Haberler

PERFORMISTANBUL'dan aralıksız 672 saatlik canlı süreç; İHTİYAÇ: SEN

ilandır
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Performistanbul, performans sanatında yeni bir sayfa açıyor! Ocak 2018'de ikinci yıl dönümünü kutlayan, uluslararası performans sanatı platformu, yeni yaşına 16 Şubat – 16 Mart 2018 tarihleri arasında İHTİYAÇ: SEN başlığı altında 28 gün boyunca aralıksız devam edecek 672 saatlik canlı bir süreç sunarak ve Performistanbul Canlı Sanat (Live Art) Araştırma Alanı'nıntemellerini atarak giriyor.

İHTİYAÇ: SEN 24x28=672 saatlik canlı süreç Performistanbul sanatçıları, platformun ikinci yıl dönümünde, Canlı Sanat Araştırma Alanı'nın yer alacağı binanın tamamında, bu girişimin tohumlarını ekmek üzere 28 gün süreyle 672 saat aralıksız devam edecek bir deneyim sunuyor. 16 Şubat – 16 Mart 2018 tarihleri arasında, Simge Burhanoğlu küratörlüğünde, 10 Performistanbul sanatçısının gerçekleştireceği 9 performans, izleyicileri sanatçılarla karşılıklı beslenebilecekleri kendilerine ait bir yer bulmalarını amaçlayan; canlı sürece odaklanmaya çağıran; hayatın içinden bir deneye davet ediyor. 672 saat aralıksız devam edecek bu süreç, sanatçıların yaşayacakları tüm aşamaları şeffaf bir şekilde izleyiciyle paylaşıyor. Bu yaşamsal davet, herkese varlığının önemini, gücünü ve kıymetini hatırlatmak; süreç içerisinde etkili bir yeri olduğunu hissettirmek amacıyla yola çıkıyor.

İHTİYAÇ: SEN ile ilgili olarak; Amaç; insanlığın ham maddesini ortaya çıkarmak. İnsanlığı, insanın içindeki ilkel duyguları hatırlatmak. Sürecin vurgulandığı aralıksız, uzun soluklu bu deneyim ile bir dönüşüm başlatmak. İnsanların önyargısız bir şekilde 7/24 kendilerine açık olan kapıdan içeri girmelerini, içeride kendilerine ait bir yer bulmalarını sağlamak ve en önemlisi de kendilerini değerli hissettirmek. Bu gerçekliği, bilinmezi sahiplendirip, içeride herkese bir yer vermek. Performansları, Performistanbul sanatçıları AslieMk, Batu Bozoğlu, Ebru Sargın, Ekin Bernay, Gülhatun Yıldırım, İ. Ata Doğruel, Leman S. Darıcıoğlu, Özlem Ünlü ve Selin Kocagöncü gerçekleştirecek. Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı'nın inşaat ve kurulum süreci devam ederken gerçekleşecek bu davet, platformun ikinci yaşına girerken, yeni bir sayfa açtığına dikkat çekerek, izleyiciyi ve sanatçıları alanın içinde, bu sürece dahil ediyor ve birlikte gelişmek ve hareket etmek adına alan sunuyor.

Bir bilet bir kitap 16 Şubat Cuma günü saat 22.00'de biletli izleyicilere kapılarını açacak ve 16 Mart tarihine kadar, 28 gün boyunca aralıksız devam edecek performansları izlemek için biletler www.biletix.com adresinden alınabilir. Aylık (80TL) ve haftalık (25TL) bilet seçenekleriyle bir hafta ya da bir ay süreyle istenilen saatte mekana giriş yapılabilecek ve öğrencilerden ücret alınmayacak. Biletlerden elde edilen tüm gelir Performistanbul Canlı Araştırma Alanı'nın kütüphanesine kitap temin etmek amacıyla kullanılacak. Bilet alarak bağış yapanların isimleri, bu sürece sağladıkları desteğin ve tek başına bir insanın yapabileceklerinin altını çizmek adına kütüphanede yer alacak kitaplarda belirtilecek.

İHTİYAÇ: SEN 672 saatlik canlı süreç Sanatçılar: AslieMk, Batu Bozoğlu, Ebru Sargın L., Ekin Bernay, Gülhatun Yıldırım, İ. Ata Doğruel, Leman S. Darıcıoğlu, Özlem Ünlü ve Selin Kocagöncü Tarih: 16 Şubat – 16 Mart 2018 (aralıksız 672 saat) Yer: Hacımimi Mah. Dibek Sok. No: 32 Galata / Beyoğlu, İstanbul *Biletler www.biletix.com adresinde. Öğrenciler ücretsiz giriş yapabilir.

Performanslar: AslieMk'nın Tayy-ı Mekan ve Bast-ı Zaman: bilokasyon, otoskopi, dedublüman ve diğer üçüncü şeyler isimli performanslarında, zaman ve mekan araştırmaları laboratuvarında çalışan iki bilim insanının beden imgelerinin kopyalarını ışınlamalarına tanık oluyoruz. PC'de Batu Bozoğlu, izleyici ile etkileşim kurarak 28 gün boyunca üzerinde taşıdığı hoparlörü internet üzerinden kullanıma açıyor ve katılımcıların yollayacağı metinler, otomatik seslendirmeyle sanatçının bedeninde hayat buluyor. Dördüncü Duvar isimli canlı süreçte, izleyen ve izlenen ilişkisini tam tersine döndüren Ebru Sargın L., mekan içinde izleyiciyi sürecin bir parçası yaparak, 28 gün boyunca canlı yayın akışıyla kendi evini açıyor. Gerçeğin birebir sunulması ile izleyici ve sanatçı bu hayali dördüncü duvarın ötesine beraber geçiyor. Ekin Bernay, "Ne istiyorsun?" isimli performansında, insanların yaşamlarında gerçekten ne istediklerini keşfetmeleri için izleyiciyi iyileştirici bir yolculuğa çıkarıyor. İçeride isimli performansında izleme ve izlenme eylemlerini araştıran Gülhatun Yıldırım, kendini en rahat hissettiğin an beliren izlenmenin yarattığı rahatsızlık üzerine odaklanıyor. İ. Ata Doğruel, Tevazu isimli performansında, 28 gün boyunca yemek yeme eylemini ziyaretçilere teslim ederek; insan-toplum ilişkisini, sosyal dinamikleri ve 'birey' olmanın sınırlarını izleyiciyle birlikte araştırıyor. Bir güle bakmak' ta Leman S. Darıcıoğlu, 28 gün boyunca bir odada performans ve hayat arasındaki sınırları silerek, kendi fiziksel, enerjisel ve duygusal bedeni ve zihni üzerinde bir zaman araştırması gerçekleştiriyor ve zaman/hayat/ölüm; hayatta kalma/umut/umutsuzluk ve yara/şifa gibi ilişkiler etrafında dönüyor.

Özlem Ünlü, kaçıp giden an ve sonsuz devrevi süre, kader ve ölüm anlamına gelen Kâla'da, kendini bir tahtla birlikte sargılatarak nesneleştiriyor ve mumyalanma işlevi üzerinden ölüm ve öte dünya gibi kavramları araştırırken aynı zamanda obje olma; özgürlüğün kısıtlanması; kendi özgürlüğünü yaratma ve kendisiyle izleyicinin iktidarını sorgulama üzerine yoğunlaşıyor. Tek Kişilik Dans Partisi isimli canlı süreçte Selin Kocagöncü, izleyicilerin müzikle baş başa kalarak özgürce dans edecekleri bir alan kurguluyor. Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı Kurulduğu ilk günden beri performans sanatçılarına sahip çıkarak, bir araya getirmeyi hedefleyen ve gerçekleştirdiği 30'un üzerinde performans ile bu disiplini farklı kitlelere ulaştıran Performistanbul, ikinci yılıyla birlikte bu alanda önemli bir açığa daha dikkat çekerek performans sanatçılarına sahip çıkmak için kurduğu yapıya ilave olarak performans sanatının gelişimi adına önemli bir adım atıyor. Performistanbul, farklı kültür sanat kurumlarıyla iş birliği içinde gerçekleştirdiği çalışmalarını "mekansız" kimliği ile farklı mekanlarda sürdürmeye devam ederken, yeni dönemde Galata'da yer alacak Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı'nı hayata geçiriyor.

Uluslararası canlı sanat arşivi, dokümantasyonu ve yayınlarının bulunacağı bu alan, 7000'in üzerinde kaynağı bir araya getirmeyi hedefliyor. Türkiye'de ilk defa sadece performans sanatına adanmış bir alan sunacak olan bu girişim kapsamında ayrıca Performistanbul Yayınları'nın kurulması ve bununla birlikte önemli kaynakların Türkçeleştirilmesi ve yeni yayınların basılması için çalışmalar yapılıyor. 2018 sonunda faaliyete geçmesi planlanan Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı, çalışmalarını dernek statüsünde gerçekleştirerek sürdürülebilir bir model oluşturmak amacıyla sponsor desteğine ek olarak bağış kabul edecek. Performistanbul kurucu direktörü ve performans küratörü Simge Burhanoğlu bu girişim ile ilgili olarak "Performans sanatının birleştirici ve iyileştirici gücüne inandığım ve bu disiplinin insanlara ulaşmak üzere çok önemli ve etkili bir araç olduğunu deneyimleyerek gördüğüm için, bu yüzyıla uygun yeni diller keşfetmek üzere araştırma alanındaki hedeflediğimiz 7000'in üzerindeki kaynağı erişilebilir kılmayı amaçlıyoruz. Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı başta olmak üzere Performistanbul yayınları, Performistanbul'un performansları, sanatçılarının gelişimleri için hizmet etmesi amaçlanan derneğimizi hayata geçirmek üzereyiz." şeklinde yorumda bulundu.

İnternet sitesi: www.performistanbul.org Facebook: www.facebook.com/Performistanbul Instagram: www.instagram.com/Performistanbul YouTube: www.youtube.com/Performistanbul Ayrıntılı bilgi ve söyleşi talepleriniz için: Funda Küçükyılmaz, Flint Public Relations, Istanbul funda.kucukyilmaz@flint-pr.com | T: +90 533 496 48 14 | www.flint-pr.com

title
Close