Tiroid hormonları kısırlığa yol açar mı?
ilandırEndokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, 6 aydan daha uzun süredir hamile kalmaya çalışıyorsanız, invaziv tıbbi prosedürlere başlamadan ve yardımcı üreme teknolojisine başlamadan önce, tiroidinizin optimum düzeyde çalıştığından emin olmanız gerektiğini belirtiyor.
"Birçok kadın sağlıklı tiroid fonksiyonlarının doğurganlık, gebe kalma ve gebelik sürdürme becerisi için gerekli olduğunu bilmiyor. Az ya da fazla çalışan tiroid, istenilen gebeliği elde etmenizi engelleyebilir. Kısırlık için pek çok neden mevcutken, suboptimal tiroid fonksiyonu özellikle üreme problemi olan kişiler için aranılan sorun olabilir. Özellikle 6 aydan daha uzun süredir hamile kalmakta başarısız olan, iki veya daha fazla sayıda düşük yapmış, düzensiz adet döngüsü olan ve ailesinde tiroid sorunları olan ve hamile kalmak isteyen kadınların tam bir tiroid değerlendirilmesi gerekir."
Tiroid bezinin işlevleri nelerdir?
"Tiroid bezi boğazın ön tarafında, ses tellerinin hemen altında ve yaka kemiklerinin hemen üzerinde bulunur. Vücudun her hücresi, vücudun metabolizması, kan kalsiyum düzeyleri, enerji üretimi, yağ metabolizması, oksijen kullanımı, diğer hormonların dengesi ve kilo kontrolü tiroid hormonlarına bağlıdır. Tiroid fonksiyonu ile ilgili hormonlar, beynin hipotalamustan salınan Tiroid Releasing Hormonu (TRH) içerir ve bu beynin tabanındaki hipofiz bezini uyararak Tiroid Uyarıcı Hormonunu (TSH) serbest bırakır ve bu da tiroid bezini tiroksin (T4) ve triiodotironin (T3) üretmek üzere uyarır. T4'ün çoğu karaciğerdeki T3'e (aktif form) dönüştürülür. Tiroid hormonları, iyot ve amino asit tirosinden (proteinten) sentezlenir ve aktif forma dönüştürmek için selenyum gereklidir. Tiroid fonksiyonunun sağlığı çevresel toksinlere maruz kalma, elektromanyetik radyasyon, kimyasallar, böcek öldürücüler, cıva ve flüorür gibi ağır metaller, genetik yatkınlık, yüksek stres seviyeleri, besin yetersizliği, otoimmün bozukluklar, enfeksiyonlar, östrojen baskınlığı, yüksek prolaktin seviyeleri gibi diğer hormon dengesizliklerinden etkilenebilir."
Hipotiroidizm doğurganlığı nasıl etkiler?
"Bazen hipotiroidizm yani tiroid bezinin az çalışması durumunda kadınlarda infertilite arasında bir bağ vardır. Hipotiroidizmle, tiroid bezi yeterli miktarda hormon üretmez. Tiroid hormonunun düşük seviyeleri doğurganlığı etkilediği için yumurtalık yumurta (ovülasyon) üretmez. Buna ek olarak, hipotiroidizme neden olan otoimmün ya da hipofiz bozuklukları gibi sorunlar da doğurganlığı etkileyebilir. Kadınlarda hipotiroidi tedavisi, kısırlık için uygulanan tedavilerin önemli bir parçasıdır. Hipotiroidizm düzeltildikten sonra kısırlık devam ederse, kısırlığın tedavisinde diğer müdahaleler gerekebilir. Hipotiroidizmi varsa ve hamile kaldıysanız hemen doktora gitmelisiniz. Hamilelik döneminde tiroid hormon düzeyinizin yakından izlenmesi, normal fetal gelişmeyi destekler ve düşük yapma riskini azaltabilir."
Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil"Hipertiroidizm veya hipotiroidizm erkek kısırlığının da bir nedeni olup, sperm gelişiminde normal tiroid hormonu seviyeleri gereklidir. Tüm bunların yanı sıra tiroid hastalığı hem kadınlarda hem de erkeklerde genellikle cinsel arzuyu (libidoyu) düşürür. Hiper veya hipotiroidi hastalarda doğurganlık sorunlarına neden olsa da bu hastalıkların tedavisi ile hamile kalınması kesinlikle mümkündür. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin bunun için tam bir tiroid testi yaptırmaları gerekir."
#YeşimErbil #tiroidrahatsızlıkları #kısırlık #kısırlıktedavisi #gebelik #gebekalma