Ibm'den Bilim ve Teknolojiye Büyük Katkı Sağlayan Patent

Ibm'den Bilim ve Teknolojiye Büyük Katkı Sağlayan Patent
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz yıl yapmış olduğu 5 bin patent başvurusu ile tek başına, Türkiye'nin yarısı kadar patent başvurusu yapan teknoloji devi IBM, teknoloji ve bilim alanındaki en büyük gelişmelerden birine imza attığını ve buluşunu patent ile tescillemek...

Geçtiğimiz yıl yapmış olduğu 5 bin patent başvurusu ile tek başına, Türkiye'nin yarısı kadar patent başvurusu yapan teknoloji devi IBM, teknoloji ve bilim alanındaki en büyük gelişmelerden birine imza attığını ve buluşunu patent ile tescillemek için başvuruda bulunduğunu duyurdu.

Şirket, mühendislerinin 'temassız atomik güç mikroskopi' adı verilen bir teknik aracılığıyla, moleküllerin kimyasal bağlarındaki farkları gözlemlemeyi başardıklarını açıkladı. Gözlem, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek çözünürlükte, atomun yüzde biri oranında yapıldı.

IBM, uzun süredir konu ile ilgili yapmış oldukları patent odaklı Ar-Ge çalışmaları neticesinde ortaya çıkan buluşun, atom ve moleküllerin çok daha küçük boyutlarda incelenemesine olanak vereceğini ifade etti.

Mühendisler, teknoloji ve bilim alanında yeni patentleri doğuracak birçok buluş için zemin hazırlayarak büyük atılımlar sağlayabileceğini belirttikleri bu başarılı buluşun, en kuvvetli materyallerden biri olan grafen temelli cihazların geliştirilmesinde kullanılabileceği gibi, atom ve moleküllerin çok daha küçük boyutlarda incelenmesini mümkün kılacağını, yapılan bu çalışmalar sonucunda da patent veri tabanlarındaki patent sayılarının artacağını belirtti.

Grafen, karbon atomunun sadece bir atom kalınlığındaki hali olarak biliniyor. IBM, karbon (C60) molekülü üzerindeki analizlerinde, temassız atomik güç mikroskopi (AFM) yöntemiyle bilimde ilk kez tek atomların ve bağların arasındaki farklılıkları gözlemlemeyi başardı.

Türkiye'nin en iyi patent şirketlerinden Efor Patent'in kurucusu ve genel müdürü Savaş Gümüş: "Her gün aklınızdan önemsemediğiniz ancak buluş niteliği taşıyabilecek milyonlarca fikir geçmektedir. IBM'in bu patenti gibi; patent veri tabanlarında yer alan dosyaların sadece %1' i icat özelliği taşıyıp, kalan %99'luk kısma dahil olanlar daha önceden var olan tekniklerin geliştirilmesi sonucu meydana gelmiştir. Fikirleriniz IBM gibi icat niteliği taşımasa dahi onları patent tesciliile korumanız fikir hırsızlığının önüne geçilmesini sağlayacaktır." dedi.

Kaynak: BasinOdasi.com.tr / Basın Bültenleri
title