Haberler

13 Yaşındaki Yazılımcı Girişimcilik Zirvesi'nin İlgi Odağı Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'deki internet şirketlerinin sayısını artırmak, girişimcileri desteklemek, internet ekosisteminin yaratılması ve gelişmesi için çalışan Etohum, 25 Ocak'ta İTÜ Mezunları Derneği ve TEB Girişim Bankacılığı sponsorluğunda, İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen "Etohum Girişimcilik Zirvesi"nde 2014'ün en başarılı 15 girişimini açıkladı.

Türkiye'deki internet şirketlerinin sayısını artırmak, girişimcileri desteklemek, internet ekosisteminin yaratılması ve gelişmesi için çalışan Etohum, 25 Ocak'ta İTÜ Mezunları Derneği ve TEB Girişim Bankacılığı sponsorluğunda, İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen "Etohum Girişimcilik Zirvesi"nde 2014'ün en başarılı 15 girişimini açıkladı.

09.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilen, konusunda uzman pek çok girişimci ve profesyonelin katıldığı zirvenin açılış konuşmasını, TEB KOBİ Bankacılığı Segment Yönetimi ve İş Geliştirme Direktörü Devrim Ziya Tavil yaptı. Henüz bir yaşında olduklarını ve bir yılda finansal olmayan hizmetlerden yola çıktıklarını anlatan Tavil, "Krediden önce bir yatırımcının yönlendirilmeye, danışmaya ihtiyacı var. Önce danışmanlık dedik. Yaklaşımımızın ilk ürünü girişim evi oldu. Ülkenin birçok yerinde 68 tane eğitim verdik. 2500'e yakın girişimciye ulaştık" dedi. Bir girişimciliğin en önemli tarafının yatırım olduğundan bahseden Tavil, sözlerine şöyle devam etti: "Bir tarafta girişimcilerimiz, bir tarafta yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımız var. Onları bir araya getiriyoruz. Bankacılık adına ne yaptık? Bir yıl içinde 20 bin girişimciye ulaştık. Bankamıza katıldılar. 180 milyon TL kredi limiti çıkardık. Bugün buradayız çünkü Türkiye'nin girişimcilere ihtiyacı var."

Zirvenin ikinci konuşmasını İTÜ Mezunlar Derneği Başkanı ve Index Grup CEO'su Erol Bilecik yaptı. İlk günden itibaren risk almayı, zaman içinde sabırlı olmayı, zamanı iyi yönetmeyi öğrenmeye çalıştıkların anlatan Bilecik, "Yapılan iyi plan programlar kadar zarların da iyi gelmesi büyük şans. Bazılarımız bu şansı iyi kullanırız. Büyük bir şevkle başladığınız işinizi büyütmek için çıraklık zamanını yani işinizin ilk yıllarını çok iyi geçirmeniz, hiçbir zaman ustayım demiyor olmanız gerekir. Uzun yolculuğunuzda yol arkadaşlarınızı seçerken çok dikkatli olmalısınız. İşi eğlenerek yapmanız çok önemli. İş planı yapmak bir o kadar kritiktir."

Bir diğer konuşmacı Esas Holding CEO'su Çağatay Özdoğru, konuşmasında kurumsal girişimcilikten bahsetti. "Son 20 yılda hayatımız iş yapıl şeklimiz inanılmaz değişti. Dünyadaki bir sürü şey değişti. En önemlisi 90'lardan itibaren telekomünikasyonda inanılmaz değişiklik oldu. Bütün iş yapış şekli değişti. Bunun sonucunda rekabet inanılmaz değişti. Devletle, global şirketlerle, kayıt dışı ekonomiyle, kısa vadeli düşünen ve nakit akışıyla yönetilen şirketlerle rekabet ediyorsunuz. Farklılaşmak çok zor. Yeni işe girerken neye bakıyoruz? Farklılaşma imkanı var mı, pazar var mı, haksız rekabet veya devletle rekabet var mı, serbest rekabet koşulları var mı, büyümeyi engelleyecek regülasyon var mı, paradigma değişikliği yapma imkanı var mı? Bu rekabet ortamında insan çok önemli. Normal çalışanlarla başarılı olmanız çok zor. Şirketlerde girişimcilere ihtiyacımız var. Yoksa o şirketleri büyütmeniz mümkün değil" dedi.

Brand Assist Kurucusu Muhterem İlgüner ise konuşmasında: "Her gün binlerce mesaj insan zihninde yer edinmek için gönderiliyor. Kim kazanacak? Zihinlere yerleşen ilk ol. İnsan zihnindeki merdiven tek kişilik. İlk olun. Fayda içeren, ihtiyaç keşfeden ilk mesajı insan hemen alır. Yapacağımız her şey ihtiyaç tabanlı olmak zorunda. Yeni bir fikir oluştururken yararını düşünün. Kimse sizden icat beklemiyor. İnovasyonu icattan ayırın. Siz ne satıyorsunuz? Kuru kuru mal, hizmet satıyorsanız ondan para kazanamazsınız. Başarmak için üründen fazlasını satmak gerekir" dedi.

Zirvenin bir diğer konuşmacısı İdil İnşaat Kurucusu Cahit İdil, insanın şansını kendisinin yaratabileceğinden bahsetti. Her insanın yanından şanların geçtiği ancak bu şansları görebilmek için insanın hayal de kurabilmesi gerektiğini söyleyen İdil, kabiliyetli insanlarla çalışmanın önemini de vurguladı ve iş hayatında başkalarıyla değil kendileriyle yarışmaları gerektiğini söyledi.

Barış Aksoy Intel VC Bölge Direktörü, ise konuşmasında şunlardan bahsetti: "Şirketlerin batma sebeplerinin yüzde 65'i insan. İnsan en önemli faktörünüz. En iyi, en doğru kişiyi işe almaya çalışın. İnsanları işe alırken yüzde 51 eminseniz o insanı alın. Eğer iyi değilse hemen o insandan kurtulun. Girişimlerde her takım oyuncusu çok önemli. Kimsenin kimseyi taşıyacak enerjisi yok. En önemli faktör benim gözümde kimi işi alıp kimle takım kurduğunuz."

Zirvenin bir diğer konuşmacısı da Tanrılar Okulu Yazarı ve FLW Programı Kurucusu Prof. Stefano D'Anna oldu. "Düşünü sev. Ona tüm gücünle inan. Her zorluğa rağmen peşinden git. Gerçekleşecektir" diyen D'Anna, konuşmasında zaman kavramının ne anlam ifade ettiğini ve insanların neden zamansız olması gerektiğinden bahsetti.

Etohum Girişimcilik Zirvesi, öğleden sonra iki panelle devam etti. Promoqube kurucu ortağı Özgür Alaz'ın yöneticiliğini üstlendiği, Zaytung'dan Hakan Bilginer, Bobiler.org'dan Ozan Tüzün ve Penguen'den Selçuk Erdem'in katıldığı "Yaratıcılık" başlıklı panelde, yaratıcılığın ne olduğu, insanların tek başına mı yaratıcı olduğu yoksa grup halinde mi yaratıcı işler çıktığı, yaratıcılık öğrenilebilecek bir şey mi olduğu yoksa doğuştan mı geldiği, yaratıcılık dediğimiz şeyin orijinal mi olması gerektiği gibi konular tartışıldı.

Girişimcilik Zirvesi'nin Avukat Burçak Ünsal yöneticiliğinde gerçekleştirilen "İnternet'e sansür mü geldi?" başlıklı ikinci panelinde, BTS Avukatlık Ortaklığı Direktörü Avukat Nilay Erdem, hukukcu.com sitesinin kurucusu ve editörü Avukat Gökhan Ahi ve Canbolat & Purut Hukuk Bürosu Kurucusu, Ekşi Sözlük ve Pilli Network Avukatı Başak Purut konuşmacı olarak yer aldı.

Panellerin ardından sahneye Zirve'nin en küçük katılımcısı çıktı. 2010 yılından bu yana Android ve Windows Phone için yaklaşık 30 uygulama yazan, 14 tane uygulama paylaşan 2000 doğumlu Arda Özkal, uygulama yazmaya nasıl başladığından yazdığı çeşitli uygulamaları anlattı.

Konuşmaların ardından ise Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, 2014 yılında seçilen 15 girişim açıkladı. Etohum Girişimcilik Zirvesi'nde duyurulan 15 başarılı girişim SambaPOS, SmartCloud.com.tr, Pratikchef, Giycem.com, TazeLezzetler, Govatra, Supportload, LVX, Oruba, Mobidik.com, Guess About Me, Magicbook, Sharemyfare, Formhane ve Volt oldu.

Kaynak: KurumsalHaber.com / Basın Bültenleri
title
Close