Dhl, Dünya Sağlık Örgütü İşbirliğiyle İlaç Sektörüne Soğuk Zinciri Anlattı
Dünya Sağlık Örgütü'nün liderliğinde 2008'den bu yana düzenlenen soğuk zincir eğitimi, Tıp Kurumu işbirliğiyle bu yıl İstanbul'da başladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün liderliğinde 2008'den bu yana düzenlenen soğuk zincir eğitimi, Tıp Kurumu işbirliğiyle bu yıl İstanbul'da başladı. DHL Supply Chain'in Türkiye'de on yılı aşkın deneyimini paylaştığı eğitim, DHL Sağlık Operasyonu Tesisi'nde DHL Supply Chain Türkiye Kalite Güvence Müdürü Berna Tuncel ve Sağlık Operasyonu Müdürü Serkan Uğur tarafından verildi.
DHL soğuk zincir taşımacılık hizmeti, yol boyunca sürekli izleme ve sıcaklık kontrolü sağlayan özel bir hizmet. Avrupa'nın tamamını kapsayan DHL soğuk zincir taşımacılık hizmetiyle sağlık sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. DHL soğuk zincir, 2-8°C sıcaklık aralığında ve kontrollü ortamda (15-25°C arası sıcaklıklarda) taşınması gereken medikal ürünlere yönelik veriliyor.
DHL'in ilaç sektörüne soğuk zinciri ve soğuk zincir standartlarını anlattığı eğitime ilaç şirketlerinden kamu kurumlarına birçok farklı kesimden katılım gerçekleşti. Eğitim modülüne Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Ümit Kartoğlu'nun yanı sıra James Vesper, Kevin O'Donnell ve Tıp Kurumu'ndan Dr. Hakan Gönendik eğitici olarak katıldı. DHL Sağlık Operasyonları Tesisi'nde, İlaç Sektöründe Soğuk Zincir Yönetimi Eğitimi katılımcılarına depo ve dağıtım süreçlerini gözlemleme fırsatı sunuldu.
Devlet tarafından sıkı kurallara ve yasalara bağlanmış olan sağlık sektörü, birçok risk ve zorlukla karşı karşıya. Ancak güçlü sektör tecrübesi bulunan bir lojistik hizmeti sağlayıcısı bu sorumluluğu üstlenebiliyor. DHL Supply Chain Türkiye Kalite Güvence Müdürü Berna Tuncel eğitim ile ilgili düşüncelerini "DHL olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından organize edilen bu eğitim modülünü yıllardır destekleyen uzman kuruluş konumunda davet ediliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün organize ettiği İlaç Sektöründe Soğuk Zincir Yönetimi Eğitimi kapsamında deneyimlerimizi paylaşıyor olmamız, Türkiye'de lojistik sektöründeki lider ve fikir önderi konumumuzu açıkça göstermektedir" diye ifade ediyor.
DHL Supply Chain Türkiye'nin bu yıl 3. kez katıldığı eğitimle sağlık sektöründe soğuk zincir operasyonlarına dair eksiksiz bir bilgi birikimi sunmak hedefleniyor. Bu doğrultuda, 6 günlük gezici "soğuk zincir yönetimi" eğitimi, katılımcılara soğuk zincir sistemleri konusunda değerlendirme ve yönetim becerileri kazandırmayı amaçladı. Eğitimin sonunda, katılımcıların GDP (En İyi Dağıtım Uygulamaları) ve GSP (İyi Depolama Uygulamaları) standartlarına uyumsuzlukları belirleyebilmesi, kalite hedefi oluşturabilmesi, riskleri analiz etmesi, en doğru malzeme ve yöntemleri seçebilmesini sağlamak hedeflendi.
DHL Supply Chain, müşterilerinin hayatını soğuk zincir, sıcaklık ve nem kontrollü depolama ve dağıtım hizmetleriyle kolaylaştırırken, onların da kendi önceliklerine konsantre olmasını sağlamayı hedefliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da ülkemizde soğuk zincir alanında otorite olarak kabul edilen DHL Supply Chain, on yılı aşkın süredir sağlık sektörüne GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartları ve Sağlık Bakanlığı direktiflerine uygun hizmet veriyor. Şirketin eczacı, kimyager ve kimya mühendislerinden oluşan Kalite Güvence ekibi, süreç takibi ve kalite politikaları geliştirmenin yanı sıra süreçlerin, ekipmanların ve kullanılan sistemlerin validasyonunu da gerçekleştiriyor. Kalite Güvence ekibinin sorumluluğundaki operasyonlar her yıl düzenli olarak Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından denetleniyor.