DIGITAL PLANET 'CUTU' ile BÜYÜK VERİLERİ KÜÇÜLTECEK
ilandırE-dönüşüm sektörünün en kapsamlı platforma ve en yüksek işlem hacmine sahip özel entegratör şirketi Digital Planet, yazılım entegrasyonuna ihtiyaç duymadan dokümanları yüzde 98'e kadar sıkıştıran en yeni teknoloji ürünü 'Cutu'yla büyük verileri küçültecek.
Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, Digital Planet olarak bugüne kadar Türkiye'de pek çok ilke imza attıklarını, 'Cutu'yla da iş dünyasında devrim yaratacaklarını söyledi. Digital Planet'in müşteri iletişimi yönetimi (CCM), e-fatura, hybrid mail, kişiye özel sınav otomasyonu, yüksek sıkıştırmalı sayısal arşiv uygulaması gibi çoğu ihraç edilen ödüllü teknolojilerle faaliyet gösterdiği sektörde öncü rol üstlendiğinin altını çizen Adnan Vural, "E-dönüşüm sektörünün en kapsamlı ve en yüksek işlem hacmine sahibiz. Kapsamlı ve güvenilir çözümler sunmakla birlikte benzersiz teknolojiler de üretiyoruz. Yazılım entegrasyonuna ve kurulumuna ihtiyaç duymadan dokümanları yüzde 98'e kadar sıkıştıran 'Cutu'yla Ar-Ge ve teknoloji gücümüzü bir kez daha ortaya koyduk. Tamamen kendi Ar-Ge laboratuvarımızda geliştirdiğimiz Cutu ile 'Büyük Veri Artık Büyük Veri Değil" diyebiliyoruz" dedi.
Digital Planet olarak büyük dataların nasıl yönetilmesi gerektiğini çok iyi bildiklerini ifade eden Adnan Vural, en hassas finansal operasyonları olağanüstü düşük maliyetlerle yönetebildiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her gün üretilen veri miktarı çok büyük oranda artarken, depolama alanı ihtiyacı doğuyor. Tüm bunlar verilere erişim süresini artırıyor. Cutu'nun çıkış noktası da işte tam burada… Linux bazlı Cutu, yazılım entegrasyonuna ve kurulumuna ihtiyaç duymadan dokümanları sıkıştıran bağımsız bir platformdur. Dosya işlemleri yani kopyalama devam ederken sıkıştırma yapılabilir ve belge türlerine göre farklı yöntemler kullanılabilir. İhtiyaç duyulduğunda orijinal dokümanlara erişilebilir ve platform mevcut depolama çözümlerine entegre edilebilir."
Büyük verileri kolaylıkla sıkıştırabilen Cutu sayesinde çekirdek (kernel) seviyesine kadar inildiğini ifade eden Adnan Vural, hız, performans ve kişiselleştirme imkânı sunduklarını anlattı. Sıkıştırmanın, kopyalama işlemiyle birlikte başladığını ve her iki işlemin aynı anda bittiğini belirten Adnan Vural, bu sayede çalışma süresinin büyük ölçüde azaltıldığını söyledi. Adnan Vural, "Örnek olarak, telekomünikasyon, sigortacılık ve finans sektörlerinde, logo ve yazı tipleri içeren kredi kartı ekstreleri, poliçeler ve faturalar bulunmaktadır. Belgede logo ve yazı tipleri farklı konumlarda olsa da benzerdir. Bu benzerlikleri bulmak ve ayrıştırmak için dinamik bir algoritma kullanılır. Ayrıştırmadan sonra, sıkıştırma işlemi çok daha verimli bir şekilde sona erer" dedi.
"Eskiden uzaya gitmek için astronot olmak gerekiyordu. Artık turistik amaçlı gezilerle isteyen herkesin uzaya gitmesi mümkün" diye devam eden Adnan Vural, Cutu sayesinde şirketlerin kuruma özel kritik uygulamaları ve güvenlik politikalarını normal şartlarda yazılımı çok zorlu olan kernel (çekirdek) seviyesinin benzersiz imkânlarından kolayca faydalanarak işletim sistemini kişiselleştirebileceğini anlattı.
Cutu'nun Türkiye'deki sıkıştırmalı arşivleme ürünleri arasında birinci sırada olduğunu belirten Adnan Vural, sürücü seviyesinde çalışan ürünün mevcut depolama çözümleriyle entegre olduğunu söyledi. Patent başvurusunda bulundukları Cutu'nun belgeleri bir yazılım entegrasyonuna gerek duymadan sıkıştırabilmesinin en önemli avantajı olduğunu ifade eden Adnan Vural, sıkıştırma performansının veri giriş formatına bağlı olarak değişebildiğini, ancak yapılan testlerde Cutu'nun belgeleri yüzde 98, ses ve video dosyalarını ise yüzde 40'a kadar kayıpsız sıkıştırabildiğini açıkladı.
Tamamen bağımsız bir platform olan Cutu'nun istendiği anda orijinal veriye kayıpsız ulaşma imkânı sunduğunu ifade eden Adnan Vural, "Cutu sayesinde şirketler disk alanında çok ciddi tasarruf sağlayacak. Dosya işlemlerini çok daha hızlı gerçekleştirecek, operasyonel maliyetler, lisanslar, yazılımlar ve enerji tüketiminden tasarruf sağlayacak" diye konuştu.
'Cutu'da hedef sektörlerinin telekomünikasyon, sigorta, finans ve çağrı merkezleri olduğunu ifade eden Adnan Vural, büyük verilerle çalışan ve çalışmak zorunda olan tüm şirketlerin 'Cutu'ya ilgi göstereceğini söyledi.
Bilgi için: Ebru KÜÇÜKGÖKDEMİR / Taktik İletişim Danışmanlık / Medya Yönetmeni
/ 0212 267.1818 - 0505 511.3583
Digital Planet Hakkında: Digital Planet, yeni teknolojilerle iş dünyasına inovatif çözümler üreten bir ar-ge şirketi olarak 2000 yılında faaliyetlerine başlamıştır. "Kişiselleştirilmiş Akıllı Doküman" kavramı altında ilk yüksek sıkıştırmalı dijital doküman arşiv teknolojisini Türkiye ile tanıştırmış, NetVault isimli bu ürününü yurtdışına ihraç etmiştir. Yurtdışındaki çalışmalarının büyük bölümünü gerçekleştirdiği Londra'da bir ofisi daha bulunmaktadır. Türkiye'de e-Fatura resmi olarak kullanılmaya başlanmadan önce, Türk Telekom ile birlikte yürüttüğü işbirliği çerçevesinde e-Fatura konseptini Türkiye'de ilk kez uygulamaya geçirmiş, e-Dönüşüm sürecinin gelişmesine öncülük ederek e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv çözümlerinin diğer kurumların hayatına hızla girmelerinde aktif rol oynamıştır. Kurum içi süreçleri değiştirmeden, ERP sistemleriyle doğrudan entegre çalışan maliyet avantajlı özel entegratörlük hizmetlerinde e-Bilet, e-Yedekleme, e-Mutabakat gibi yeni ürünler ile çözüm yelpazesini günün gereksinimlerine uygun olarak geliştirmektedir. e-Dönüşümün ötesinde hizmet anlayışını 5G, Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) çatısı altında günümüzde hızla artan veri boyutlarının yönetilmesi teknolojilerinde çalışmalarını Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde sürdürmektedir.