Ramazan Öncesi Gıda Denetimleri Sıklaştı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ramazan Bayramı öncesinde gıda denetimlerini artırarak uygunsuzluk tespit edilen bin 200 işletmeye 70 milyon TL'nin üzerinde para cezası uygulandığını açıkladı.
Ramazan öncesi İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, denetimleri sıklaştırdı
-İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "Uygunsuzluk tespit ettiğimiz bin 200 işletmemize 70 milyon TL'yi aşkın idari para cezası da uygulamış bulunuyoruz"
İSTANBUL - İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde tüketimi artması muhtemel tatlı, şekerleme, pastacılık ve unlu mamul gibi ürünlere yönelik denetimlerini artırdı. İstanbul'da iki ayrı çikolata fabrikası denetlenirken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "Uygunsuzluk tespit ettiğimiz bin 200 işletmemize 70 milyon TL'yi aşkın idari para cezası da uygulamış bulunuyoruz" dedi.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri, Ramazan ayı öncesinde tüketimi artması muhtemel un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri ile şekerli mamuller üreten işletmelere denetimde bulundu. Esenyurt ve Eyüpsultan'da bulunan iki ayrı çikolata fabrikasında yapılan denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Bakanlığı Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi ve Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis katıldı. Kontrollerinde, üretimde kullanılan ham maddelerden başlayarak, üretimin tüm aşamalarının kontrole tabi tutuldu.
Gıda işletmelerin kayıt işlemleri ile resmi kontrolleri 39 ilçe müdürlüğünde görevli 822 resmi kontrol görevlisi tarafından yürütüldü. İstanbul'da 2025 yılı itibarı ile faaliyet gösteren 133 bin 513 gıda işletmesi bulunduğu belirtildi. İl ve ilçe müdürlüklerinin gıda kontrol ekipleri yılbaşından bugüne kadar 53 bin gıda işletmesi resmi kontrole tabi tutulduğu öğrenildi. 2025 yılında uygunsuzluk tespit edilen yaklaşık bin 200 işletme hakkında ise 70 milyon TL'nin üzerinde idari para cezası uygulanırken, 11 İşletme hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Vatandaşlarında gıda denetçisi olmasının önemine vurgu yapan Parıldar, uygunsuzlukların "Alo 174" ihbar hattına bildirilmesi gerektiğini belirtti.
Denetimler hakkında konuşan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "Ürünlerin hazırlandığı üretim tesislerinin de denetimlerini yaptık. İşletmemizin ham maddelerin girişinden, nihai ürüne kadar süreç içerisinde gerek kalite kontrol sistemleri, gerek izleme sistemleri ve gerekse hijyen yönünden denetimleri gerçekleştirdik. Bu işletmemizde bugün itibariyle herhangi bir usulsüzlük bulunmuyor. İstanbul'da 133 bin 500'den fazla gıda işletmemiz var. 2024 yılında 230 binin üzerinde denetim gerçekleştirdik. 2025 yılı içerisinde de 53 bin denetim gerçekleştirdik ve işletmelerden aldığımız 1253 numune ile de işletmelerin kontrollerini gerçekleştiriyoruz. Herhangi olumsuzluk durumunda da gerek idari, gerek savcılık boyutunu, gerekse de bakanlığımızın insan sağlığını olumsuz etkileyen durumlarda da Kamuoyu Bilgilendirme Platformu'nu aktif olarak kullandık" dedi.
Vatandaşın gıda denetçisi olmasını arzuladıklarını belirten İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "İstanbul'da uygunsuzluk tespit ettiğimiz 1200 işletmemize 70 milyon TL'yi aşkın idari para cezası da uygulamış bulunuyoruz. Nihai olarak şunu söylemek istiyorum; 822 gıda denetçisi ile 39 ilçede İstanbul'da hizmet üretmeye çalışıyoruz. Ancak asıl olan tüketicinin her birinin bir gıda denetçisi olarak gördüğümüz süreçte özellikle tüketicilerimizden uygunsuzluk gördüğü ve tespit ettiği bir durum olursa 'Alo 174 Gıda İhbar Hattı" ile bizlere ulaşsınlar. Bizlerde anında müdahale edelim" diye konuştu.