Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Profesyonel Koçluk İçin Gerekli Mesleki Yeterlilikler Tanımlandı ve Yayımlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koçluk Platformu Derneği (KPD), Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği - UPKPD/ICF Türkiye ile Yönderlik ve Koçluk Derneği (YKD - EMCC Türkiye) arasında imzalanan iş birliği protokolüyle başlayan ve bir buçuk yıl süren çalışma meyvelerini verdi.

Koçluk Platformu Derneği (KPD), Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği - UPKPD/ICF Türkiye ile Yönderlik ve Koçluk Derneği (YKD - EMCC Türkiye) arasında imzalanan iş birliği protokolüyle başlayan ve bir buçuk yıl süren çalışma meyvelerini verdi. Türkiye'de devlet tarafından onaylanmış ve standartları belirlenmiş bir meslek haline gelen profesyonel koçluk için gerekli mesleki yeterlilikler, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından tanımlandı ve yayımlandı.

Profesyonel koçluk alanının üç önemli kurumu Koçluk Platformu Derneği (KPD), Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (UPKD - ICF Türkiye) ile Yönderlik ve Koçluk Derneği (YKD - EMCC Türkiye)'nin, koçluğun mesleki standartlarının belirlenmesi amacıyla yürüttükleri çalışmalar sonuçlandı. 29 Haziran 2013'te, 28692 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak bir meslek olarak kabul edilen profesyonel koçluk için şimdi de Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından mesleki yeterlilikler tanımlandı ve yayımlandı. Bu gelişme ile koçluk artık devlet tarafından onaylanmış ve standartları belirlenmiş bir meslek haline geldi.

Ocak 2013'te KPD, UPKD ve YKD arasında imzalanan yeni bir protokolle başlayan 'Koçun Mesleki Yeterliliğinin Belirlenmesi' süreci için çalışmalar bir buçuk yılı aşkın bir süredir devam ediyordu. MYK'nın web sitesinde yayınlanarak kesinleşen (Koç-Seviye 6) meslek standartları tanımında Koçluk; "bireylerin kişisel ve profesyonel potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik farkındalık, gelişim ve çözüm seçeneklerini artırıcı ve bu yönde destekleyici çalışmaların yürütülmesi amacıyla uygulanır" şeklinde yer alıyor.

Meslek standartları ve yeterlilik çalışmaları; yapılandırılmış bir hizmet modeli olarak icra edilen koçluk mesleğinin, rekabet etiği temelinde ve bilimsel çerçevede uygulanmasına dayanak oluşturmak, koçların yetkin bir şekilde meslek etiğine ve yasal kurallara uygun olarak çalışmasının zemini belirlemek ve uygulanmasına ön ayak olmayı amaçlıyor.

Türkiye'de koçluğun bir meslek olarak saygınlığının arttırılması, daha çok bilinmesi, tanınması ve bilimsel temellere dayanarak uygulanması konusunda çalışmalar yapan Koçluk Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Arsan yaşanan gelişmeyi şöyle yorumluyor: "Yürürlüğe giren ulusal yeterlilik belgesi temel koçluk yetkinliklerine ve bunların nasıl geliştirileceğine odaklanıyor. Bu düzenleme sektör için büyük fırsat; hızla değişen çağdaş dünyada mesleğin kapsama alanı artıyor. Koçların, çözüm odaklı yaklaşımlarıyla bireyler, kurumlara ve topluma potansiyel faydası çok büyük" dedi.

Koçluk mesleğinin dünyada çok fazla yol kat ettiğini anlatan Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği - ICF Türkiye Başkanı Naci Demiral, gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "Ülkemiz koçluk alanının sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek sürdürdüğü Ulusal Meslek Standartları çalışması sonuçlarını verdi. Bu çalışma ile koçluk hizmetinin önemi daha da arttı ve profesyonel koçluk hizmeti hak ettiği itibarı kazanmış oldu" dedi.

Türkiye'de koçluğun meslek olarak kabul edilmesi konusunda öncülük ve liderlik ederek, bu süreçte ciddi emek veren isimlerden biri olan Yönderlik ve Koçluk Derneği (YKD - EMCC Türkiye) Başkanı Rıza Kadılar ise, "Koçluğun standartlarının belirlenmiş bir meslek olarak kabul edilmiş olması, mesleki yeterliliklerin belirlenmesi koçlar ve koçluk hizmetinden yararlanmak isteyen kurumların ve bireylerin, koçluk desteğinin işleyiş biçimine ve süreçlerine de hakim olmasını sağlayacak" dedi.

Profesyonel koçluk için gerekli mesleki yeterliliklerin tanımlanma ve yayımlanma sürecinde emeği geçen koçlara, başta bu süreci başlatan ve öncü olan Çağlar Çabuk (Koç ve Eğitmen, KPD) olmak üzere;

- Nur Velidedeoğlu Kavuncu, Psikolog Dr., Koç ve Eğitmen, UPKD/ICF Türkiye

- Pınar Ersin Kollu, Koç, Avukat, EMCC

- Gürkan Sarıoğlu, Koç, UPKD/ICF

- Dr. Rıza Kadılar, EMCC Türkiye Başkanı

- Yalçın Arsan, KPD Başkanı

8 Ekim Perşembe akşamı Orjin Plaza Maslak'ta gerçekleştirilen özel bir törenle teşekkür plaketleri verildi.

Daha fazla bilgi için Koçluk Platformu Derneği (KPD)'nin www.koclukplatformu.org,

Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye)'nin www.icfturkey.org,

Yönderlik ve Koçluk Derneği (YKD)'nin www.emccouncil.org web adresleri ziyaret edilebilir.

Kaynak: KurumsalHaber.com / Basın Bültenleri
title