Haberler

Ergenekon Davasının Eski Hakiminden Sürpriz Dilekçe

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon davasının görüldüğü kapatılan özel yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesinin cezaevinde bulunan üye hakimi Hüsnü Çalmuk, İstanbul 4’üncü Ağır ceza Mahkemesinde yeniden görülen Ergenekon Ana Dava dosyasına dilekçe göndererek süreç hakkında bilgilendirilmek istedi.

Ergenekon davasının görüldüğü kapatılan özel yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesinin cezaevinde bulunan üye hakimi Hüsnü Çalmuk, İstanbul 4'üncü Ağır ceza Mahkemesinde yeniden görülen Ergenekon Ana Dava dosyasına dilekçe göndererek süreç hakkında bilgilendirilmek istedi.

İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 18 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmanın başlamasıyla birlikte, dosyaya gelen evraklar okundu.

Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, Ergenekon davasının görüldüğü, kapatılan özel yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Hüsnü Çalmuk tarafından dosyaya bir dilekçe gönderildiğini belirtti. Kocaeli 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklu Hüseyin Çalmuk'un el yazısı ile gönderdiği dilekçede, "Kapatılan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi hakimi olarak Ergenekon Davası kararına katıldım. İmza sonrası tebliğ için İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesine HSYK kararı gereği devredilmem gerekiyordu. Ancak İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi bu dosyayı devir almadı. Sonuçta bu dosya İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmiştir. Bu süreç ile ilgili olarak ilgili kanun kapsamında bilgi edinmek istiyorum. Bu dosyanın devri ile ilgili olarak hakkımda dava ve soruşturma açılmıştır. Talebim doğrultusunda açıklayıcı cevap verilmesini talep ederim" denildiği belirtildi.

Mahkeme Başkanı, eksikliklerin henüz tamamlanmadığını, bu nedenle davayı ertelemeleri gerektiğini hatırlatarak sanık ve sanık avukatlarına taleplerini sordu. Eski Orgeneral Hurşit Tolon'un da arasında bulunduğu 7 sanığın avukatı olduğunu kaydeden İlkay Sezer, "Duruşmayı evraklar eksik diye Aralık ayına erteliyorsunuz. Önceki duruşmada savcı bey beraat kararı verilmesini talep etti. Davanın eski hakim ve savcıları şu an içeride ve bu davaya ilişkin yaptıkları usulsüzlüklerden dolayı yargılanıyorlar. O hakim ve savcıların yargılanması neredeyse mahkumiyetle sonuçlanacak ancak biz halen beraat edemedik. Derhal beraat kararı verilmelidir" dedi.

Söz alan bazı sanıklar ve avukatları da mahkemenin bir an önce beraat kararı vermesini istedi. Mahkeme heyeti, taleplerin ardından ara kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi.

Dosyalar ana davadan ayrılmıştı

Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, mahkeme heyeti sanıklardan Orgeneral İlker Başbuğ ve Başbuğ ile bağlantılı suç işledikleri iddia edilen sanıklar Dursun Çiçek, Hasan Iğsız, Mehmet Eröz, Mustafa Bakıcı, Hüseyin Nusret Taşdeler, Fuat Selvi, Ziya İlker Göktaş, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Sedat Özüer, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, Alaettin Sevim, Orhan Güçlü, Mehmet Bülent Sarıkahya, Murat Uslukılıç ve Meryem Kurşun hakkındaki dosyaya görevsizlik kararı vermişti. Bu sanıkların dosyasının Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmedilmişti.

Yargılama aşamasında hayatını kaybeden sanıklar Arif Doğan, Ayşe Asuman Özdemir, Emcet Olcaytu, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koral, Muzaffer Tekin, Münür Kemal Yavuz, Oğuz Alpaslan, Sami Hoştan ve Ünal İnanç hakkındaki davanın düşürülmesine karar veren mahkeme, bozulan kararda tüm suçlardan beraat eden 21 sanığın da beraatına hükmetmişti.

Mahkeme, Danıştay Saldırısı faili Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, Emre Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Salih Kurter, Süleyman Esen, İsmail Sağır, Kenan Özay, Selçuk Özkan, Erkan Ayyıldız, Mahmut Güzel ve Tekin İrşi'nin dosyasının yetkisizlik kararıyla Ankara'ya gönderilmesine karar vermişti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa
title
Close