En Zor Lekeler Nasıl Çıkar?
ilandırİnsanların gündelik hayatlarında çamaşır yıkama ve temiz çamaşır kullanımı oldukça önemli konuların başında gelir. Çünkü konu temiz hissetme ve düzgün kıyafetler giymek olunca hemen hemen herkes hassas davranır.
Gün içinde kirlenen çamaşırlar ise makinelerde yıkanarak kirlerinden arındırılır. Bu esnada bazı lekelerin zor çıktığı ve daha özenli çalışmalar istediği göze çarpar. İşte bu noktada, en zor lekelerin nasıl çıkarılacağı ile ilgili sorular kafa kurcalamaya başlar.
Kumaş ve giysilerimizin sıklıkla maruz kaldığı kahve, mürekkep, kan, çamur gibi maddelerin ve kumaşın zarar görmemesi için ne tür uygulamalar yapılmalıdır gibi sorularınıza detaylı cevaplarımızı yazımızda bulabilirsiniz.
Kahve Lekesi
Kahve lekesi oluştuğunda lekenin fazlası zaman kaybetmeden bir bez ile alınır ve çamaşır leke kurumadan sıvı deterjan ile yıkanır.
Kahve lekesini çıkarmak için diğer bir yöntem ise yeni oluşan kahve lekesinin üzerine bir miktar tuz dökmektir. Eğer kıyafetiniz beyaz ve pamuklu bir kumaş ise kahve lekesi oksijenli su kullanarak da silinebilir. Genellikle tercih edilen sabunlu su yöntemi ise kahve lekesini çıkarmada yetersiz kalır.
Kıyafetinizin renkli bir kumaş olması durumunda ise lekeli kısma gliserin uygulamak ve ılık su ile bu bölgeyi durulamak gerekir.
Son olarak eğer hassas bir kumaşa sahip bir kıyafet ise yumurta sarısı ile birkaç damla gliserin karışımının sıcak suya ilave edilmesi ve bu karışımın lekeye sürülmesi aradığınız çözüm olabilir.
Fondöten Lekesi
Fondöten lekesi oluştuğunda fazla beklemeden bir bez ile leke birikintisi alınmalıdır. 500 ml ılık su içine 5 ml amonyak dökülür ve 5 dakika boyunca giysi bu suda bekletilir. Bekletilen giysi iyice durulandıktan sonra kumaşın müsaade ettiği en yüksek sıcaklıkta yıkanır.
Alternatif bir yöntem olarak, elbiseye bulaşan fondöten lekesi, eterli bez ile çıkarılabilir. Ancak bu esnada ufak bir hare oluşabilir. Söz konusu hare sabunlu su ile yıkandığında ortadan kaybolacaktır.
Kan Lekesi
Öncelikli olarak kan lekesi nasıl çıkarılmaz, ona bakalım. Kan lekesini çıkarırken kesinlikle sıcak su kullanılmamalıdır. Çünkü bu işlem kan lekesinin kumaşa daha çok yerleşmesine sebep olur.
Doğru yöntem ise leke üzerindeki fazladan kanı kağıt havluyla alıp kumaşı hemen soğuk suya yatırmaktır. Sonrasında çamaşır kumaş rengine göre uygun deterjan ile yıkanır.
Alternatif bir yöntem olarak, kıyafetiniz beyaz ise oksijenli su ile lekeyi ıslatmak ve ardından da ılık sabunlu su ile kıyafeti yıkamak da bir çözüm olabilir.
Renkli bir kumaştan bahsediyor isek nişastayı su ile karıştırarak hamur elde edilmesi ve bu hamurun lekeye sürülmesi, lekenin zayıflamasına yol açacaktır. Fırça ile zayıf lekeye müdahale edildiğinde ise kan lekesi kumaştan çıkacaktır.
Çikolata Lekesi
Çikolata lekesi hala yumuşak ise kuruyana kadar bekletilir. Leke kuruduktan sonra bir spatula yardımıyla çıkarılır ve ile kumaşın türüne uygun bir sıcaklıkta yıkanır.
Alternatif bir yöntem olarak ise, gliserin ile leke ovuşturulur ve lekeli kumaş yağ emici iki kâğıt arasına bırakılır. Bir süre yağın emilmesi beklenir ve kumaştan giderilmesi sağlanır. Leke bu şekilde yok olacaktır.
Çay Lekesi
4 yemek kaşığı beyaz sirkeyle 4 yemek kaşığı su karıştırılır. Hazırlanan karışım lekeli giysinin üzerine dökülür ve 10 dakika bekletilir. Sonrasında kumaş türüne uygun bir programda çamaşır makinesinde yıkanır.
Farklı bir yöntem olarak beyaz kumaşlarda limon suyu ile lekeyi silmek ve ardından da soğuk su ile kumaşı durulamak denenebilir.
Renkli kumaşlarda ise taze leke için yumurta sarısı ile karıştırılan su kullanılabilecekken, beklemiş lekelerde gliserinli su kullanmak uygundur.
Çamur Lekesi
Diğer lekelerin aksine çamur lekesine müdahele etmeden mutlaka kurumasını beklemek gerekir.
Kurumasını bekledikten sonra leke fırça ile ovulur ve çamaşır kumaşına uygun olan bir programda yıkanır.
Leke yine çıkmazsa, alternatif bir yöntem olarak kumaş su ve sirke karışımı ile silinebilir.
Mürekkep Lekesi
Mürekkep lekesi çıkarılması en zor lekelerden biri olarak bilinir. Fakat etkili bir sıvı deterjan ve düzgün bir uygulama ile bu lekeden kurtulmak aslında oldukça kolaydır.
Mürekkep lekesi yoğunsa öncelikle fazlalık kuru ve temiz bir beyaz bez ile veya kağıt havlu ile alınır. Sonrasında bir bardak su ile sıvı deterjan karıştırılır ve lekeli yüzeye uygulanır. Son adımda giysi, etiketine uygun bir şekilde ılık su ile çamaşır makinesinde yıkanır.
Alternatif bir yöntem olarak mürekkep lekesini çıkarmak için bir miktar limon suyu ve süt karışımı de kullanılabilir. Ancak bu uygulama için kumaşın dayanıklı olması önemlidir. Kumaş hassas ise lekenin kurumasını beklemek ve talk pudrası dökerek lekeye müdahale etmek daha doğru bir yöntemdir. Son olarak ise leke geçene kadar fırçalama işlemi yapılır.
Şarap Lekesi
Giysinin altına temiz bir beyaz bez serildikten sonra, başka bir bez 250 ml suya 1 yemek kaşığı sirke karışımıyla ıslatılır ve lekenin üzerine hafifçe bastırılıp çekilir. Sonrasında ise giysi, kumaş türüne göre uygun bir programda çamaşır makinesinde yıkanır.
Alternatif bir yöntem olarak, kıyafet beyaz renkli bir kumaş ise lekeli bölge kaynatılan süte batırılabilir. Kaynamakta olan süt içine batırılan leke yumuşayacak ve kendiliğinden çıkacaktır. Ardından kumaş yıkanır ve eski haline döner.
Kıyafet renkli bir kumaş ise şarap lekesi, lekeli bölüm amonyaklı soğuk su ile yıkanarak da çıkarılabilir.
Eğer şarap lekesi yemek örtünüzde ise, üzerine hemen tuz serpmeniz önerilir. Ardından yapacağınız ilk yıkamada lekenin yok olduğunu göreceksiniz. Eğer leke inatçı çıkıp da kumaştan çıkmaz ise çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Yıkama suyuna az bir miktar çamaşır suyu eklenerek yıkama yeniden denenir ve istenilen sonucun alındığı görülür.
Lekelerden kurtulmanın yanı sıra, hangi çamaşır türünün nasıl yıkanacağı da önemlidir. Bu konu için de Omo'nun hazırladığı Çamaşır Okulu'ndaki Yıkama ipuçları'na göz atabilirsiniz.