Alanadı Avcılarından Dolayı Mağdur Olan Marka Sahiplerinin Sayısı Artıyor
Alanadı Avcısı olarak adlandırdığımız kötü niyetli üçüncü şahıslar, ihracat yapan firmaların markaları için ilgili ülke uzantıları ile alanadlarını alarak firma sahiplerine yüklü bedeller karşılığında satmayı hedeflemektedirler.
Alanadı Avcısı olarak adlandırdığımız kötü niyetli üçüncü şahıslar, ihracat yapan firmaların markaları için ilgili ülke uzantıları ile alanadlarını alarak firma sahiplerine yüklü bedeller karşılığında satmayı hedeflemektedirler.
Dünya devleri ile birlikte Denizbank A.Ş., Borusan Holding A.Ş. Borçelik A.Ş., Garanti Bankası, Hürriyet Gazetesi gibi büyük firmalarında aralarında bulunduğu 300'ü aşkın Türk marka sahibi alanadı uzantılarını alabilmek için WIPO'ya (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) dava açtı.
Kötü niyetli şahıslar tarafından alınan alanadı kayıpları, hak ihlali, marka hakkı tecavüzü ve maddi kayıplar doğurmasının yanı sıra itibar zedelenmelerine de neden olmaktadır. Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı İsviçre'de bulunan WIPO'ya açılan davalarda %80 oranında davacıdan yana sonuç alınırken, %20 lik kısımda ise ne yazık ki davacı aleyhine sonuç alınmaktadır.
Efor Patent Genel Müdürü Savaş GÜMÜŞ, WIPO, EPO (Avrupa Patent Ofisi) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde yapılan başvurulara ilişkin olarak verilen kararlar ile Yabancı ve Türk Mahkeme kararlarını değerlendirerek "İşletmeler Marka, Patent, Tasarım gibi temel değerlerini nasıl bir strateji ile kullanacaklarını iyi belirlemeliler. Fikri Mülkiyet Hakları bugüne kadar gerek sunuş şekli gerek uygulanış modelleri gerek yasal düzenlemelerdeki kargaşa nedeni ile firmalarımız tarafından yeterince verimli ve kar odaklı kullanılamıyor. Oysa dünyadaki gelişmiş uygulamalar ile Marka Tescili ve Patent Tescili sayesinde önemli gelir modelleri oluşturulabiliyor. Türkiye'deki firmaların da marka ve patent tescilleri üzerine kar marjlarını arttırmaları için profesyonel danışmanlardan destek almaları gerekiyor.
Sadece alanadı tescilinin kaybedilmesinden dolayı firmalar büyük zararlara uğruyorlar. Türkiye'de bile .tr alanadı uzantısını almayan binlerce firma var. Yeni çıkan yasa ile. tr alanadı tescilinin alınması zorunlu hale geldi. Henüz denetlemeler başlamadı fakat gelecekte yapılacak bu denetimler ile işletmeler çeşitli yaptırımlara maruz kalacaklar." diyerek konu hakkındaki değerlendirmelerini sundu.