen çocukların bu yeni dönemdeki en büyük destekçinin anne ve babalar olması gerektiğine dikkat çeken DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Bölümü'nden Uzman Psikolog Şeyda Özdalga, "Çocuklar zorlu bir dönemi geride bıraktı. Artık ellerinde ki sonuca göre değerlendirme yapma zamanı. Aileler onların sterini azaltmak için sonuçlara odaklanmalı, çalışma dönemlerine, sınavdaki eksiklerine yönelik olumsuz yorumlardan kaçınmalı. Tüm çalışmalar, çabalar takdir edilmeli. Ailelerin sonuçları olduğu gibi kabul etmesi, hayatın dönüm noktası olarak görmemesi, bir son veya başlangıç olarak değerlendirmemesi ve tüm sonuçlara doğal yaklaşması gerekir" dedi.
Ailelerin yaşadıkları kaygıları çocuklara yansıtmaması gerektiğini anlatan Özdalga, "Tercih döneminde çocukların performanslarına yönelik olumsuz yaklaşımların bir anlamı yoktur. Onlarla mevcut durumun değerlendirmesini yapmak, çalışarak yarattıkları farkları göstermek, onları değerli hissettirmek, çabası için teşekkür etmek yeterlidir. Aileler sınav sonuçlarını kendi kişisel başarılarının bir uzantısı olarak görmezlerse çocuklarına daha yardımcı olabilirler" dedi.
Sınav sisteminde istediği bölüm yahut okulu kazanamayan öğrencilerin ne yazık ki mevcut sistemde başarısız olarak algılandığını anlatan Özdalga, "Ancak bu çalışma ve sahip olunan beceriler bir sınava kurban edilmemeli. Seçeceği hangi okul olursa olsun öğrenci özellikleriyle fark yaratır ve hedefine farklı yollarla da ulaşabilir. Bunu yapabilmesi için ailelerin çocuğu desteklemeye devam etmesi, öğrencilerin ise kendilerine hedefler koyarak bu hedefleri gerçekleştirmesi gerekir" dedi.
Peki, tercih yapacak öğrenciler nelere dikkat etmeli? İşte okul seçimi arifesindeki öğrenci ve ailelere Uzman Psikolog Şeyda Özdalga'dan bazı öneriler…
- Mutlaka, tek okul üstünden değil, A, B, C planı oluşturularak alternatif okullar üstünden değerlendirme yapılmalı. Tek okul hedefi sınırlayıcı, başarısız hissettiren, hep ya da hiç mantığında yanlış bir yaklaşımdır.
- Tercihler öğrencinin özelliklerine, okulun durumuna ve gelecekteki üniversite tercihine yönelik yapılmalı.
- Öğrencinin kişisel özellikleri, yabacı dil becerisi, kişiliği ve beceri alanları değerlendirilmeli.
- Çocuğun becerileri göz önünde bulundurularak; sayısal, sözel, görsel, sanat becerisini kullanabileceği okullar sıralanmalı.
- Okulun özellikleri incelenmeli, eğitimi, eğitimci kadrosu, yurt içi ve yurt dışı üniversite başarısı, lokasyonu, fiziki koşulları, sağladığı sosyal, sportif, sanatsal imkanları, öğrenci profili değerlendirilmeli, okuyan ve mezun olanlardan referans bilgiler alınmalı.
- Orta öğretim seçimi aslında üniversite seçiminin bir adımıdır. Bu nedenle üniversitede seçebileceği bölüme çocuğu en iyi hazırlayacak okullar dikkate alınmalıdır.
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, uzmanları ve uzmanlık konuları hakkında bilgi almak için:
www.dbe.com.tr www.dbe-online.com.tr adresleri ziyaret edilebilir.
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nü sosyal medyadan izlemek için:
http: //www.linkedin.com/in/DavranisBilimleriEnstitusu
http: //www.facebook.com/DavranisBilimleriEnstitusu
https: //twitter.com/DBEdbe