Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

"Peygamber Sünneti" Nin Tedavisi Önemli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halk arasında "peygamber sünneti" olarak bilinen hipospadias hastalığıyla doğan çocukların bilinçsizce sünnet edilmeleri, ilerleyen dönemde büyük sorunlara yol açabiliyor.

Halk arasında "peygamber sünneti" olarak bilinen hipospadias hastalığıyla doğan çocukların bilinçsizce sünnet edilmeleri, ilerleyen dönemde büyük sorunlara yol açabiliyor.

Yeni doğan erkek çocukların nadir anomalilerinden biri olan ve halk arasında "peygamber sünneti" olarak da bilinen hipospadias hastalığı, her 300 erkek doğumda bir görülüyor. Hastalık, penis ucunda orta hatta olması gereken idrar deliğinin, penisin alt kısmında daha aşağıda yer alması şeklinde kendini gösteriyor. Bu bazen penis başından 2 milimetre geride iken, bazen torbalara kadar geride olabiliyor.

Konuyla ilgili olarak Özel Sema Hastanesi'nden Doç. Dr. Coşkun Şahin, hastalığın sağlık kurumlarında doğum yapan ve düzenli olarak çocuk hastalıkları uzmanlarınca konsülte ettirilen çocuklarda fark edilip ilgili merkezlere gönderilirken, evlerde doğum yapılan çocuklar gözden kaçabildiğini söyledi.

Hastalığın teşhisi konusunda bilgi veren Doç. Dr. Coşkun Şahin, "Bu çocuklarda penis aşağı doğru eğiktir. Sünnet derisi penis başını alt taraftan örtemez. Adeta bir şapka gibidir. Aileler bazı bölgelerde bunu normal olarak değerlendirip peygamber sünneti olarak bilmektedirler. En önemli sorun bu çocukların bilinçsizce sünnet edilmeleridir. Oysaki sünnet derisinin ameliyatta önemli bir kumaş, yama görevi vardır. Bunun yok edilmesi ileride yapılacak ameliyatın başarı şansını azaltabilecektir. Bu ameliyatlar özellik arz etmektedir ve ehil ellerde yapılması gerekir. Deneyimli ellerde yapılmadığında bir ameliyatla halledilmesi gereken hastalık bazen 8-10 ameliyatla ancak düzeltilebilmektedir" dedi.

Doç. Dr. Coşkun Şahin, ameliyatın ilk muayene ve tanı konduktan sonra altıncı aydan sonra yapılabileceğini ancak bezlenme dönemi bitmeden yapılması gerektiğini ifade etti.

Ameliyatın riskine de değinen Doç. Dr. Coşkun Şahin, "Aileler en çok narkozdan korkmaktadır. Altıncı aydan sonra narkoz riski tüm sağlıklı bireylerde eşittir. Bu ameliyatlardan sonra yüzde 10 -15 oranında fistül dediğimiz küçük bir delikten damlama olabilmekte bu durum kendiliğinden düzeleceği gibi daha basit ikinci bir ameliyatla kolaylıkla düzelebilmektedir. Bu çocuklar ameliyat edilmediklerinde kozmetik yönden kötü bir penis, ileride cinsel ilişkiye engel olabilecek eğrilik, kısırlığa sebep olabilecek bir durum söz konusu olabilir" diye konuştu.

Doç. Dr. Coşkun Şahin, hastanın ameliyatın ardından hastanede bir gün yatmasının genellikle yeterli olduğunu, ancak hastalığın ciddiyetine göre bu sürenin uzayabileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: BasinOdasi.com.tr / Basın Bültenleri
title