Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Memorıal Şişli Organ Nakli Merkezi'nde 1000. Nakil

Memorıal Şişli Organ Nakli Merkezi'nde 1000. Nakil
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Organ nakli konusunda Türkiye'de ve dünyada referans merkezi olan Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi 1000.naklini gerçekleştirdi.Prof.Dr.Münci Kalayoğlu, Prof.Dr.Koray Acarlı, Doç.Dr.Turan Kanmaz, Doç.Dr.Burak Koçak ve Op.Dr.Yücel...

Organ nakli konusunda Türkiye'de ve dünyada referans merkezi olan Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi 1000. naklini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Koray Acarlı, Doç. Dr. Turan Kanmaz, Doç. Dr. Burak Koçak ve Op. Dr. Yücel Yankol tarafından Ekim 2006'dan bu yana; 428 karaciğer, 568 böbrek, 4 tane de pankreas nakli yapıldı. Böbrek naklinde başarı oranı %99, karaciğer naklinde ise % 93,5 olan merkez,  İstanbul'da en fazla nakil yapan birinci, Türkiye'de ise 3 hastane olarak biliniyor.

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, organ nakli ve organ bağışının önemi ile hakkında bilgi verdi.

"Memorial Şişli Organ Nakli Merkezi olarak; böbrek, karaciğer ve pankreas nakilleri ile halkımıza en iyi kalitede sağlık hizmeti verebilmenin gururunu yaşıyoruz. Bütün hasta gruplarında dünyanın en iyi sonuçlarının alındığı organ nakli merkezleri arasındayız. Türkiye'deki diğer üniversitelerden, Ortadoğu, Kafkasya ve ABD'den cerrahlar eğitim için merkezimize gelerek çalışmalarımızı izliyorlar. Son 5 yılda bine yakın hasta ya nakil gerçekleştirdik. Böbrek naklinde başarı oranımız %99, karaciğer naklinde ise % 93,5. Vatandaşlarımızın bize göstermiş olduğu güven ve sevgi ile yakın gelecekte daha iyi sonuçlarla hizmetlerimize devam edeceğiz. Ama hala bir sorun var. Ülkemizde yeterince organ bağışı yok. Bu konuda halkımızın, doktorların ve ilgili kurumların daha bilinçli olması gerekiyor."

Canlıdan nakillerde Avrupa birincisi kadavrada sonuncuyuz

Türkiye'de yaklaşık 70 bin kişi yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için organ nakline ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde organ bağışı bilinci maalesef tam olarak yerleşmemiş durumda. Bu nedenle de insanlar sevdiklerinin hayatını kurtarabilmek için karaciğerlerinin bir bölümünü ya da böbreklerinden birini vermek durumunda kalıyorlar. Organlarını vermek isteyen kişilere en ufak bir zarar gelmeyecek şekilde biz her türlü kontrolümüzü yapıyoruz. ve emin olduğumuz zaman nakli gerçekleştiriyoruz. Oysaki organ bağışı rakamları yeterli olsaydı, bu kadar fazla canlıdan nakil yapmak durumunda kalınmayacaktı. Rakamlara bakıldığında Türkiye canlıdan yapılan nakillerde Avrupa birincisi, kadavra da ise sonuncu durumda.

Hastalar son aşamada nakil merkezlerine yönlendiriliyor

Türkiye Avrupa'da en fazla trafik kazası olan ülke olmasına rağmen en az organ bağışı yapılan ülkedir. Önceliğimizin organ bağışının artırılması olduğunun bilincindeyiz. Ne kadar çok başarılı organ nakli yapılırsa, organ bağışları da o derecede artacaktır. Maalesef hastalar bize en son devrede başvuruyorlar Artık hastalıkların nasıl geliştiğini yakından takip edebiliyoruz. İyi durumdayken hastaların nakil merkezlerine sevk edilmeleri, yapılacak ameliyatların başarı oranlarını artıracaktır.

Hastayı yaşatmak için akrabalarını ameliyat etmek sorunda kalıyoruz

Türkiye'de organ nakillerinin %75- 80'i canlıdan alınan organlarla gerçekleştiriliyor. Bu şekilde yapılan nakillerde tamamen sağlam olan bir kişi ameliyat edilip, organının bir kısmı veya yarısı alınıyor. Bu aslında çok istenmeyen bir durum olmasına rağmen, insanları yaşatmak için tercih etmek zorunda kalıyoruz. Yurtdışında canlıdan alınan organlarla yapılan nakiller % 25 oranında, kadavradan (ölen insanlardan ) yapılan nakiller ise  % 75- 80 seviyesindedir. Türkiye'deki nakillerle Avrupa ve ABD'deki nakiller arasındaki fark budur. Ancak nakiller iyi ellerde yapıldığı sürece başarı oranı arasında herhangi bir istatistiksel bir fark yoktur. Ülke olarak organ bağışında Avrupa'da Romanya'dan sondan ikinci sıradayız ve Avrupa ve Amerika seviyesine çıkabilirsek hastaların akrabalarını ameliyat etmek zorunda kalmayacağız.

Bırakın sevginiz diğer hastaları yaşatsın

Hayattayken organlarını bağışlamak isteyenler bulundukları bölgedeki Sağlık Müdürlükleri, hastaneler, sağlık ocakları, emniyet müdürlükleri ( ehliyet alımı sırasında) ve organ nakli merkezlerine başvurabilir. Bu bir vatandaşlık ve insanlık borcudur. Bir gün kendimizin ve sevdiklerimizin de sağlıklı bir yaşam için organ nakline ihtiyaç duyabileceği düşünülmelidir. Ailelerinize öldükten sonra organ bağışını kabul ettiğinizi vasiyet ederek bu konudaki duyarlılığınızı bütün sevdiklerimize gösterebilirsiniz.

Kaynak: BasinOdasi.com.tr / Basın Bültenleri
title