Hakan Mehmet Çiftçi Fotoğrafçılık Dersleri
ilandırHakan Mehmet Çiftçi Profesyonel Fotoğraf Dersleri ile ilgili bilgiler vermektedir.
"Aslında sanat, bence insanın bilinmeyene doğru çıktığı bir serüvendir. Sanatçı, devamlı kendisini yenileyebilmelidir." der Ünlü Heykeltraş İlhan Koman…
Sanata olan ilgim İstanbul'da ilkokul yıllarımda başladı. O dönem matematik, fizik gibi derslerden ziyade sosyal dersler özellikle resim ve iş eğitimi ilgimi çekerdi. El becerilerimin farkında bu dönemde vardım. Minik manzara resimleri, alçıdan yapılmış küçük objeler ve basit karakalem çalışmaları…
Şimdi ise University of the Arts London'da öğrenimime devam etmekteyim.. Sanat çok yönlüdür. Bu nedenle sanatçı da çok yönlü olmalıdır. Resim, seramik, fotoğraf…
Daha yolun başında olan birisi olarak , gördüklerimi, beğendiklerimi ve yaptığım bazı çalışmaları burada sizlerle paylaşacağım… Sağlıcakla kalın… Hakan Mehmet Çiftçi
DERS 1: Kompozisyon ve Etki! - Hakan Mehmet Çiftçi Photography
Sonucta beynimizde buna karar veren bir mekanizma olmali. eger bu mekanizmayi biraz daha iyi anlayabilirsek fotograftaki elemanlari kareye ona gore yerlestirirsek daha cok guzel fotograf olusturma sansimiz artabilir. yazinin geri kalan kisminda insan gozune neler guzel geliyor bunlara bir kac ornek vererek deginecegim.
Kural 1: Yaklasabildigin kadar yaklas;
Konuyu ne kadar vurguluyorsaniz, vermek istediginiz mesaji o kadar kolay verebilirsiniz. bunu yapmanin milyonlarca yolu olabilir ama en kolayi konuya olabildiginice yakinlasip arka plandaki herseyi yok etmek.
Diyelimki bir cicegin fotografini cekmek istiyorsunuz arka plandaki sandalye, yada cicegin saksisi hatta yesil yapraklar bu karede olmalimi? Izleyiciye vermek istediginiz mesaj ne? neye dikkat cekmek istiyorsunuz? yada cicegin kendisimi?
Birdahaki sefer bir cicek fotografi cekerken tripotunuzu kurun (yada kamerayi kitap yigini gibi bir sey uzerine sabitleyin)ve cicege yaklasabildiginiz kadar yaklasin taki butun kareyi cicek doldurana kadar. (buna fotografcilikta kareyi doldurmak denir)
bu fotografi gosterdiginizde neyin ilgi cekmesini istiyorsaniz bu son karede o cokca bulunsun. cicegin saksisi yada yesil yapraklari ne oranda olmali ama her halukarda cicegin kendisi focusta olmali.
arka plandaki sandelye ve diger dikkat dagitan seyleri tamamen karenin disinda birakmali.
Hakan Mehmet Çiftçi Photography
Kural 2: Kompozisyon (Hakan Mehmet Çiftçi Photography)
Bir noktayi kare içine yerlesirmenin sonsuz yolu vardir. Ilk akla gelen karenin ortasina yerlestirmektir. Bir çok durumda ise yarar ama her zaman en iyi yöntem olmayabilir. Neden yukari yerlestirmeyelim? Neden asagida olmasin? Ben sagda olsun istiyorum. Dogrusu farkli problemler için farkli çözümler üretmekte fayda var, bazen en iyi çözüm esege ters binmektir. Noktanin ortada olmasi statik bir fotograf yaratir. Nokta saga dogru hareket eden bir araba ise ve fotografin sagina yerlestirilmisse izleyen kiside çekerken geç kalinmis hissi uyandiracaktir. En iyisi arabanin önünde bir sey bulunmayacak sekilde sekilde sola yerlestirilmesidir.
Kare diye adlandirsamda aslinda bir fotograf bir dikdortgendir, ve bu karede bazi noktalar veya cizgiler guzel bir fotograf icin onemli. simdi bunlardan bazilarini gorelim.
kareyi alip yatay ve dikey olarak 3′e bolun.
Dynamics
bu cizgiler fotografiniz icin bir sablon olmali, konuyu fotografiniza yerlestiriken bu cizgileri kullanin, mesela gokyuzuyle kara parcasi yada agaclarin ayrim cizgisi bu cizgiler uzerinde olabilir.
Bu cizgilerin kesistigi noktalarada Altin noktalar denir.
Hakan Mehmet Çifçi Photography