Haberler

Hava Harp Okulu Davasında 3 Rütbeli Askere Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Darbe girişiminde Hava Harp Okulu öğrencilerini komuta ederek işgal bölgelerini kontrol altına almak ve destek olmak için görevlendirilen 3 rütbeli asker, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Darbe girişiminde Hava Harp Okulu öğrencilerini komuta ederek işgal bölgelerini kontrol altına almak ve destek olmak için görevlendirilen 3 rütbeli asker, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

FETÖ tarafından organize edilen 15 Temmuz Darbe Girişiminde Hava Harp Okulu öğrencilerini komuta ederek askeri araca bindikleri, belirlenen bölgeleri kontrol altına almak ve destek olmak için görevlendirildikleri belirtilen 3 rütbeli askerin yargılandığı dava karara bağlandı.

İstanbul 24'üncü Ağır ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar eski yüzbaşı Mesut Metin Kazancı, eski teğmenler Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu cezaevinden getirilirken, avukatları salonda hazır bulundu. Şikayetçiler, Başbakanlık, Maliye Hazinesi ve TBMM adına da avukatları duruşmaya katıldı.

Bir önceki celsede duruşma savcısının esasa ilişkin açıkladığı görüşe karşı diyecekleri olup olmadığı sorulan sanıklar, mütalaaya karşın ifade hazırlamak için süre talep etti. Mahkeme heyeti, sanıkların bu talebinin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddederek duruşmaya ara verdi.

Ara sonrası sanıkların esas hakkındaki ifadelerinin alınmasının ardından kararını açıklayan heyet, sanıklar Kazancı, Ay ve Koyuncu'yu "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunu işlediklerini sabit görerek ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı. Darbeye teşebbüs suçunun kapsayıcı olması nedeniyle sanıklara, "Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından cezalandırılmalarına yer olmadığına hükmeden mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 3'ü rütbeli asker, 2'si er ve 70 askeri öğrenci hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti. İddianamede ayrıca öğrenci ve rütbeli askerlerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar, diğer 2 erin ise "örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Desteğe gidemeden yakalanmışlardı

Yeşilköy Hava Harp Okulunda görevli olan ve eğitim kampı için Yalova Hava Meydan Komutanlığında bulunan sanıkların takviye amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprusu, 15 Temmuz Şehitler Köprusu, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi kritik noktalara gitmeyi hedefledikleri, 3 rütbeli askerin emir-komutası altında araçlarla Yalova Hava Meydan Komutanlığından hareket ettikleri, henuz Fatih Sultan Mehmet Köprusune ulaşamadan Kavacık mevkisinde yakalandıkları anlatılmıştı.

Öğrenci ve erlerin dosyası ayrılmıştı

Davanın 15 Eylül 2017 tarihli duruşmasında ara karar oluşturan mahkeme heyeti, sanıklar Mesut Metin Kazancı, Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu haricindeki 2 er ve 70 askeri öğrencinin dosyasını ayırmıştı. Yargılamanın yalnızca rütbeli 3 asker yönünden devamına karar verilmiş, diğer sanıkların yargılamasının ise ayrı bir dosya üzerinden yapılmasına hükmedilmişti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa
title
Close