Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Davası Sanık Savunmalarıyla Devam Etti
FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlere ilişkin görülen ve 534 sanığın yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam etti.
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlere ilişkin görülen ve 534 sanığın yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam etti.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlerine ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri Albay Ali Yazıcı ve eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 279'u tutuklu, 534 sanığın yargılandığı dava görülmeye devam etti. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müşteki ve taraf avukatları ile çok sayıda TRT çalışanı katıldı.
Duruşmanın öğleden sonraki kısmında savunma yapan sanık eski Uzman Çavuş Yakup Kılıçkaya, komutanların emirlerine uyarak hareket ettiğini ve kanunsuz bir emir alıp vermediğini iddia etti. Kılıçkaya, mühimmatların darbe maksatlı değil, tatbikat kapsamında dağıtılacağını düşündüğünü öne sürdü. Mahkeme Başkanı Murat İlhan, Kılıçkaya'ya Pars planını duyup duymadığını sordu. Kılıçkaya da duymadığını söyledi.
Sanığın savunmasının tamamlanmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Başbakanlık vekili, Cumhurbaşkanlığı forsunun çıkarılmasına ilişkin bilgisinin olup olmadığını sordu. Kılıçkaya, "Mühimmatları ben dağıtmadım sadece emir üzerine sandıktan çıkarttım, Cumhurbaşkanlığı forsunun çıkarılması emrini de duymadım" şeklinde yanıtladı.
Çapraz sorgunun da tamamlanmasının ardından avukat beyanı alındı.
"Kimin darbeci olduğunu nereden bileyim"
Savunmasına geçilen bir diğer sanık eski Uzman Çavuş Mehmet Er ise tatbikat yapılacağı bilgisinin kendisinin bulunduğu birliğe verildiğini, hatta Yaşar Güler'in de tatbikata katılabileceğini söylediklerini belirtti. Er, "Evdeyken bile telefonlarımızın açık olması ve herhangi bir durumda derhal birliğe gelmemiz emri verildi. Ayrıca tatbikata Pars kodunun verildiği, günü ve saatinin belli olmadığı söylenildi" şeklinde konuştu.
Görevinin emniyet almak oluğunu söyleyen Er, verilen emirler dışında bir görev yapmadığını iddia etti. Sanık Er, darbeci komutanların emirlerini yerine getirdiği yönündeki suçlamalara ilişkin ise "Ben kimin darbeci olup olmadığını nereden bileyim" dedi. - ANKARA