23 Haziran İngiltere Basın Özeti
İngiltere'de gazetelerin sayfalarının büyük bölümü, bugün gerçekleştirilecek referandumla ilgili haber, yorum ve ilanlarla dolu.Gazetelerin bugünkü yayınlarındaki ortak nokta ise hepsinin seçmenlere oy vererek ülkenin geleceğine sahip çıkma çağrısı yapması.I gazetesinin manşetinde oy vermesi çağrısı şu sözlerle yapılmış: "Yerlerinize... Hazır Ol... Oy ver!"Guardian gazetesi ana sayfasında, uydudan çekilmiş bir Avrupa kıtası fotoğrafının üzerinde şu soruyu soruyor: "Kim olmak istiyoruz?
İngiltere'de gazetelerin sayfalarının büyük bölümü, bugün gerçekleştirilecek referandumla ilgili haber, yorum ve ilanlarla dolu.
Gazetelerin bugünkü yayınlarındaki ortak nokta ise hepsinin seçmenlere oy vererek ülkenin geleceğine sahip çıkma çağrısı yapması.
I gazetesinin manşetinde oy vermesi çağrısı şu sözlerle yapılmış: "Yerlerinize... Hazır Ol... Oy ver!"
Guardian gazetesi ana sayfasında, uydudan çekilmiş bir Avrupa kıtası fotoğrafının üzerinde şu soruyu soruyor: "Kim olmak istiyoruz?"
Times gazetesinin ana sayfasında 'Hesap günü' başlığı yer alıyor.
Daily Telegraph ise manşetinde 'Vakit geldi' diyor.
FT: Londra'nın finansal merkezinde sinirler gergin
Financial Times'ın manşetinde Londra'nın finans merkezi City'de tansiyonun referandumdan dolayı yüksek olduğuna dair bir haber var.
FT, bankaların kendi içlerinde olası kötü senaryoları ve önlemleri tartıştığını ve City'de Çarşamba günü, döviz bürolarının önünde uzun kuyruklar oluştuğunu yazıyor.
Habere göre bankalar, Sterlin'in değerinde yüzde 20'ye kadar varabilecek bir düşüş durumunda neler yapabilecekleriyle ilgili planlar yapıyor.
Gazete, bazı sermaye sahiplerinin 2008 mali krizine benzer bazı emareler gördüklerini söylediklerini aktarıyor.
FT, City'de, elindeki Sterlin'i Euro veya Dolar'a çevirenler de konuşmuş.
31 yaşındaki bir banka çalışanı, "Paramı koruyorum. Bunu döşeğimin altına koyacağım" demiş.
Jupiter Fon Yönetimi'nin müdür yardımcısı Edward Bonham Carter FT'ye, "City'de sinirler çok gerilmiş durumda" yorumunu yapmış.
İsmi verilmeyen bir banka yöneticisi ise AB'den ayrılma sonucunun bankaların stoklarını anında vuracağını belirtmiş.
FT ayrıca; Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve JPMorgan'ın da aralarında bulunduğu banka yönetimlerinin, bünyelerindeki üst düzey yöneticiler ve borsacılardan bu gece boyunca çalışmalarını istediğini aktarıyor.
Daily Telegraph'ta Boris Johnson röportajı
Gazetede, 'AB'den Ayrıl' kampanyasının önemli isimlerinden, eski Londra belediye başkanı, muhafazakar siyasetçi Boris Johnson'la bir söyleşi var.
Boris Johnson röportajında, Başbakan David Cameron ve 'AB'de Kal' kampanyasını 'tamamen gereksiz bir korku kampanyası yürütmekle' suçluyor.
Johnson, 'oylamanın kendi siyasi kariyerinden daha önemli olduğunu da' söylemiş ve eklemiş:
"Kampanyamız iyimserlik ve öz güvenle ilgiliydi. Bu, ülkemiz tarihinde tam bir dönem noktası çünkü eğer AB'de olumsuz duruma düşürülmeye devam edersek, AB, demokrasimizi erozyona uğratmaya devam edecek diye düşünüyorum.
"Bunun (referandumun), demokrasimizin kontrolünü geri almak için çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum."
John Major: Türkiye bir iki on yıl içinde AB'ye girebilir
Daily Telegraph, eski muhafazakar başbakanlardan John Major'ın Türkiye'nin on veya yirmi yıl içinde AB'ye üye olabileceğini söylediğini aktarıyor.
Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:
"David Cameron Türkiye'nin, üyelik şartlarını yerine getirmede başarısız olduğu için 3000 yılına kadar AB'ye katılmasının mümkün olmadığı konusunda ısrar etmişti.
"Fakat selefi Sir John ise ülkenin bir veya iki on yıl içinde Avrupa Birliği üyesi olabileceğini söyledi.
"Başbakan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunun, dikkati başka yöne çekmek için kullanılan bir konu olduğunda ısrar etmişti ve "Bu, yaşanmayacak. Mevcut ilerleme hızıyla Türkiye'nin üye olması için yeterlik kazanması yaklaşık 3000 yılını bulur. Müzakerelerde 35 fasıl açıp kapatmak zorundasınız. Açtılar ve sadece birini kapattılar" demişti."
Türkiye ile ilgili uyarıların 'AB'den Ayrıl' kampanyasında önemli bir yer tuttuğunu hatırlatan gazete, AB ve Türk yetkililerin, AB ile Türkiye arasında, mali ve bütçesel hükümleri içeren 33 numaralı fasılın açılması için 30 Haziran'da bir araya geleceğini belirtiyor.
Telegraph, dün BBC'nin Newsnight programına konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından İlnur Çelik'in, 'Türkiye'nin AB üyeliğinin önemli bir destekçisi olan Cameron'ın açıklamasının kendilerini şaşırttığını' belirtmesini de aktarıyor.
Gazete, Major'ın 'AB'den Ayrıl' kampanyasını da yalancılıkla suçladığını belirtiyor ve ekliyor:
"Başbakan dün Bristol'da, İşçi Partisi'nin eski genel başkan yardımcısı Harriet Harman ve Sir John'la bir araya geldi. Major, Brexit kampının referandum kampanyası boyunca süren 'yalanlarına' cevap vermek zorunda kalacağını söyledi.
"Major, 'Eğer ulusumuz ayrılmaya oy verirse bu karara saygı duymalıyız. Ama eğer yarı gerçekler, gerçek olmayan şeyler ve yanlış anlamalar temelinde ayrılmak için oy verirse, refahımızın mezar kazıcıları, epey yakında, cevaplaması gereken bazı çok ciddi sorularla karışılacaklardır' dedi."
Times: Başbakan Türkiye konusunda yalan söylemekle suçlandı
Times'ın iç sayfalarında, İlnur Çevik'in dün BBC'nin Newsnight programındaki, Cameron'ı eleştiren sözleriyle ilgili bir haber yer alıyor.
'Başbakan Türkiye'nin başvurusuyla ilgili yalan söylemekle suçlandı' başlıklı haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:
"David Cameron, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bir danışmanının, İngiltere'nin, AB üyeliğinde Türkiye'nin baş destekçisi olduğunu söylemesi ardından, Türkiye'nin üyelik girişimiyle ilgili yalan söylemekle suçlandı.
"Cameron, İngiltere'nin Türkiye'nin üyelik girişimine verdiği resmi desteğe rağmen, tekrar tekrar Türkiye'nin 3000 yılına kadar AB'ye giremeyeceğini söylemişti.
"Dün, LBC Radyo'ya şunu söyledi: 'Mevcut ilerleme hızıyla Türkiye'nin üye olması için yeterlik kazanması yaklaşık 3000 yılını bulur'.
"Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üst düzey danışmanlarından İlnur Çevik, BBC'nin Newsnight programındaki söyleşisinde, 'İngiltere'nin AB üyeliklerinin arkasındaki itici güç olduğunu söyledi.
"Çevik, 'Cameron'ın Avrupa Birliği üyeliği arayışımızda baş destekçimiz olduğunu düşünmüştük. Gerçekten, gerçekten çok şaşırdık. Türkler, AB üyelik sürecimizde İngilizlerin itici güç olduğunu ve bizi sonuna kadar götüreceklerini düşünüyordu. Cameron'un sözlerinden gerçekten kandırıldığımızı hissettik. 'Zaten hiçbir zaman birliğe giremeyecekler, biz yalnızca destekleyeceğiz dedik' demesi, bu tip bir tavır Türkleri derinden üzüyor' dedi."
Times, bu sözlerin 'AB'den Ayrıl' kampanyası tarafından Cameron'ın Türkiye'yle ilgili açıklamalarında seçmenleri yanlış yönlendirdiğinin kanıtı olarak değerlendirildiğini yazdı.
Times, kampanyanın önemli isimlerinden, eski kabine üyesi Ian Duncan Smith'in Çevik'in açıklamaları üzerine Cameron'ı, özetle şu ifadelerle eleştirdiğini aktardı:
"'David Cameron tekrar tekrar, hükümet politikasına rağmen Türkiye'nin AB'ye girmeyeceğini iddia etti. Şimdi Türk hükümeti onun, Türkiye'nin AB üyeliği girişiminde 'baş destekçisi olduğunu' teyit etti. Korkarım ki bundan, Cameron'ın AB ile gizlice dolap çevirmesi ve İngiliz halkına yalan söylemesi dışında bir sonuç çıkartamazsınız."