Haberler

Aladağ Yangını Davasında Denetmenler Dinlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aladağ yangını davasında denetmenler dinlendi Adana'nın Aladağ ilçesinde 12 kişinin hayatını kaybettiği öğrenci yurdu yangınıyla ilgili dava devam ediyor Yangından önce yurt denetimlerine katılan görevliler ifade verdi Görevliler, denetimle ilgili teknik eğitim almadıklarını anlattı...

Aladağ yangını davasında denetmenler dinlendi

Adana'nın Aladağ ilçesinde 12 kişinin hayatını kaybettiği öğrenci yurdu yangınıyla ilgili dava devam ediyor

Yangından önce yurt denetimlerine katılan görevliler ifade verdi

Görevliler, denetimle ilgili teknik eğitim almadıklarını anlattı

Denetimlere katılan Mehmet Aktaş, yurttaki eksiklikler konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü 5 kez bilgilendirdiklerini savundu

ADANA - Adana'nın Aladağ ilçesinde 11'i öğrenci toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği kız öğrenci yurdundaki yangınla ilgili haklarında 15'er yıla kadar hapis cezası istenen 6'sı tutuklu 14 sanığın yargılanmasına devam edildi. Yurt yanmadan önce denetim yapan denetmenler, denetim yapacak kadar teknik eğitimlerinin olmadığını savundu. Mehmet Aktaş isimli denetmen ise yurttaki eksiklikler konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü 5 kez bilgilendirdiklerini öne sürdü.

Ortaokulda okuyan kız öğrencilerinin kaldığı özel kız öğrenci yurdunda, 29 Kasım 2016'da çıkan yangında 10 öğrenci, yurt müdürünün çocuğu ile 1 eğitmen yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç, yurt çalışanı Mahmut Deniz, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş ve Mahir Kılınç tutuklandı. Sanıklardan Ramazan Dede, yaşı gerekçesiyle ara kararla tahliye edildi.

Yangın faciasıyla ilgili dördüncü duruşma Kozan Adliyesi'ndeki yer darlığı sebebiyle Kozan Ticaret Odası'nın konferans salonunda bugün başladı.

6'sı tutuklu 14 sanığın Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'de yargılandığı davayı izlemeye Adana Barosu'na bağlı avukatlar, sanık avukatlar, yangında çocuklarını kaybeden aileler, yangından yaralı kurtulan çocuklar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Sinan Koç katıldı.

Duruşma salonuna getirilen sanıklardan Mahir Kılıç, gazetecilere "Neden bizi çekiyorsunuz, gidin vatan hainlerini çekin" diye tepki gösterdi.

Yangının çıktığı vakıf yurdunda daha önce denetime katılanlardan tutuksuz sanık memur Bayram Aydın, mahkemede yaptığı savunmada 2014-2015 yıllarında kaymakamlık görevlendirmesiyle 2 denetim yaptıklarını, 44 maddelik formu doldurarak denetimi gerçekleştirdiklerini aktardı. Denetimin yangın denetimi olduğunu bile ilk başta bilmediğini anlatan Aydın, bu konuda herhangi bir eğitim almadığını kaydetti. Aydın, formda yazan maddeler üzerinden yurtta eksiklik olup olmadığını değerlendirdiklerini kaydetti.

Denetime katılan bir başka memur Cihan Ünal ise Özel Yurtlar Yönetmeliği'ne göre denetimler yaptıklarını kaydederek yangın merdiveni, söndürme cihazları gibi unsurları kontrol ettiklerini belirterek, "Denetim eğitimim yok. Yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığını sormadım. Yangınla ilgili eksiklikleri teknik bilgim olmadığı için bilmiyorum. Şube müdürümüz Davut Gökçeli yapıyordu denetimi, biz dolduruyorduk sadece raporu imzalıyordum" diye konuştu.

Denetlemelerde bulunan dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ise gittikleri her denetlemede son kullanma tarihi geçmeyen yangın tüpleri bulduklarını, yangın merdivenlerinin kapılarının sağlam olduğunu anlattı. Müfettişlerin yaptığı denetimde yangın tatbikatı yapılmadığının söylendiğini aktaran Gökçeli, "Yangın tatbikatıyla ilgili herhangi bir eğitim almadım. Ben edebiyat öğretmeniyim. Sadece elimizde bulunan formlara ve yönetmeliğe göre işlem yaptık. Yılda iki kez yapılan bu denetimleri haziran ve aralık aylarında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiyorduk. Yurttaki eksikliklerin tamamlanacağını söylemişlerdi bize. Forumlarda işaretleme yaparken kastım yoktu. Yeterli teknik bilgim yoktu. Yurt denetiminin 6 maddesinde 18 şart var, bu şartların yerine getirilmezse yurt zaten açılamaz. 2010 yılında yurdun dönüşümüne izin verilmiş ama bu zamana kadar söz konusu kurumlardan herhangi bir talep gelmemiş" ifadelerini kullandı.

Denetimlere katılan Mehmet Aktaş isimli öğretmen ise yurttaki eksikliklerle ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü 5 kez bilgilendirdiklerini ancak raporlara ilişkin kendilerine herhangi bir yazı gelmediğini savundu. 2012 yılından beri Aladağ'da bulunduğunu anlatan Aktaş, "Herhangi bir yangın söndürme denetiminin yapıldığını hatırlamıyorum. Etkin izleme ve değerlendirme yaptığımı düşünüyorum ve hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Aladağ'a en yakın devlet yurdu olan Kozan YİBO'ya nakil için çocukların ailelerine bilgi verdik. Bununla ilgili elimizde dökümanlarımız var" şeklinde konuştu.

Duruşmaya ara verildi.

Aladağ Yangını Davasında Denetmenler Dinlendi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa
Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

CHP lideri Özel: CHP'ye üye alımları sırasında terörist sızmasın diye istihbarat desteği istedik

CHP liderinden MİT Başkanı'yla görüşmesine damga vuran talep

İstanbul'a kar sonunda geliyor! Valilik tarih vererek uyardı

İstanbul'a kar sonunda geliyor! Valilik tarih vererek uyardı

Uğruna savcının makamında ölümle tehdit edildiği başhemşireden skandal ifade: Vicdanım rahat

Uğruna savcının makamında ölümle tehdit edildiği başhemşireden skandal ifade

title