İstanbul için ufukta olası bir deprem var mı? Naci Görür tartışmalara noktayı koydu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da meydana gelen depremlerin ardından uzmanlar arasında başlayan tartışmalar devam ederken Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir çıkış geldi. Görür, "Deprem sonrası ortaya atılan farklı görüşlere inanmıyorum. Benim için tek bir gerçek vardır: Marmara'da büyük bir deprem bekleniyor. Yaşanan 6.2'lik deprem de bu büyük depremin zamanını öne çekmiştir" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, uzmanlar arasında tartışmalara yol açtı. Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un karşı karşıya geldiği polemiklere Prof. Dr. Naci Görür de katıldığı canlı yayında açıklık getirdi ve tartışmalara son noktayı koydu.

Naci Görür'ün açıklamalarından satırbaşları;

"Marmara denizinde büyük Marmara depremi olacaktır. Günün birinde olacaktır. Buradaki gerilim periyodunu biraz daha öne çekti. Gerilimde değişiklik meydana getirdi. Görüşler ne zaman iki, üç, dört olur. 'Ben böyle düşünüyorum' demekle görüş çoğalmaz. Sokakta insanlara depremle ilgili soru sor, 15 görüş çıkar. Deprem biliminde görüş dediğinde, bir araştırma yaparsın, o araştırmanın künyesi vardır. Bilimin bir araştırma ünitesi vardır. Hangi yöntemlerle, nasıl yaptınız, hangi verileri topladınız? O verileri nasıl yorumladınız, sonuca vardınız?

"MARMARA'DA BÜYÜK DEPREM OLACAKTIR"

Bu sonuçları hangi uluslararası platformda tartıştınız ve hangi bilimsel dergilerde yayınladınız, bu konu ne kadar atıf aldı diye sorarlar. Bu olmadan 'Ben böyle düşünüyorum' demek görüş değildir. Benim nezdimde tek görüş vardır. Marmara'da büyük deprem olacaktır. Bu depremler büyük deprem olma olasılığını öne çekmiştir. Stres birikim alanını derinleştirmiş, çabuklaştırmıştır. Kumburgaz fayının kırılmamış 40 kilometresi hatta 50 kilometresi var. Kırılan 20 kilometrelik bir yer.

"İKİ FARKLI YAKLAŞIM YOK"

Bu fayın birleştiği yerde Adalar yani 60 kilometre var. İki farklı yaklaşım yok. Milletin bilim dışı birtakım odaklanmalarını, söylemlerini bilimsel bir şey gibiymiş gibi söylemek anlamsız. Bilimsel araştırmalara bağlı olarak böyle görüş yok. Varsa denir ki, şu şu araştırmalara göre durum budur. 1999 depreminden sonra Marmara denizi hiç bilinmeyen karanlık denizdi. Bilimsel araştırma yoktu. 8 tane uluslararası gemiyle binlerce kilometrelik jeofizik, jeolojik, sismik çalışmalar yaparak 2 tane insanlı 1 tane insansız denizaltı gemileriyle Marmara'nın tamamını haritalamak kaydıyla çalışmalar yaptık. Marmara'nın kuzey kolu, Kuzey Anadolu'nun kuzey kolu 160 kilometre.

"ÜST ÜSTE EKLERSEN BUGÜNLERE GELİRSİN"

Biri Adalar'ın güneyinden geçen 65 kilometre Adalar fayı. Bu kırılırsa 6'lar mertebesinde deprem üretir. Kumburgaz kolu 75 kilometre. Yeşilköy ile Silivri açıklarına kadar uzanıyor. Bu kırılırsa en az 7.2 deprem üretir. Adalar kolu ile bu kol birleşirse o zaman 7,5 deprem beklenir. Tekirdağ fayı kırılmış dedik. Denizaltı resimledi, videolar çekti. Çok kırık taze duruyor. Daha yeni kırılmış alan gibi duruyor. 1776 yılında kırılmış olsaydı üzeri kapanır, belli ölçüde deforme olurdu. Bu 1912 Şarköy depreminde kırılmış dedik. Kumburgaz ve Adalar fayı için tekerrür fayı dolmuş. En son 1766'da kırılmış. Üstüste eklersen bugünlere gelirsin. Marmara'dan korkmamız nedeni 6 şiddetinde değildi. 1999'da Marmaray'a dikkat diyen biziz. 1999 depremi olduğu zaman Marmara'nın altı yüklendi dedik. Marmara'da açığa çıkan enerji Marmara'yı yükledi. 1912'de Şarköy depremi Marmara'nın altını yükledi. Bir tarafta Şarköy bir tarafta Kocaeli. İkisinin ortasında Marmara var, deprem var.

"KENDİMİZİ ALDATMAYALIM"

Mutlak boşluk muhakkak dolar. Bunu rahatlıkla diyebiliyoruz. Marmara kırılmak zorundadır. Kendimizi aldatmayalım. İnsanım ölmesin istiyorum. Bilimsel doğruları söylemek zorundayız. Bunun karşısında görüş varsa gelsin koysun önüme verileri. Uluslararası yüksek dergilerden geçmiş olmalı ki, şapka çıkartayım. Bilimsel bir konuda görüş serdetmek böyle olmaz. Uluslararası ölçütü var. 23 Nisan depreminde küçük deprem oldu, herkes rahatladı. 'Hiçbir şey yıkılmadı' dendi. Bizim beklediğimiz deprem bu değil. 3 milyona yakın takipçim var. Havayı alıyorum. İstanbul bölgesinde, Marmara denizinde beklediğimiz büyük deprem olursa kesinlikle bugünkü manzarayı görmeyeceğiz. Bir yıkım göreceğimiz kesin. İstanbul'daki ekonominin, büyük ölçüde üretimin duracağı kesin.

"TÜRKİYE DİZ ÜSTÜNE ÇÖKER"

Ekonomi, üretim durursa İstanbul oturur yerine, bütün Türkiye diz üstü çöker. Ne ekonomik ne siyasi bağımsızlığımız kalır. Bir İstanbul depremi olduğu zaman insanım ölmesin istiyorum. Can güvenliğimi istiyorum. Peki nasıl yapacağım? Benim İstanbulumu ve bütün kentlerimi deprem dirençli yapın. Büyük deprem olduğu zaman minimum hasarla bu depremi atlatsın. Biri Türkye'de 53 bin ölü biri Tayvan'da 13 ölü. O da tesadüfen ölü. Büyük deprem oluyor günlük yaşam değişmiyor. Nasıl deprem dirençli İstanbul'u yapabiliriz, bunu konuşmalıyız.

"BİLİM NET OLARAK SÖYLER"

Bilimin doğruları değişmez. Bilim net olarak söyler. İstanbul veya herhangi kenti deprem dirençli yapmak istersen. Birincisi yönetimi deprem dirençli hale getireceksin, halkı, altyapıyı deprem dirençli hale getireceksin. Yapı stokunu, eko sistem ve çevreyi, ekonomiyi deprem dirençli yapacaksın. Yani 6 bileşeni deprem dirençli yapacaksın. Devlet bana yol, köprü, baraj, fabrika az yapsın.

"ÇOLUK ÇOCUĞUMUZUN NESLİNİ GARANTİ ALTINA ALALIM"

Zamanı gelince çoğaltırız. Önce can güvenliğimi sağlasın. Sayın Bahçeli de 'beka meselesi depremdir' dedi. Sayın Cumhurbaşkanı ve bakanımız da öyle dedi. Bir Afet Bakanlığı kurulsun, Türkiye'nin bütün kentlerini deprem dirençli hale getirmeye soyunsun. 10 senede yapsın, 25 senede yapsın. Sadece İstanbul'u değil bütün Türkiye'yi 20 senede deprem dirençli rahat rahat yaparız. Havaalanı, yol, köprü az yapalım. Filan bütçeye 3 lira verirken depreme 5 lira verelim. Çoluk çocuğumuzun neslini garanti altına alalım.

"BİZANS'TA OSMANLI'DA OLMUŞ, ŞİMDİ DE OLACAK"

Marmara'da Bizans'ta, Osmanlı'da olmuş, şimdi de olacak. Benim neslim depremde ölmemeli. Tayvan, Amerika, Japonya, Hindistan, Çin, İtalyan başarmış. Biz unutacak olsak hükümet, devlet, belediye mekanizmayı kurup yavaş yavaş yapacak bu işi. Gücümüzün yettiği kadar yapacak, yavaş yavaş yapacak ama non stop yapacak. Depreme İstanbul'u veya bir kenti hazırlamak masa başında olmaz. Sokağa inin ve 24 saat çalışılmalı. Başlangıçta paraya pula ihtiyaç yok. Sokağa inip çalışmak var. Japonya'da adamın başına tabanca dayasan, depremin aleyhine bir şey yaptıramazsın. Mümkün değil. Halkı eğitmek lazım."

İstanbul için ufukta olası bir deprem var mı? Naci Görür tartışmalara noktayı koydu
Kaynak: Haberler.com / 3.Sayfa
500

Yorumlar (12)

Haber YorumlarıHamit Gündoğdu:

Dün gece sözcü TV'de Trabzon'dan bu işin uzmanı ( ismini atladım) prof. çok net ve tane tane bu depremin özelliklerini ve olacağını anlayacağınız bir şekilde belgeler koyarak izah etti..depremin bulunduğu yerin enerji biriktirme kapasitesinin olmadığını, kitlenme oranının çok düşük olduğunu, en fazla 6.2 lik deprem üreteceğini, doğuya yani İzmit tarafına yönlendiğini ve tetikleme gücünün olmadığını söyledi..İstanbul rahat olsun dedi.. Ağzına bilgine ve öğretime sağlık hocam..

Yorum Beğen34
Yorum Beğenme22
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSerkan Kaplan:

İnşallah dediği gibi olur.

yanıt0
yanıt0
Haber Yorumlarımehmet istek:

bencede büyük defprem bitmiştir gerlim azalmıştır enerji dağılmıl tır

Yorum Beğen18
Yorum Beğenme25
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSerkan Kaplan:

İnşalah.

yanıt0
yanıt0
Haber Yorumlarıİsmail Güner:

Peki hocam siz künyeyi açıkladınız mı? Özür diliyorum ben duyamadım da

Yorum Beğen9
Yorum Beğenme13
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıO Z:

Dünya'da bilimin "doğruları" kadar değişken başka biryerde pek rastlayamazsın. Zaten bilim bunun üzerine inşa edilmiştir. Daha yeni ve o anki sanılan doğrunun aksini "ispat" edene kadar bilimin doğrusu o dur. Ama bu "doğru" birçok kez değişti. Aptal olmayın.

Yorum Beğen15
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıorhan duz:

Deprem olacak adam doğru

Yorum Beğen10
Yorum Beğenme7
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıHasan Evcek:

Bu hoca maraş depreminide bilmiştir.ama biz bu bölgede yaşayanlar 25 senedir zaten biliyorduk hoca.büyük depremden sonra hepiniz popüler oldunuz.kanaldan kanala koşuyorsunuz.ama Şişli yada Japonya gibi sert önlemler alınmazsa bizler ölür sizlerde daha çoook konuşursunuz.Allah milletimizi esirgesin.

Yorum Beğen11
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSerkan Kaplan:

Çevre ve Şehircilik bakanlığı ancak herkese kentsel dönüşüme gidin diyor. Bir de yarısı bizden diyorlar. Yahu 2023 den beri rakam değişmedi. 2023 yılında 1,500,000 yapılabilirdi ama 2025 oldu sene bu senet bu fiyata ev tadilatı yapıyorlar. Şunu biraz arttırsalar çok iyi olur. İnsanların kazançları ancak geçinmelerine zor yetiyor bir de dönüşüm için extra maliyet sırtlarına yük olarak binecek. Bu eski yapılar depremde yıkılırsa ülkeye maddi ve manevi çok büyük yara açar.

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıUfuk Gökceoglu:

Bizde maalesef insanlar ölmeden üst geçit yapılmaz, onbinler ölmeden ciddi deprem tedbiride alınmaz. Şükür bu hükümetle eski düzen değişti, ciddi önlemler alınıyor. Saman kafalar şimdi çalmaya döktü işi

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title